Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, syyskuuta 11, 2017

Tuottoa Brewdogista osa 2: shekin lunastus

Kirjoittelin huhtikuussa Brewdogin osakkeiden ostotarjouksesta. Osakkailla oli kaksi vaihtoehtoa: myydä 15% osakkeista (maksimi 40 osaketta) tai pitää omistus ennallaan ja saada sikspäkki uutuusolutta. Itse valitsin ensimmäisen vaihtoehdon. Brewdog ei minusta ole tällä hetkellä ainakaan mitenkään maltillisesti arvostettu, vaikka en nyt aivan tarkkoja tunnuslukuja jaksanutkaan laskea. Itse sijoituskin tuli alunperin tehtyä enemmänkin oluen, kuin rahan takia eli siinä mielessä edes pieni tuotto on plussaa.

En sen tarkemmin perehtynyt siihen, miten rahat oli tarkoitus toimittaa, mutta oletin että pankkisiirrolla varmaankin. Yllätyksekseni posti kuitenkin toi minulle toukokuun lopulla shekin, joka oli kirjoitettu aavistuksen alle 80 punnalle. Pienestä printistä lukaisin, että lunastusaikaa on 6 kuukautta. Edellisen kerran olenkin tainnut saada shekin ylioppislahjaksi joskus muutama vuosi sitten. Arvasin kuitenkin lunastusurakan kovaksi, joten päätin lykätä sitä hieman. Etenkin kun oli kaikenlaista muutakin kiirettä.

Kesällä satuin olemaan klo. 14 tienoille liikkeellä entisen pankkini konttorin lähistöllä (pankin vaihto liittyi asuntolaineen, ei tähän tapahtumaan). Ajattelin, että saattaisin onnistua lunastamaan shekkini samalla. Vaan eipä onnistunut. Kassapalvelut ovat käytössä nykyisin vain klo. 10-13. Eipä tarvitse päivätöissä olevan ihmisen juuri niitä yrittää hyödyntää.

Kesällä asuntolaina-asioita hoitaessani mainitsin shekin ohimennen pankkineuvojalleni. Hän kehotti varaamaan myöhemmin ajan asian hoitamista varten ja lupasi perehtyä asiaan. Asia unohtui hetkeksi, mutta päätin ottaa sen uudelleen työn alle, ettei shekki vain pääse vanhenemaan. Pankin asiakasneuvojalta sain tietää, että shekin voi lunastaa myös kaupungin keskustasta pankin asiakaspalvelusta ilman ajanvarausta.

Tänään pääsin lähtemään hieman aikaisemmin töistä. Koska kyseessä ei ole alku- tai loppukuu tai edes keskiväli, niin päätin koittaa onneani. Astuin sisään hienoon konttoriin. Yritin etsiä vuoronumeromasiinaa, mutta asiat olivat muuttuneet: vuoronumeron saamiseksi piti asia esittää virkailijalle. Epäonnistuin vastaamaan heti ensimmäiseen shekin luonnetta koskeneeseen kysymykseen, joten päätin kaivaa mystisen paperin laukustani nähtäville. Sen tehtyäni sain kuulla lauseen, joka tuli toistumaan vielä monta kertaa: "Näissä tämän alueen shekeissä on yleensä vain 20 tai 40 päivän lunastusaika". Yritin vedota shekissä lukevaan 6 kk:n lunastusaikaan, mutta en saanut siihen oikein mitään muuta vastausta, kuin että katsotaan.

Istuuduin penkille odottamaan. Jonoa ei juuri ollut. Vartin päästä tuli minun vuoroni. Päädyin kesätyöntekijän tiskille. Hän ei osannut minua auttaa, vaan haki apuun kokeneemman virkailijan, joka ei myöskään osannut auttaa. Tämän jälkeen apua lähdettiin hakemaan takahuoneesta, josta palattuaan virkailija kertoi jälleen 20 päivän lunastusajasta. Vetosin jälleen shekissä lukevaan 6 kuukauden lunastusaikaan, jonka virkailija kertoi muuttavan tilanteen kokonaan. Käytännön toimissa tarvittiin kuitenkin jälleen apua ja auttamaan tullut kokeneempi työntekijä kiinnitti jälleen kerran taas huomiota lunastusaikaan. Aikaa oli tässä vaiheessa kulunut jo noin 40 minuuttia. Sain kuulla, että lunastuskulut olisivat noin 20 euroa ja mikäli shekin myöntäjä palauttaa shekin, niin joutuisin ne silti maksamaan. Päätin kuitenkin ottaa riskin, sillä toista kertaa en shekkiä varmasti enää jaksa yrittää lunastaa.

Lopulta noin 45 minuutin jälkeen asia tuli hoidettua ja nyt saan jännityksellä odotella, saanko rahoja tililleni. Reilun 90 punnan myyntituotosta käteeni jää kaikkien kulujen jälkeen hyvällä tuurilla noin 60 puntaa eli lähes 67 euroa. Mitä tästä sitten opimme? Ainakin sen, että toiseen maahan tehdyn listaamattoman yhtiön kohdalla rahojen saanti myyntitilanteessa saattaa olla aavistuksen hankalaa. Jollakin tapaa koko shekkien kanssa pelaaminen tuntuu aivan muinaiselta touhulta, mutta ilmeisesti britit ja myös jenkit niitä edelleen aika yleisesti harrastavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti