Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, tammikuuta 10, 2015

Praxair: tilannepäivystys

Kirjoitin viime vuoden syyskuussa esittelyn teollisuuskaasuyhtiö Praxairista. Näkemykseni yhtiöstä tai sen laadusta ei ole juurikaan muuttunut. Katsotaanpa onko Herra Markkinan näkemys sitten muuttunut?

Ensin kuitenkin lyhyt kertaus yhtiöstä. Liiketoiminta on mielestäni ymmärrettävää ja yhtiö on todistanut kannattavuutensa eri suhdannetilanteissa. Alalle tulo on hankalaa ja pitkän aikavälin näkymät mielestäni kunnossa. Johtoa en osaa oikein arvioida muuten kuin toteutuneiden lukujen valossa, jotka ovat varsin komeat. Yhtiöllä on myös mielestäni kestävää kilpailuetua, sillä yhtiö on saavuttanut johtavan markina-aseman sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa ja tuotteen eli tässä tapauksessa teollisuuskaasujen toimittajan vaihtaminen on vaikeaa ja oletettavasti myös kallista. Yhtiön käyttökateprosentti (operating margin) on myös kilpailijoita korkeampi (22% kun kilpailijoilla keskimäärin 15% yhtiön oman sijoittajaesityksen mukaan). Oman pääoman tuotto on myös korkea ja se on taloussuhdanteista huolimatta ollut viimeisen 10 vuoden ajan 20-30%.

Sitten ajankohtaisiin asioihin: syyskuussa yhtiön osakkesta maksettiin korkeimmillaan hieman yli 133 dollaria. Tällä hetkellä kurssi on 126 dollaria ja se on käynyt välillä jopa alle 120 dollarin. P/E on edellisen 12 kk tulokselle laskettuna 20,2 ja kuluvan vuoden tulosarviolle laskettuna 18,2. EV/EBITDA on viime vuoden tulosennusteelle 11,6 ja tämän vuoden 4-tradersin ennusteelle 10,9. Varsinaisesta alennuksesta ei siis voida puhua, mutta ottaen huomioon yhtiön laatu ja toimintaympäristö arvotus ei mielestäni ole aivan järjetönkään.

Entäpä vapaa kassavirta tai tässä tapauksessa "owner earnings". Praxairin sijaittajasivuista voisi moni firma ottaa mallia, sillä kerrankin asiat on kerrottu suoraan ilman että sijoittaja joutuu kaivaa yksittäisiä lukuja eri puolilta tilinpäätöstä. Sijoittajaesityksessään yhtiö kertoo kassavirran olevan 25% liikevaihdosta. Tästä Capexin osuus on 16% ja loput palautetaan omistajille osinkoina (n. 6%) ja omien osakkeiden takaisinostona (n. 4%). Vuodesta 1992 kassavirran kerrotaan kasvaneen keskimäärin 11% vuosivauhtia.

Praxairin P/S-luku on tällä hetkellä 3,1 eli osaketta kohti liikevaihtoa kertyy nykykurssilla 40,85 $. Tästä noin 10% palautuu omistajille eli 4,085 $. Gordonin kaavaan sijoittettuna luku antaa 12% tuottovaatimuksella antaa osakkeen arvoksi 408,5 $. Täytyy nyt kuitekin huomata, että kyse on historiallisesta luvusta eikä siitä voi suoraan laskea tulevaa kasvuvauhtia. Yhtiö kertoo, että alan keskimääräinen kassavirran kasvuvauhti on ollut noin puolet hitaampi ja tällä luvulla laskettuna arvo olisi 62,8 $. Osakkeen nykyisellä hinnalla markkinat uskovat siis 8,8% kasvuvauhtiin, mikäli tuottovaatimus on 12%. 10% tuottovaatimuksella oletettu kasvunopeus olisi 6,8%. Syyskuussa sain oletetuksi kasvunopeudeksi 6,9% eli tilanne ei näytä muuttuneen miksikään.

Praxair vaikuttaa mielestäni edelleenkin houkuttelevasti hinnoitellulta. Pelkkää osakekurssia katsomalla arvelin jopa, että osake olisi jonkin verran syyskuuta edullisempi, mutta ero on hyvin pieni. Ilmeisesti tiettyjen markkina-alueiden (Venäjä, Meksiko, Kiina jne) heikkous on estänyt arvostustasoa nousemasta, mutta toisaalta ostajalle tämä on vain hyvä uutinen. Taidanpa sijoittaa osan Yaran myynnistä saamistani rahoista Praxairiin, sillä mitä enemmän olen yhtiöön tutustunut, sitä enemmän luotan sen kykyyn luoda omistaja-arvoa pitkällä aikavälillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti