Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, maaliskuuta 01, 2021

Koninklijke Ahold Delhaize

Olen jälleen viime aikoina katsellut lisää ostettavaa. Syynä on se, että Tikkurilan ostotarjouksen ja pörssistä poistumisen (joka toki ei vielä ole toteutunut, mutta jonka uskon kyllä lähes varmasti toteutuvan ja itse asiassa meninkin nyt myymään loputkin Tikkurilani pois) myötä pitäisi rahat saada taas johonkin tuottamaan. Salkkuun on tullut viime aikoina poimittua aika lailla kiinteistörahastoja ja ajattelin, että välillä täytyy ostaa jotain muutakin (enkä nyt Kreateakaan enempää lähde lisäämään). Silmiini osui Stoalaisen sijoittajan tweettaus yhtiöstä nimeltä Koninklijke Ahold Delhaize. 

Nimi herättää sillä tavalla positiivisia muistoja, että joskus toissavuosikymmenellä muistan roudanneeni yhtiön kaupasta kohtuuhintaista suklaata ja olutta majapaikkaani Belgiassa. Enemmän kuitenkin huomiota herättivät yhtiön tunnusluvut: P/E on Morningstarin mukaan noin 12 ja EV/EBIT 9,6. Kun katsotaan edellisien vuosien lukuja niin arvostus on välillä ollut hieman korkeampikin, mutta mistään kovan kasvun yhtiöstä ei lukujen valossa voine kuitenkaan puhua.

 

Osinkotuotto on aika lailla tasan 4%. Tämän lisäksi on kuitenkin huomiotava, että yhtiö ostaa omia osakkeitaan melko runsaasti. Esimerkiksi 2019 osakkeiden takaisinostot ja osingot toivat sijoittajille yhteensä jo varsin mukavan 9% yhteistuoton, mikäli Morningstarin tilastoa on uskominen.

So far so good, mutta miksi ihmeessä osake sitten on niin edullinen? Kun niin moni muu yhtiö tuntuu tällä hetkellä olevan melko lailla hinnoissaan.

Yritin kaivaa tietoa Seeking Alphasta. Valitettavasti homma näyttää muuttuneen niin, että pari artikkelia saa lukea ilmaisesti ja sitten pitää kaivaa kuvetta. Toistaiseksi löysin kuitenkin ilmaiseksi kaiken haluamani. Kuninkaallisella Aholdilla on ollut jonkinlaisia epäselvyyksiä Yhdysvaltojen kirjanpidossa jo vuonna 2003 ja siitä seurasi sakkoja ja oikeudenkäyntejä. Vuonna 2016 yhtiö yhdistyi belgialaisen Delhaizen (eli juuri sen, jonka liikkeessä olen joskus siis käynyt, olen minä tosin myös Aholdin kaupoissa Hollannissa asioinut) kanssa. Yhtiön hollantilaisketju Albert Heijn on siis ilmeisesti firman paras osa tuottaen varsin hyviä marginaaleja liiketoiminnalleen. Belgialainen Delhaize on selvästi huonompi ja Jenkkien ja Itä-Euroopan myymälät ovat jotain siltä väliltä. 

Lisäksi Aholdin nettimyymälä bol.comia on kutsuttu Hollannin Amazoniksi ja sillä on varsin vahva monopoliasema maassa. Nettimyymälä on kasvattanut myyntiään jopa 33% vuosivauhtia. Muutoinkin vuosi 2020 on ollut yhtiölle vahva COVID:n aiheuttamasta päivittäistavaroiden myynnin lisäyksesät johtuen. Tämän vuoksi P/E-lukukin on siis varsin matala. Vuonna 2021 yhtiö aikoo ostaa omia osakkeitaan takaisin 1 miljardilla eurolla ja käyttää luultavasti saman verran osinkoihin. Yhtiöllä on tällä hetkellä 1,1 miljardia osaketta eli tämä tekee siis noin 1,8 euroa osaketta kohti. Tällä hetkellä yhtiön kurssi on noin 22 euroa eli tuotto olisi jo pelkästään tällä noin 8%. 

Melko postiviiset luvut siis. Mutta suuri kysymys lienee, onko kyseessä kuihtuva vai kasvava bisnes. Hollanissa yhtiö vaikuttaa vakiinnuttaneen asemansa varsin hyvin ja sitä voinee pitää varsin vakaana maaperänä. Toisaalta kasvukin on sitten varsin hidasta. Yhtiö on laajentanut Itä-Euroopan kauppaverkostoaan aika aktiivisesti, mutta toisaalta marginaalit eivät siellä ole kummoiset. Jäljelle jää USA, jossa kilpailu on varsin tiukkaa. Aholdin nettikauppa Peapod ei myöskään ole selvästikään ollut voitokas jenkkivalloituksessa vaan on jäänyt selvästi jälkeen esimerksi Walmartista ja Amazonista. Positiivista on sentään, että asiakastyytyväisyys Aholdin kaupoissa on Walmartia parempaa, mutta silti melko keskikastia. 

Onko sitten olemassa jotain muuta ajuria omien osakkeiden oston sekä kohtuullisen osingon lisäksi, jonka ansiosta yhtiö voisi olla hyvä sijoitus? Sen kun tietäisi. Jenkeistä yhtiö on hankkinut FreshDirect-nettikaupan, joka saattaa kenties olla hyvä hankinta. En ole mikään päivittäistavaroiden nettikaupan suurin asiantuntija, mutta ajattelisin että jonkinlainen kivijalkamyymäläverkko yhdistettynä nettikauppaan voisi olla toimiva kombinaatio. Osa ihmisistä haluaa kuitenkin varmasti jatkossakin käydä kaupassa ja kivijalka toimii samalla ikäänkuin varastotilana. 

Sanoisin ettei tämäkään mikään täysin pomminvarma sijoitus kyllä ole. Hollannin toiminnot lienevät jatkossakin tuottoisia ja tuskin Belgiakaan nyt ihan romahtaa. Suurin kysymysmerkki liittyy siihen onnistuuko nettikauppaan siirtyminen Jenkeissä yhtään paremmin ja saadaanko Itä-Euroopan myymälöitä paremmin tuottaviksi. Pyydyin nyt lähtemään tähänkin tässä vaiheessa pienehköllä siivulla mukaan. Päivittäistavarakauppa nyt tuskin kokonaan sakkaa, vaikka korot lähtisivätkin lähiakoina nousuun (jolloin kasvuosakkeiden arvostuksen voisi kuvitella jollain tapaa hieman normalisoituvan). Saa nähdä. Minään sijoitussuosituksena tätä arvioitani ei sitten kannata missään nimessä ottaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti