Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, syyskuuta 21, 2017

Fortum vahvisti Uniperin ostoaikeet

Jo kesäkuussa törmäsin huhuun, jonka mukaan Fortum olisi tekemässä Uniperistä ostotarjousta. Nyt asia on saanut vahvistuksen myös viralliselta taholta. Ensin asiasta kertoi Bloomberg ja myöhemmin kaupanteko Fortumin osakkeella keskeytettiin hetkeksi ja yhtiö vahvisti asian. Salkunrakentaja kertoo asiasta seuraavaa: "Fortum vahvistaa käyvänsä E.ON:n kanssa pitkälle edenneitä keskusteluita liittyen E.ON:n 46,65 prosentin omistusosuuteen Uniperissa. Saksan viranomaiset käsittelevät parhaillaan mahdolliseen järjestelyyn liittyviä E.ON:ia koskevia kysymyksiä. Sopimuksen toteutuminen edellyttää myös molempien yhtiöiden sisäisiä päätöksiä, eikä vielä ole varmuutta johtavatko keskustelut sopimukseen". Tulkitsen itse tilanteen kuitenkin niin, että suurimmat ongelmat on jo ratkaistu, koska asia on nyt tuotu julkisuuteen. Ja huhuja aiheesta on liikkunut jo useamman kuukauden ajan.

Myös Inderes on ruotinut tilannetta aamukatsauksessaan. "Ilmoitetulla kauppahinnalla Uniperin arvostus olisi mielestämme kohtuullinen, sillä sen edellisen 12 kuukauden luvuilla laskettu EV/EBITDA olisi 5,5x ja tasepohjainen P /B olisi 0,6x. Selkeästi Fortumin vastaavia kertoimia (EV/EBITDA noin 12,5x ja P /B 1,1x) alhaisempi". Toisaalta analyysitalo näkee Uniperillä olevan paljon hiilidioksipäästöiltään Fortumin strategiaan sopimatonta ja riskialttiimpaa sähköntuotantoa, joten huokeampi hintalappu on perusteltu. Inderes näkee, että Fortum kykenee hankkimaan E.ON:n osuuden venyttämättä velkaantumistavoitetta, mutta suurempi osuus vaatisi ainakin tilapäisesti suurempaa velkataakkaa ja laskisi Fortumin osingonmaksukykyä ainakin hetkelliseesti.

Fortumin tarjous Uniperin osakkeista on 22 euroa kappaleelta. Salkunrakentajan mukaan tämä vastaa "36 prosentin preemiota suhteessa Uniperin osakkeen hintaan toukokuun lopussa, eli ajankohtaan ennen Uniperia koskevia yrityskauppahuhuja." Noin vuoden takaiseen 10 euron listautumishintaan nähden preemio on toki vieläkin suurempi. Näkisin, että Fortum tulee todennäköisesti saamaan ainakin jonkin verran Uniperin osakkeita hankittua myös tähän hintaan. Toisaalta markkinat näyttävät uskovan vieläkin kovempaan hintaan, sillä Uniperin osake vaihtaa tällä hetkellä omistajaansa 22,5 euron kappalehintaan.

Mitäkö minä sitten ajattelen tilanteesta? Markkinat ainakin ilahtuivat, sillä Fortumin osake nousi eilen reilut 4%. Näkisin kaupan tässä tilanteessa ihan järkeväksi siirroksi. Osakekurssit toki ovat kohonneet ennätyskorkealle, mutta ymmärtääkseni sähkön hinnoissa ei olla lähelläkään huippulukemia. Mikäli Fortum saavuttaa Uniperissa määräävän aseman, voidaan strategiaan huonosti sopivat liiketoiminnot myydä ja lyhentää velkaa. Uskoakseni kauppa on piensijoittajan näkökulmasta järkevä, mikäli kassa pystytään investoimaan liiketoimintaan, joka tuottaa lisäarvoa vuosikymmeniä. Toinen vaihtoehtohan olisi ollut jakaa verkkojen myynnistä saadut voitot osakkeenomistajille, jolloin niistä olisi joutunut maksaa reippaasti veroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti