Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, syyskuuta 26, 2014

Doro: uhka vai mahdollisuus

Kun viimeksi kirjoitin Dorosta näin yhtiön tilanteen melko synkkänä kannaltani. Jälkikäteen ajatellen hyppäsin kyytiin aivan väärään aikaan. Tästä huolimatta en ole myynyt osakkeitani. Tämä johtuu siitä, että näen Dorossa edelleen mahdollisuuksia ja uskon ettei osakkeen nykyinen hinta täysin kuvaa yhtiön mahdollista tulevaa potentiaalia.

Kuten aiemmin kirjoitin, putosi Doron liikevoitto (EBIT) melko rajusti kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä (4,7 milj kruunua vs. 7,7 milj kruunua). Syyksi tähän esitettiin panostuksia älypuhelimiin. On kuitenkin syytä huomioda, että EBITDA itse asiassa hieman nousi vuotta aiemmasta ollen 16 miljoonaa kruunua (Q1 2013 14,2 miljoonaa kruunua). EBITDA% pysyi myös vuotta edeltävällä tasolla ollen 6,9%. Q2:lla EBITDA oli täysin sama kuin vuotta aiemmin, 25,3 miljoonaa kruunua (9,1%). EBIT laski edelleen vuoden takaisesta, mutta ei enää niin paljoa kuin ensimmäisellä neljänneksellä (14,7 milj kruunua vs 17,5 milj kruunua). Liikevoittomarginaali oli 5,3% (Q2 2013 6,4%).

4-Traders kertoo Dorolle ennustettavan täksi vuodeksi hieman alle 6% liikevoittomarginaalia. Tällöin EPS olisi noin 2,21 kruunua. Tämän päivän kursilla 28,70 kruunua P/E olisi noin 13. Jos yhtiön älypuhelinstategia toimii, niin tällöin lähemmäs kymmenenkään prosentin liikevoittomarginaalin ei pitäisi olla täysi mahdottomuus. Tällöin EPS voisi olla jo yli 5 kruunua ja osinkotuotto 2,6 kruunua. Tällöin osinko% keskiostohinnalleni (45,90 kruunua) olisi 5,6% ja P/E noin 8,8. Nykykurssilla vastaavat luvut olisivat 9% ja 5,5. Kuten aiemmassa merkinnässäni kirjoitin, on sisäpiiri tehnyt kesällä lisäostoksia nykyistä kalliimmalla, joten jos haluaa uskoa yhtiön menestykseen älypuhelimissa, niin nyt saattaisi olla hyvä tankkauspaikka.

7.11. julkaistava Q3 tulee olemaan mielenkiintoinen. Loppuvuosi on yleensä ollut Dorolle tärkeä ja jos kasvu jatkuu ja liikevoittoprosentti pysyy vakaana, saattaa se olla merkki älypuhelinstrategian toimivuudesta. Kurssi on valunut viime aikoina itselleni käsittämättömistä syistä jälleen alle 30 kruunun, vaikka Q2 osoitti mielestäni tulosparannuksen olevan täysin mahdollinen.

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa siltä, että sun pitäis ostaa lisää doroa ja tiputtaa keskihintaa. BTW, tuo eka linkki "kirjoitin dorosta" johtaa tähän samaiseen tekstiin.

    VastaaPoista
  2. Niin. Samaa olen miettinyt. En tosin ajattele yleensä niinkään keskihintaa vaan sitä haluanko lisätä yhtiön osuutta salkustani ja/tai onko minulla parempaa ostettavaa kiikarissa. Tällä hetkellä en ole aivan varma kummastakaan asiasta. Olen nimittäin viimein löytänyt salkkuuni sopivan teollisuusyhtiön, jollaista olen jo jonkin aikaa etsinyt. Mutta siitä kirjoittelen lisää myöhemmin. Täytyy tarkkaan harkita mihin rajalliset varat sijoittaa. Niin ja korjasin linkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta. Pitää kuitenkin muistaa, että jos olet tykännyt yrityksen ostamisesta korkeammalla hinnalla, niin silloin sinun pitäisi rakastaa mahdollisuutta ostaa sitä entistä halvemmalla. Sitten taas, jos nykyinen hinta ei saa vakuuttuneeksi sinua ostopuolelle, niin silloin olisi syytä harkita myyntiä.

      Salkun koostumus ja yhden yrityksen paino ratkaisee tietenkin paljon. Jos positio on jo täysi, niin silloin osto-ohjelma olisi syytä säätää seuraavia kertoja varten. Ja kuten sanoit, jos löydät vielä parempaa ostettavaa, niin unohda doro hetkeksi ja kaupoille vain varsinkin jos se tuo salkkuun samalla toimialahajautusta.

      Good luck!

      Poista
    2. Doron kohdalla en tehnyt riittävän perusteellista analyysia heti alkuun, joten tein ostot (ainankin jälkikäteen ajatelleen) turhan kalliilla. Jatkossa aion olla huomattavasti perusteellisempi.

      Poista