Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, toukokuuta 24, 2015

Kuin sieniä sateella. Uusia listautujia tuntuu riittävän.

Vielä hetki sitten tuntui huolena olevan se, kuivuuko Helsingin pörssi kokonaan kasaan. Useampikin yhtiö poistui listalta syystä tai toisesta ja tulokkaita ei ollut liiaksi. Nyt tilanne on muuttunut ja uusia listautujia tuntuu olevan tulossa lähes viikottain. Moni pitää tätä oireena siitä, että olemme siirtyneet pörssisyklin viimeiseen vaiheeseen. Itse en usko osaavani vaiheita ennalta ennustaa, mutta selvää lienee, että arvostuskertoimet ovat nyt listautumiselle otolliset. Suurimpaan osaan listautumista tuntuukin liittyvän myös pääomistajien osakkeiden myyntiä.

En ole ehtinyt, tai suoraan sanottuna edes jaksanut, perehtyä mitenkään syvällisesti kaikkiin listautujiin, mutta kirjoittelen niistä nyt lyhyet mielipiteeni. Toivottavasti saan aikaan keskustelua.

Ensimmäinen silmiini sattunut uusi listautuja on Pihlajalinna. Terveyssektori tuntuu olevan suosittu tällä hetkellä ja epäilemättä kyseessä on laadukas toimija. Käsittääkseni listautumishinta ei tällä hetkellä ole kuitenkaan tiedossa ja epäilisin, ettei se ole aivan edullisimmasta päästä. Lisäksi minun on vaikea nähdä mitä pysyvää kilpailuetua firma pystyy saavuttamaan esimerkiksi Terveystaloon tai Mehiläiseen nähden. Sote-uudistuskin saattaa vielä tulla sotkemaan ympyröitä. Aion kuitenkin seurailla firmaa ainakin sivusilmällä.

Toinen uusi tulokas on Kotipizza. Ala on kilpailtu, mutta yhtiöllä lienee jonkin verran brändistä saatavaa kilpailuetua. Vähän kuitenkin tässä nyt haiskahtaa sellainen skenaario, jossa yhtiön tulosta on velalla saatu venytettyä tappiinsa ja nyt on aika rahastaa. Saatan toki olla väärässäkin.

Samansuuntaisia ajatuksia minulla heräsi myös Talenomista (vaikka Inderes kehuukin antia alihinnoitelluksi). Ilmeisesti tämänkin firman velkaantumisaste on viime aikoina viritetty äärimilleen. En voi juuri väittää olevani kiinnostunut.

Mielenkiintoisin uusi listautuja on ehkä Detection Technology. Hintakaan ei ilmeisesti ole aivan järjetön. Hieman minua kuitenkin jälleen kerran epäilyttää patenttien vähäinen määrä sekä yhtiön asema ikään kuin alihankkijana. Vaikea kuvitella millaista pysyvää kilpailuetua siinä asemassa voisi saavuttaa. Tämä perustuu kuitenkin lähinnä omaan fiilikseeni, eikä mihinkään kovinkaan kattavaan arvioon.

Elektroniikkaa, vaatteita, kenkiä, keittiövälineitä, varaosia, sistustustuotteita - AliExpress.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti