Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, toukokuuta 09, 2015

Robit Rocktool osa 3, yhteenveto

Olen kahdessa aiemmassa kirjoituksessani esitellyt yhtiötä ja yrittänyt hieman analysoida sen liiketoimintaa. Kauppalehden keskustelupalstalla nostettiin esiin mielestäni hyvä huomio kilpailuetuun liittyen ja suosittelen asiasta kiinnostuneita tutustumaan aiheeseen ja keskustelussa mainittuun Kauppalehden artikkeliin. Yhteenvetona kilpailuetua koskien arvioisin, että yhtiöllä saattaa olla jonkinlaista kilpailuetua ja yhtiön kasvaessa se toivottavasti tulee/tuodaan selkeämmin esiin. Liiketoiminta on yrityksen oman näkemyksen mukaan myös ainakin jossain määrin skaalautuvaa, mikä on kannattavan kasvun kannalta hyvä asia.

Sitten vielä kertaalleen arvostuksesta. Markkinointiesitettä selaillessa huomio kiinnittyy siihen, että liikevoittoprosentti oli v. 2007-2008 selvästi nykyistä korkeampi. Tällöin markkinaympäristökin oli uskoakseni parempi ja siinä mielessä yhtiön nykyinen tuloskunto ei vielä välttämättä heijasta todellista potentiaalia. Kaivosteollisuuden supersyklin päättyminen ei ainakaan minun silmääni näy juuri mitenkään yhtiön liikevaihdon tai liikevoiton kasvussa eli yhtiö ei siinä mielessä mitenkään hirvittävän sykliseltä vaikuta. Uskoisin kuitenkin, ettei markkinaympäristö yleisestikään ole tällä hetkellä erityisen suopea Robitille ja siinä mielessä korkeampi P/E-luku ei välttämättä vielä kerro ylihinnasta. Minun vaan pitäisi jotenkin pystyä muodostamaan käsitys siitä, mikä olisi "normaalin" markkinatilanteen tuloskunto.

Yhtiö kasvaa vauhdilla ja mikäli yhtiö kykenee kasvattamaan liikevaihtoon tavoitteidensa mukaisesti 15% vuodessa niin, että kasvu välittyy myös tulokseen, voisi kuluvan vuoden P/E-luvuksi muodostua 6,1 euron osakekohtaisella hinnalla 29. PEG-luvuksi tulisi 1.9, mikä sekin on varsin korkea. Toisaalta yhtiö tavoittelee vähintään 13% EBITA-marginaalia ja mikäli tähän päästäisiin pitäisi tuloksen parantua suurinpiirtein 20%. Tällöin (hyvin karkeaan arvioon perustuvalle v. 2015 tulokselle n. 4 milj. €) P/E-luku olisi 24. Sekin on vielä varsin korkea.

En siis aio osallistua antiin, mutta jään mielenkiinnolla seuraamaan tarjoaako Herra Markkina minulle myöhemmin ostopaikkaa. En väitä, etteikö yhtiö voisi olla lyhyellä tai pitkällä aikavälillä hyvä sijoitus nykyiselläkin arvostustasolla, mutta oman analyysini pohjalta en löydä pyydetylle hinnalle riittäviä perusteita. Ja kuten eräs minua viisaampi on joskus todennut, ei kaikkia tilaisuuksia ole pakko hyödyntää.

2 kommenttia:

 1. Kiitos analyysistä. Pikaisella Googletuksella oli ainut avaus mitä löysin yhtiöstä.
  Itse hyppäsin männä viikolla kelkkaan 8,7x keskihintaan. Kova on p/e mutta tuon annin rahat on käytetty siihen mihin luvattu ja tekemisestä henkii laatu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommenteista ja onnea sijoitukselle. En ole hetkeen Robitin tilannetta tarkastanut, mutta taidan itse odotella edelleen parempia ostopaikkoja.

   Poista