Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, tammikuuta 12, 2015

Pyynikin käsityöläispanimo

Olen jo jonkin aikaa aikoinut kirjoittaa muutaman sanan pienpanimosta, jonka osakkeenomistaja olen. Kyseessä on Tampereella toimiva Pyynikin käsityöläispanimo, jonka tuotteisiin kuuluvat mm. Global Craft Beer Award-kilpailun viime vuonna voittanut Vahvaportteri, Simo Vehnäolut, Ruby Jazz Ale ja Kauppaipa. Oluiden lisäksi panimo valmistaa sahtia ja siiderikin on ilmeisesti suunnitteilla. En ollut aiemmin oikein päässyt sahdin makuun, mutta Pyynkin humaloitu sahti toimi ja käsittääkseni se myös säilyy perinteistä sahti paremmin, mikä lienee kilpailuvaltti ravintoloille tuotetta markkinoitaessa. Täytyy jo tässä vaiheessa merkintää todeta, ettei tästä tule mitenkään erityisen objektiivista yritysesittelyä, sillä itse uskon panimon tuotteisiin vahvasti.

Nykyinen panimo aloitti toimintansa 2013 eli varsin tuoreesta yritykestä on kyse. Alku ei ole ollut täysin ongelmaton, sillä panimon tiloissa tapahtui pieni tulipalo viime keväänä, joka aiheutti kuitenkin merkittäviä savuvahinkoja ja seisautti toiminnan hetkeksi. Tilat saatiin kuitenkin siivottua ja syksyllä oluen paneminen jatkui.

Alunperin Pyynikin käsityöläispanimosta oli ilmeisesti tarkoitus tulla lähinnä panimoravintola ja tuolta ajalta lienee peräisin myös yhtiön nimi. Nykyiset tilat sijaitsevat Pyynikin sijaan Tesomalla.

Olutmestarina toimii Tuomas Pere, jonka näkemykset oluista ja niiden valmistuksesta ovat mielestäni vertaansa vailla. Tärkeä osa brändiä ovat myös Tommi Mikkolan piirtämät etiketit, joissa on kuvattu mm. ihmisten toiminnasta suivaantunut Pyynikin harju.

Pyynikin käsityöläispanimon oluita löytää kaupasta ja ravintoloista tällä hetkellä lähinnä Pirkanmaan alueelta sekä myös Porin seudulta ja jonkin verran ilmeisesti myös pääkaupunkiseudulta.

Nykyinen alkoholilainsäädöntö on pienpanimoiden kannalta melko hankala ja erityisesti vahvempien oluiden suoramyynti on lähes mahdotonta. Tähän on onneksi tänä vuonna käsittääkseni saatu pieni helpotus, kun Alko ottaa jatkossa valikoimiinsa paikallisten panimoiden oluita ilman, että niitä pitää pystyä toimittamaan koko myymäläverkon kattavasti. Kauppavahvuisten oluiden kohdalla myynti on toki helpomaa, mutta ainakin minusta monet olutlaadut kärsivät siitä, mikäli niissä on korkeintaan lain sallimat 4,7 %.

Vastoinkäymisistä johtuen Pyynikin käsityöläispanimo ei vielä ole saanut tilaisuutta osoittaa millaiseen kannattavuuteen se kykenee. Panimo seurailee käsittääkseni BrewDogin filosofiaa rahoittaen investointeja pankkilainojen sijaan uusilla osakeanneilla. Osakkaille panimo tarjoaa mahdollisuuden maistella tuotteita yhtiökokouksissa ja lisäksi tarkoituksena on järjestää ajoittain myös muita tilaisuuksia. Jatkossa panimo pyrkii myös siihen, että osakkailla olisi mahdollisuus tilata oluita kotiinsa kohtuulliseen hintaan. Kasvaneen kysynnän vuoksi panimo on investoinut suurempaan laitteistoon ja koska kasvu vaatii pääomaa vaikuttaa osakeanti todennäköiseltä.

Oma omistukseni Pyynikin käsityöläispanimossa on varsin vähäinen, mutta saatan pyrkiä sitä tulevaisuudessa maltillisesti kasvattamaan. Yhtiön parhaina kilpailuvaltteina pitäisin omistautunutta ja osaavaa henkilökuntaa sekä varsin aktiivista omistajajoukkoa unohtamatta mainioita tuotteita. Pidän erityisesti siitä, että panimo ei ole lähtenyt suin päin mukaan valloillaan olevaan humalointivillitykseen vaan valmistaa myös perinteikkäämpiä tuotteita, kuten portteria. Tamperehan onkin aiemmin ollut tunnettu juuri porttereistaan. Vaikkei sijoitukseni tulisi koskaan tuottamaan minulle euroakaan, olen jo saanut upeita makuelämyksiä oluista sekä hienoja muistoja panimovierailuistani.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa kyllä ihan hyvältä tukemisyritykseltä, itse en ole tuotteita maistanut mut jos joskus pistää silmään niin pitää kokeilla! ;)

    VastaaPoista
  2. Eiköhän noita ala toivottavasti tulevaisuudessa näkyä laajemmallakin alueella. Suosittelen testaamaan erityisesti jompaa kumpaa portteria, mutta muutkin oluet ovat maistuvia ;)

    VastaaPoista