Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, syyskuuta 01, 2014

Ankkuroitumisvaikutus, liika luottamus omiin kykyihin ja Doro

Yksi suurimmista virheistäni tähän asti on ollut ruotsalainen seniopuhelinvalmistaja Doro. Aloin seurata yhtiötä noin vuosi sitten ja kaikki vaikutti oikein hyvältä. Kurssi oli hurjassa nousussa ja liiketoiminta kukoisti. Iäkäs mummoni oli juuri oppinut käyttämään yhtiön puhelinta ja katselemaan siitä jopa kuvaviestejä, joten ajattelin tuotteenkin olevan kunnossa. Hieman minua toki arvelutti korkeahko P/E-luku, joka oli arvioni mukaan noin 18 kuluvan vuoden tulokselle. Velalla korjattuna noin 24. Pelkäsin kuitenkin jääväni kokonaan rannalle tästä menestystarinasta ja päädyin hankkimaan osakkeita hieman alle 50 kruunun hintaan. 

Jokainen voi halutessaan tarkistaa mitä kurssille on tuon jälkeen tapahtunut, mutta säästän teiltä vaivan. Ensin yhtiö päätti nopeuttaa laajentumista yrityskaupalla, johon liittyi myös uusien osakkeiden liikkeellelasku, josta seurasi väistämättä vanhojen osakkeiden laimentuminen. Doro ennusti liikevaihdon kyllä kasvavan, mutta ei maininnut mitään liikevoittomarginaalista. Edes tässä vaiheessa en vielä kuitenkaan alkanut sen tarkemmin analysoimaan toimialaa vaan luotin liikaa alkuperäiseen hyvin huteralla pohjalla olleeseen analyysiini.

Viime helmikuussa yhtiö julkaisi tilinpäätöksensä vuodelta 2013. Kaikki näytti vielä hyvältä. Liikevoittomarginaali pysytteli lähes edellisvuoden tasolla. Osinkoa nostettiin. Jostain syystä kurssi alkoi kevään aikana kuitenkin laskea. Yhtiö kertoi panostavansa jatkossa senioriälypuhelimiin. Kurssin pudottua 40 kruunuun arvelin arvostuksen olevan jo niin edullinen, että päätin hankkia osakkeita hieman lisää.

Sitten tuli toukokuu ja Q1-tulokset. Liikevaihto kasvoi, mutta vain yritysostojen kautta. Ilman tätä liikevaihto olisi laskenut 15%. EBIT laski 40%. Syyksi Doro kertoi panostukset älypuhelimiin. Tämän puolesta puhui se, että EBITA pysyi vakaana. Hieman alkoi kuitenkin huolestuttaa se, voiko pienehkö yhtiö onnistua tekemään erityisen hyvää tulosta niin kilpaillussa ympäristössä kuin älypuhelimet. Oli aika analysoida tilannetta hieman huolellisemmin.

Voimakasta kurssilaskua pidin hieman liioiteltuna reaktiona, etenkin jos yhtiö kykenee siirtymään edes kohtuullisen onnistuneesti älypuhelimiin. Toisaalta yhtiöllä ei liene mitään erityisen vahvaa vallihautaa liiketoimintansa ympärillä, joten jos senioriälypuhelimet alkavat mennä hyvin kaupaksi ja marginaalit paranevat niin on mahdollista, että se saattaa houkutella kilpailijoiksi esim. Samsungin. Nykyisellään Applen ja Samsungin marginaalit ovat sen verran korkeampia, että niitä tuskin kiinnostaa alkaa kilpailemaan senioripuhelimissa. Harkitsin jo hetken myyväni osakkeet jos niistä joskus maksettaisiin saman verran kuin millä ne olen ostanut, mutta siinä ei juuri järkeä olisi ollut. Olin vaan ankkuroitunut ostohintaani.

Q2-tulokset julkaistiin 21.8. Tilausten määrä kasvoi ja EBIT% parani. EBITA oli edellisvuoden tasolla. Siirtymää älypuhelimiin arvioitiin hitaaksi, mutta loppuvuodelle odotetaan kasvua. Markkinat tykkäsivät ja kurssi nousi hieman

Tällä hetkellä sijoitukseni on noin 35% tappiolla. Yhdet osingot olen tosin saanut. Doron osuus salkusta on noin 3,5% luokkaa, johon olen sinällään tyytyväinen. Enää en lähtisi yhtiöön uudelleen sijoittamaan, etenkään noin korkealla arvostustasolla, mutta aion nyt katsoa siirtymän älypuhelimiin loppuun. Jos liikevoittomarginaali ja arvostustaso nousevat riittävästi, niin todennäköisesti myyn ainakin osan osakkeistani. Minun olisi ollut syytä tehdä pohjatyö kunnolla jo ennen sijoituspäätöstä ja lisäksi uskoa Buffettia siinä, ettei kaikkiin tilaisuuksiin ole pakko tarttua.

Entä mitä markkinat tällä hetkellä Dorolta odottavat? Eivät ilmeisesti ihmeempiä. P/E on viime vuoden tulokselle laskettuna 12.2 ja 12 kk rullaava P/E on noin 12. Osinkotuotto on lähes 5%. P/b 2.23. Viimeisen 5 vuoden aikana oman pääoman tuotto on ollut keskimäärin lähes 30%. Se on tosin viime aikoina ollut laskusuuntainen. Jos on valmis lyömään vetoa sen puolesta, että älypuhelinstategia on oikea ja, että se mahdollistaa tulevaisuudessa EBIT%:n nousun lähelle kymmentä, on osake suorastaan naurettavan halpa. Markkinat eivät tähän kuitenkaan tunnu uskovan. Sisäpiiri on ostellut osakkeita kesäkuussa suurinpiirtein nykyisellä kurssilla, joten jos haluaa uskoa sisäpiirin tietävän analyytikkoja paremmin niin tässä on kenties tilaisuus.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti