Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, syyskuuta 25, 2014

Evli Emerging Frontier

Aiemmin mainitsin harkitsevani Evlin Emerging Frontier-rahastoon sijoittamista. Nyt olen tehnyt ensimmäiset hankintani pienellä summalla. Tarkoituksena on tehdä hankinnat (jälleen kerran) Nordnetin kautta ajallisesti hajauttaen. Säästä rahastoihin ilman osto- ja myyntikuluja

Miksi sitten olen päätynyt rahastoon, jolla ei ole vertailuindeksiä ja jonka kulut ovat 1,90% hoitopalkkio sekä tähän päälle vielä "päivittäin määräytyvä tuottosidonnainen palkkio: 20 % vertailuarvona käytettävän 8 % vuotuisen tuoton ylittävästä tuotosta High Water Mark –periaatteella"? Sivumennen sanoen tuottosidonnaisen palkkion olisi mielestäni voinut kyllä asettaa vasta 10% ylituotosta.

Evli markkinoi rahastoaan seuravasti: Rahasto "sijoittaa varansa kehittyvillä markkinoilla ja kehittyvien markkinoiden reunamarkkinoilla toimivien yhtiöiden osakkeisiin ja osakesidonnaisiin arvopapereihin." "Rahaston sijoitusstrategia on aktiivinen ja se perustuu yritysvalintaan. Sijoitukset kohdistuvat kuluttajakeskeisiin yhtiöihin, joilla on kasvava kassavirta ja jotka ovat edullisesti hinnoiteltuja."Tässä näkisin jokin verran etuja aktiivisesta salkunhoidosta, sillä kuten aiemmissa merkinnöissäni olen esiin tuonut, on pankkisektori usein kehittyvillä markkinoilla yliedustettuna. Tosin ainakin Kiinaan sijoittavissa ETF:ssä on valittavana myös sellaisia, jotka eivät sisällä kyseistä sektoria olleenkaan. Tarkastellaanpa seuraavaksi mitä Evlin rahasto sisältää.

Morningstar kertoo rahaston P/E-luvun olevan 4,33. p/b on 0,93 ja Osinko-tuotto-tekijä 4,44 eli korkeampi kuin P/E. Edulliselta siis vaikuttaa. Syynä tähän lienee ainakin sijoitusten maantieteellinen jakauma sekä niiden markkina-arvon kokoluokka. Rahaston suurimmat sijoitukset sijaitsevat Malesiassa (n. 15%), Pakistanissa (n. 13%), Turkissa (n. 12%), Indonesiassa ja Filippiineillä (molemmat n. 9%), Thaimaassa (n. 8%) ja Keniassa (n. 7%). Ainakin Pakistanin ja Turkin kohdalla pitäisin poliittista riskiä vähintäänkin kohtalaisena.

Evlin Emerging Frontier-rahasto on kooltaan 19 miljoonaa euroa (aiemmin väitin virheellisti kooksi 144 miljoonaa euroa). Esimerkiksi PYN Elite on selvästi suurempi ja Skagenin Kon-Tiki on kooltaan huomattavan paljon suurempi. Pieni koko mahdollistaa sijoitukset pieniin yhtiöihin. Suuriin yrityksiin ei rahasto ole sijoittanut lainkaan. Vertailun vuoksi esimerkiksi PYN Eliten sijoitusten koko on vain hieman suurempi, kun taas Kon-Tikin sijoitukset suuntautuvat jo selvästi suurempiin firmoihin. Myös Seligsonin Kehittyvät markkinat sijoittaa selvästi suurempiin yrityksiin. Evli Emerging Frontierin sijoituksista peräti 65% on tehty yrityksiin, joiden kokooksi Morningstar ilmoittaa mikro. Keskisuurin on sijoitettu 18% ja pieniin lähes 17%. Hajautushyöty esimerkiksi Seligsoniin Kehittyviin verrattuna on selvä, sillä rahastot sijoittavat täysin eri kohteisiin.

Sektoreiden välillä painokset ovat seuraavat: teknologia n. 23%, teollisuus 19%, kiinteistöala n. 14%, julkishyödykkeet ja syklinen kulutus molemmat noin 11% ja ei-syklinen kulutus noin 7%. Rahoituksen osuus on noin 6% ja perusmateriaalien noin 5%. Viestinnän osuus on vain 2%.

Mikä voisi enää mennä pieleen? Paljonkin. Rahasto on ollut toiminnassa vasta vuoden, joten mitään riittävän pitkää luotettavaa historiallista tietoa sen suoritumisesta ei ole olemassa (voi tietysti kysyä onko sitä milloinkaan). Lisäksi rahastolla ei ilmeisesti ole yhtä hoitajaa vaan hoitajaksi on merkattu "Evli-rahastoyhtiö". Mieluummin ottaisin yhden asialleen omistautuneen rahastonhoitajan, jonka aiempaa suoriutumista voisin tarkastella ja toivon mukaan tutustua myös hänen sijoitusfilosofiaansa. Lisäksi riskinä on se, että jos rahasto suoriutuu vaikkapa seuraavat 3 vuotta heikosti, niin sijoittajat saattavat kyllästyä ja koko rahasto saatetaan lakkauttaa. Myös kulut ovat kohtuullisen korkeat, mutta tässä tapauksessa olen ne valmis maksamaan, sillä uskon saavani oikeasti lisäarvoa. Toivon tietysti ettei rahaston kaupankäyntiaktiivisuus ole hirveän korkea. Kaikesta huolimatta riski-tuottosuhde vaikuttaa minusta houkuttelevalta ja aion lisäillä omistustani pikku hiljaa lähitulevaisuudessa.

2 kommenttia:

  1. Morjens!

    Hyvää analyysia rahastoista, kiitos. Ohessa muutama kommentti täältä Evlin päästä.
    Emerging Frontier tosiaan sijoittaa nimenomaan laadukkaisiin yrityksiin, jotka ovat edullisia. Oikein ja laadukkaasti tehtynä strategian käytännön toteutus vaatii paljon työtä, sillä pelkästään exceleitä pyörittämällä ja tunnuslukuja laskemalla ei nykyaikana ole realististia mahdollisuuksia menestykseen kehittyvillä markkinoilla.

    Paikan päällä on tutkittava ja arvioitava asioita perinteisellä jalkatyöllä. Samalla tietysti haistelemme yhteiskunnallisia muutoksen tuulia ja paikallisia trendejä. Yritysten julkisivun ja osavuosikatsausten numerotietojen taakse on siis tavalla tai toisella päästävä. Ja päästäänkin.

    Rahastolle on varattu iso resurssointi, jotta kaikki kohdeyritykset voidaan tutkia ja tavata paikan päällä. Kaksi kaveria kiertää dedikoidusti maailmalla tapaamassa yrityksiä ja tiimimme Helsingissä toteuttaa kaupat.

    Rahaston koko ei ole 144 miljoonaa euroa, vaan tällä hetkellä 19 miljoonaa. Olisiko tarkasteluhetkelläsi luku ollut 14,4 miljoonaa ja kyseessä siten vain pilkkuvirhe?

    Sijoittamisessa kukaan ei anna menestystakuuta. Vaikka tuottoa määritelmällisesti ei voikaan olla olemassa ilman riskiä, on varsinkin kehittyville markkinoille sijoittavan huomioitava perinteisten sijoitusriskien lisäksi muutamia ylimääräisiä riskitekijöitä. Näitä "lisäriskejä" ovat ainakin:
    o Markkinoiden likviditeetti saattaa vähentyä globaalin kriisin puhjetessa
    o Pienet ja keskisuuret yritykset saattavat kokea keskimääräistä enemmän volatiliteettiä kriisissä
    o Reunamarkkinoiden yritykset, varsinkin pienet, saattavat tuottaa vääriä tai puutteellisia tietoja

    Riskejä ei siis voi täysin kaihtaa, mutta allokaatiotasolla riskienhallinta onnistuu esimerkiksi sijoittamalla Emerging Frontieriin pieniä summia ajallisesti hajauttaen. Samalla on huolehdittava, ettei ajansaatossa kokonaisallokaatio tilttaa liiaksi kehittyvien maiden suuntaan.

    Kiitos vielä kerran blogista ja menestystä syksyysi!

    Petre Pomell, sijoitusasiantuntija, Evli Pankki

    VastaaPoista
  2. Hei
    Kiitoksia kommenteista ja oikaisusta (korjasin rahaston koon blogitekstiinkin, en enää muista mistä luvun otin, mutta selvästikään en ole ollut riittävän tarkkana). Mielenkiintoista saada lukea rahaston toiminnasta näin konkreettisesti.

    VastaaPoista