Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, maaliskuuta 24, 2021

Pienpanimoanti: Iso-Kallan panimo

Olen ajoittain kirjoitellut juttuja (pien)panimoteollisuudesta johtuen ehkä osittain siitä, että ensimmäinen sijoitukseni oli yksi Brewdogin osake. Syynä oli se, että nettikaupasta sai sillä 10% alennuksen. Sijoituskiinnostuksen laukaisemisen lisäksi Brewdog on tarjonnut mielenkiintoisen näkökulman myös punnissa kirjoitetun shekin lunastamiseen

Koronatilanne näyttää kurittaneen ravintoloiden lisäksi myös panimoteollisuutta ja käynnissä onkin tällä hetkellä varsin monta osakeantia. Osa on jo hieman vakiintuneempia toimijoita, mutta osa on varsin aloittelevia panimoita. Päätin huvikseni tutustua hieman lähemmin Iso-Kallan panimon antiin, koska olen vieraillut panimolla useampi vuosi sitten ja mielestäni tuotteet ovat ihan kelvollisia ja helposti lähestyttäviä. Käyn tässä nyt hieman läpi yhtiön tunnuslukuja omien muistiinpanojeni pohjalta (eli näihinkin lukuihin kannattaa suhtautua tietyllä varauksella ja käydä luvut vielä itsekin läpi ennen enempiä johtopäätöksiä).

Yhtiön sijoittajamateriaalista selviää, että minisijoitus on satanen. Tarjolla on on vain B-osakkeita, joilla ei ole äänivaltaa yhtiökokouksessa. Yhtiön tavoitteena on kerätä enintään noin 440 000 euroa tarjoamalla 4 386 uutta osaketta merkattavaksi. Minimi annon toteutumiselle on 350 osaketta ja se raja on jo ylitetty. Anti jatkuu kesäkuuhun saakka. Ennen antia yhtiöllä on 43 866 osaketta ja annin jälkeen siis noin 44 000 - 48 000 kappaletta. Kun yhden osakkeen arvo on 100 euroa, niin yhtiön arvo olisi noin 4,5 miljoonaa. Liikeavaihtoa Iso-Kalla tekee noin 0,5 miljoonaa ja liikevoittoa syntyi viime vuonna noin 35 000 euroa. Eli sijoittaja saisi maksaa nykyisillä luvuilla noin 9 kertaa myynnin ja melkein 150 kertaa tuloksen. 

Iso-Kallan tavoitteena on kuusinkertaistaa tuotantokapasiteetti pidemmällä aikavälillä. Jos tämä heijastuisi suoraan liikevaihtoon, niin siinä tilanteessa P/S-luku olisi noin 3. Suurinpiirtein samalla hinnalla vaihdetaan tällä hetkellä Nokian panimon ja Laitilan panimon osakkeita. Olvia saa vähän halvemmalla. Lisäksi Iso-Kalla pyrkii nyt alkuvaiheessa kuitenkin vain kolminkertaistamaan tuotantoakapasiteettia eli hinta vaikuttaa siis tätäkin suolaisemmalta. 

Eipä tästä kovinkaan houkuttelevaa sijoitustarinaa taida saada. Hyvinä puolina moneen muuhun pienpanimoon verrattuna on se, että toiminta on kuitenkin saatu nykyiselläkin kapasiteetilla ilmeisesti voitolliseksi (eikä vaan toivota, että kasvu jotenkin toisi mittavia skaalaetuja, pienpanimoista puhuttaessa en oikein ymmärrä miten se voisi olla mahdollista, koska myös raaka-aine ja työvoimakustannukset yms. lisääntyvät kasvun myötä). Jos taas haluaa tukea kotimaista pienpanimoperinnettä, niin siinä mielessä uskoisin ettei yhtiö toisaalta lähde millään liian utopistisella peliliikkeellä itseään konkurssiinkaan ajamaan ja jos sattuisi Kuopiossa asumaan ja panimon baarissa viihtymään, niin 10% kanta-asiakas alennus yhden osakkeen merkkaajalle voisi olla ihan kiva lisäbonus. Yli tonnilla pääsisi jo mukaan kehitystoimintaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti