Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, syyskuuta 12, 2017

Päivitys Tikkurilan tilanteeseen

Selaisin Indersin 11.9. aamukatsausta, kun silmiini sattui seuraavaa: "Hollantilainen AkzoNobel laski perjantaina kuluvan vuoden tulosohjeistustaan". Kyseessähän on Tikkurilan kilpailija. "Johto syytti tästä maalimarkkinoiden vaikeaa tilannetta, joka johtuu epäsuotuisista valuuttakurssimuutoksista, väliaikaisista häiriöistä hankinta- ja valmistustoiminnassa sekä marginaalipaineista ennakoitua korkeampien raaka-ainehintojen takia." Tikkurila ei siis ole lainkaan yksin vaikeuksiensa kanssa. Toki yhtiöllä oli ongelmia myös mm. toiminnanohjausjärjestelmän kanssa.

Inderes jatkaa: "Nopeasti kohonneet raaka-ainekustannukset liittyvät arviomme mukaan etenkin
alkuvuonna Huntsmanin Porin pigmenttitehtaan tulipaloon, joka poisti ison osan maaliteollisuudelle tärkeästä titaanidioksidin kapasiteetista markkinoilta ja aiheutti häiriöitä maaliteollisuuden hankinta-ja valmistustoimintaan." "AkzoNobelin tulosvaroitus vahvistaa arviomme siitä, että alalla on tällä hetkellä poikkeuksellisen laajoja ongelmia raaka-aineiden saatavuudessa ja hinnoissa,
minkä takia emme odota Tikkurilan alkuvuonna nähtyjen tulospaineiden helpottavan lähikvartaaleina". Näin varmaan saattaa ollakin, mutta toisaalta tämä kertoo mielestäni siitä, että hinnankorotuspaineita tulee olemaan kaikilla. Voi toki olla, että maaliteollisuus joutuu jonkin aikaa tyytymään normaalia matalampiin liikevoittomarginaaleihin, mutta pitkäjänteisen sijoittajan näkökulmasta sillä ei välttämättä ole kovinkaan suurta merkitystä. Myöskään toimintaympäristö ei nähdäkseni uutisen myötä muutu mitenkään epäsuotuisammaksi Tikkurillle.

En osaa ennustaa, kuinka pitkään maaliteollisuuden vaikeudet jatkuvat. Sen kuitenkin tiedän, että parhaat ostopaikat ovat jo takana siinä vaiheessa, kun/jos tulevaisuus näyttää taas positiiviselta. Salkussani olisi vielä tilaa hieman isommallekin nipulle Tikkurilaa ja saattaa olla, että aloitan varovaiset ja ajallisesti hajautetut ostot lähiaikoina ainakin, mikäli hinta vielä nykyisestäkin tippuu. Parempi aikoja odotellessa Tikkurila tullee kuitenkin tarjoamaan (etenkin korkotasoon suhteutettuna) varsin kohtuullista osinkoa.

Tikkurilan tilannetta seuraillessa päädyin kuitenkin tekemään pitkästä aikaa pienen oston, kun lisäsin Svenska Handelsbankenia hitusen hieman päälle 116 kruunun hintaan. Osakkeen kurssi onkin laskenut kohtuullisen lähelle alkuperäistä hankintahintaani. P/b on tällä hetkellä aavistuksen yli 1.6. Muistaakseni yhtiö on aiemmin normaalissa korkotilanteessa pystynyt noin 15% oman pääoman tuottoon. Tällä hetkellä luku on toki selvästi matalampi, mutta tullee jossain vaiheessa korjaantumaan. Ehkä pankin omistaminen on myös jonkinlainen suojaus asuntovelalliselle nousevia korkoja ajatellen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti