Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, syyskuuta 03, 2014

Fortum

Fortum ei liiemmin esittelyjä kaipaa. Yhtiöstä on kirjoitettu paljon ja hyvää analyysia löytyy jälleen kerran esimerkiksi Phoebus-blogista. Todetaan tässä nyt samalla, että en perusta sijoituspäätöksiäni kuitenkaan pelkästään Anders Oldenburgin mielipiteisiin, vaikka niitä suuresti arvostankin.

Fortum oli yksi ensimmäisistä suorista osakesijoituksistani. Suurin syy oli hyvä osinkotuottoi yhdistettynä kuitenkin jonkinlaisiin pitkän ajan kasvunäkymiin. Näkemykseni ei reilussa vuodessa ole juuri muuttunut. Lyhyellä aikavälillä osakkeen kurssi saattaa kuitenkin kohdata laskupaineita.

Insiders arvio tämänpäiväisessä aamukatsauksessaan Pohjoismaiden laskevan sähkön hinnan vaikuttavan negatiivisesti Fortumin vuoden 2015 tulokseen. Lisäksi Ukrainan kriisi on vaikuttanut ruplan kurssiin negatiivisesti ja Fortum on vaihtanut Russia-divisioonan vuoden 2015 aiemman 500 miljoonan euron liiketulostavoitteensa ruplamääräiseksi. Näyttääkin nyt vahvasti siltä, ettei Venäjän liiketoiminta kykene kompensoimaan sähkön hinnan laskusta aiheutuvaa liikevoiton laskua.

Sähkönsiirtoverkkojen myynti turvaa kuitenkin osingonmaksukyvyn ainakin lyhyellä aikavälillä. Mikäli Fortum kykenee investoimaan myyntivoittoja tuottavasti, pitäisi osingon olla turvassa myös tulevaisuudessa. Investoinnit Intian vesivoimaloihin sekä aaltovoimaan vaikuttavat kohtuullisen järkeviltä.

Fortum-hankintojeni keskihinta on vähän päälle 15 euroa. Olen siis noin 26% plussalla. Lisäksi olen saanut yhdet osingot. Mikäli osinko pysyy samana, on osinkotuottoni lähes 7,2% hankintahinnalle (tämän merkityksestä voi olla montaa mieltä, mutta mielestäni luku on relevantti huomioida arvioitaessa sijoittamani pääoman tuottoa). Nykyisellä 19,34 €:n kurssilla osinkotuotoksi muodostuu 5,69%. Fortumin osuus salkustani on tällä hetkellä noin 4%.

Insiders ennustaa Fortumin P/E-luvuksi tälle ja ensi vuodelle 16. EV/EBITDA on 10. Arvostus on melko korkea ja edellyttäisi kohtuullista kasvua. Olen viime aikoina harkinnut Fortumin myymistä salkustani juuri korkeaksi nousseen arvostuksen sekä Ukrainan kriisin pahenemisen vuoksi. Sinällään en välttele Venäjä-osakkeita ja olen kesän aikana tehnyt pieniä lisäsijoituksia myös Seligsonin Russian Prosperity Fund-rahastoon. Fortum toimii kuitenkin alalla, joka saattanee joutua pakotteiden ja vastapakotteiden kohteeksi jos kriisi tästä vielä pahenee. En myöskään näe, että sijoittajat ovat tällä hetkellä diskontanneet riskiä kurssiin, kuten esimerkiksi Nokian renkaiden kanssa on selvästi tapahtunut. Onneksi tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että kriisin osapuolet ovat hakemassa sopua

Olen tullut siihen lopputulokseen, että huolimatta haastavista tulevaisuudennäkymistä Fortum tullee tekemään suhteellisen tasaista tulosta. Yhtiöllä on myös mahdollisuus kasvaa tulevaisuudessa ja vaikka tulospohjainen arvostus vaikuttaakin tällä hetkellä suhteellisen korkealta, rajannee korkeahko osinkotuotto yhdistettynä matalaan korkotasoon osakkeen laskuvaraa melko tehokkaasti. Tämän puolesta puhuu sekin, että ulkomaiset ostajat ovat viime aikoina tuntuneet löytäneen Fortumin. Mikäli yhtiön kurssi laskee sopivasti, saatan myös hankkia osakkeita jonkin verran lisää salkkuuni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti