Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, helmikuuta 12, 2016

Pienpanimokentälle riittää tunkua: Sangen

Enpä ollut aiemmin tähän nimeen törmännytkään, mutta nyt törmäsin. Aloitetaanpa pienellä lainauksella yhtiön nettisivuilta: "Sangen on vuonna 2015 perustettu yhtiö, joka lähestyy alkoholijuomateollisuutta täysin uudella tavalla. Sangen valmistaa oluita, siidereitä, giniä, viskiä ja muita alkoholijuomia. Sangen ei kuitenkaan tyydy vain juomiin vaan valmistaa myös hiivat, kasvattaa humalat ja huolehtii valmiiden tuotteiden myynnistä ja jakelusta itse."

Pikaisella vilkaisulla yhtiöstä näyttää olevan tarjolla maksimissaan 30% siivu. Osakkeiden merkintähinta on 50 € ja nykyisin osakkeita on 70 000. Arvonmääritys on vaatimattomat viisi miljoonaa! Jessus! Mitähän taseesta mahtaa löytyä? Sitä eivät yhtiön sijoittajasivut suureksi hämmästykseni sitten paljastakaan, vaikka näytillä toki on tyylikkäitä kaavioita oluen valmistuksesta ja hienoja graafeja tulevasta kasvusta ja osingosta. Jonkinlainen pieni aavistus asiaan saattaa syntyä klikkaamalla Q&A-linkkiä: Tasetta ei edelleenkään avata, mutta sijoittajalle sentään kerrotaan tase-ennuste (jollaiseen en olekaan aiemmin törmännyt, mutta kun ala on kuuminta hottia niin innovatiivisuuden toki tulee kukoistaa). Omaa pääomaa ennustetaan 2016 olevan 1720 tuhatta euroa. Annilla kerätään 1,5 miljoonaa, jos kaikki menee nappiin (ja lähden nyt siitä, että ennusteessa on niin oletettu käyvän, koska ainakin osinkotuoton kanssa niin lienee oletettu). Tästä voimme ehkä päätellä, että 10-kertaa B-osakkeita enemmän äänivaltaa omaavien A-osakkeiden merkintähinta on ollut noin 3,14 €. Liiketoimintaa yhtiöllä ei vielä juurikaan ilmeisesti ole. Osakkeet ovat sentään oikeutetut samaan osinkotuottoon.

Sijoittaja.fi on myös laatinut katsauksen otsikolla Tornion panimotuotanto käynnistyy uudelleen – millainen Sangen on sijoituskohteena? Siellä esitellään lähinnä samoja lukuja, mitä panimo itsekin kertoo eli kovin paljoa lisää informaatiota en sieltä saanut. Tähän Sangen sijoituskohteena lausepariin suhtautuisin ehkä kuitenkin hentoisella varauksella: "Sangen toimii kasvumarkkinalla ja liiketoiminnan päästyä vauhtiin se ei ole herkkää suhdannevaihteluille. Ammattisijoittajat suosivat tällä hetkellä vakaan liiketoiminnan yhtiöitä". Lisäisin tuohon nyt ainakin, että liiketoiminnan mahdollisesti päästyä vauhtiin ja vakiinnutettua asemansa...

Niin... Lähtisinkö sijoittamaan yhtiöön (jolla ei ole vielä liiketoimintaa) niin, että maksaisin osakkeestani noin 16 kertaa enemmän kuin 10-kertaisella äänienemmistöllä siunatut A-osakkaat? En nyt väitä, että osakkeiden hinta pitäisi olla aivan yksi yhteen, mutta kyllä tälläkin kertaa taas riski hieman epäsymmetriseltä tuntuu... Ilmeisesti Sangen ei myöskään omista panimoa aivan kokonaan, mutta en nyt tässä vaiheessa jaksa siihen enempää perehtyä...

19 kommenttia:

 1. Jos kaljaan haluaa kotimaassa sijoittaa, Olvi ja Laitila on kyllä tarpeeksi?
  Itselle maistuu Urquell. Harkinnassa.
  http://www.4-traders.com/SABMILLER-PLC-438117/financials/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista. Olvi ei taida ihan pelkästään kotimainen kaljafirma olla, vaikka kieltämättä hyvä vaihtoehto onkin. Etenkin jos arvostus olisi hieman kohtuullisempi. Kurssi on toki laskenut viime aikojen huipuista jo jonkin verran. Täytyykin päivittää laskelmat siitä, mihin hintaan hypätä mukaan. Tykkään kyllä yhtiöstä muutoin. Laitila taitaa olla pienpanimobuusin firmoista siinä mielessä vaikeimmassa tilanteessa, että verohelpotukset tulevat vastaan ja laajentua ei kannata ellei sitä pystyä tekemään oikein kunnolla. Omat panokseni tässä pienpanimoskenessä olen asettanut Pyynikin panimolle, mutta siihen eivät ole vaikuttaneet pelkästään liiketoiminnalliset syyt. Silti olen myös sitä mieltä, että osakkaiden kohtelu on aika paljon tasavertaisempaa kuin monilla uudemmilla panimoilla. Ainakin numeroiden perusteella.

   Poista
 2. Sangen Oy:ta on tullut tutkiskeltua kun suunnittelevat tänne Lapin Kullan rauniolle panimoa.

  Ensimmäinen juttu joka pisti ko. firmassa silmään on se ettei Sangen Oy tule ilmeisesti koskaan tuottamaan litraakaan olutta. Sangen Oy tulee omistamaan Tornion painimosta 60% ja Tornion panimosta tulee ilmeisesti oma osakeyhtiönsä, joka siis valmistaa juomat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tuohon kiinnitin myös huomiota, mutta en sitten jaksanut enää sen tarkemmin perehtyä kun totesin ettei tämä ole minun juttuni kuitenkaan.

   Poista
 3. Itsekkin tutkiskellut asiaa. Ei tuo valuaatio niin ihmeellinen ole kun vertaa muita, vaikkakin korkeahko. 5M€:n liikevaihdolla valuaatiot on 20M€:n luokkaa. Paikan ja brändin arvo tuovat omansa. On kyllä kovia osaajia taustalla. Eikä tuo homma taida ihan 6000 onnistua. Varmaan pelkkä video ja materiaali on maksanut 400k€...Ei taida Qstockin sopparikaan ihan joka pojalta onnistua. Nostan kyllä hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin no riippuu mihin vertaa. 5 miljoonaa on kuitenkin selvästi enemmän kuin esim. Sorin arvostus, mikä sekään ei aivan halpa ollut. Mutta yhtiöllä on kuitekin homma jo pyörimässä ja ovat osoittaneet, että olutta osataan tehdä. Vai oliko kommentissa huomattavissa pientä sarkasmia?

   Poista
 4. Paikalla on toki arvonsa, mutta Tornion panimosta ei ole tarkoitus tehdä toista "Lapin Kultaa". Sen verran paljon on oluen litrahinnaksi budjetoitu että vahva käsityöläisleima täytyy olueen saada.
  Taustalla olevia henkilöitä en tunne, mutta tietojeni mukaan kenelläkään ei ole kokemusta panimotoiminnasta. Leo Andelin ei tietojeni mukaan ole mukana yrityksessä, mutta on lupautunut avustamaan. Näin yritykseltä taitaa puuttua oma panimestari.

  Videon tekemisen hinnasta en tiedä, mutta odotan mielenkiinnolla mitä siellä siellä taseessa on. Ulkopuolisena on aika mahdotonta arvioida paljon perustajat ovat lopulta laittaneet omaa työtä yrityksen.

  Qstockin taustalla on ilmeisesti osittain samoja henkilöitä kun tämän Sangen Oy:n. Tätä kautta sopimus on ilmeisesti ollut helpompi tehdä. Olisi mukava nähdä itse sopimus, jotta sen todellista arvon voisi arvioida. Joka tapauksessa olen ymmärtänyt että Tornion painimo ei tule tekemään "markettiolutta" ja Qstockissa on kuitenkin omann arvioni mukaan enemmän markettioluen juojia kun olutharrastajia.

  Kyllähän jokainen pienpanimon anti on tähän mennessä ollut sellainen että pääomasijoittajia on näillä ehdoilla turha odottaa mukaan. Toki on hyvä että rohkeita yrittäjiä löytyy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommenteista. Vaikea tosiaan uskoa, että Qstockissa kaikki kävijät olisivat valmiit maksamaan selvästi kalliimpaa hintaa "käsityöläisoluesta", mutta toisaalta sitä kai on pakko juoda, mitä tarjolla on.

   Tuosta viimeisestä kappaleesta olen samaa mieltä ja toisaalta eipä se sinällään haittaa, mutta näin pienpanimo-oluiden ystävänä itsekin mielelläni anteihin osallistuisin, jos ehdot olisivat mielestäni edes jollain tapaa kohtuulliset. Nyt monessa annissa on kyllä mukana vähän sellainen "kusetetaan lukujen päälle ymmärtämättömiä olutharrastajia"-fiilis kaikkine näine monimutkaisine omaisuusjärjestelyineen jne.

   Poista
 5. Tuota Sangen Oy:n esitettä kun lukee uudellaan tulee aina vaan tulee lisää kysymyksiä. Jos yrityksen pääasiallinen tarkoitus on perustaa Tornioon panimo, niin miksi sitä ei omistetta 100%? Miksi sijoittajien halutaan panimon sijaista rahoittavan: humalanviljelyn ja hiivan tutkimusta? Tai jopa humalan viljelyä? Näistä tuskin on ihan heti bisnekseksi jos koskaan. Sama koskee olutta käsityöläisolutta myyvää kauppaketjua.

  Tisleiden tuotannosta en osaa sanoa sen enempää, olen ymmärtänyt että Alkon hyllyyn on vaikea päästä. Tässä koko tislausinnostuksessa voi olla taustalla kotimaisen GIN:in valinta maailman parhaaksi.

  Seuraan hanketta edelleen mielenkiinnolla torniolainen kun olen ja voi olla että ostan jopa muutaman osakkeen. En kuitenkaan uskoa että Sangen Oy:n tai paremminkin Tornion Panimon Oy:n olut on koskaan yhtä tunnettu kuin Lapin Kulta oli aikoinaan. Silloin kun Lapin Kullan tuotanto oli huipussaan niin kaupungin läpi tehtaalle oli melkoinen rekkaralli ja sitä tuskin kukaan haluaa takaisin, vaikka joku ehkä voi vieläkin haikailla tehtaan perään.

  Annin ehtojen valossa kysy on Torniolaisen oluen valmistuksen rahallisesta tukemisesta, mutta ei niinkään sijoituksesta, josta voisi olettaa tulevaisuudessa kasvavaa osinkovirtaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohon omistuskuvioon kommentoisin sen verran, että kannattanee tutustua Sorin vastaavaan ja miettiä taustalla mahdollisesti olevia syitä.

   Tislaamon perustaminen taitaa tänä päivänä olla vielä pienpanimoakin trendikkäämpää. Erään ginin menestys varmaasti tosiaan vaikuttaa.

   Poista
 6. Sangenin hankkeesta näyttää olevan laajasti tietoa saatavilla. Mielenkiintoinen kuvio, jossa ilmeisesti rikotaan perinteistä yritysmallia, jossa hiljalleen lähdetään pienesti tuotteella ja kasvetaan, jos onnistutaan myynnissä. Hyvässä liiketoiminnassahan tarpeita pystytään myös luomaan eli tässä kotimainen olut pohjoiseen esim. turisteille. Vai mitä tilaat nyt termillä one local beer?
  Mediaa on hankkeessa näemmä käytetty ihan poikkeavan taitavasti. Taustalla olevien osakkaiden osaamisprofiilista ymmärtää tai saa kuvan, ettei kallista osaamista ole tarvinnut ostaa ulkopuolelta, ainakaan kovinkaan paljoa. Myös varsin merkittäviä sopimuksia on saatu tehtyä eli Qstock ja yrityskauppa.
  Mitä valuaatioon tulee, niin sijoitus listaamattomaan yritykseen on aina riski, kuten myös listattuun. Kovinkaan isoa osaa salkustaan ei ole syytä tämäntyyppiseen yksittäiseen yritykseen sijoittaa. Vertailin muutaman muun panimon ja juomavalmistajan sekä toisen toimialan joukkorahoituksessa ollutta valuaatiota.
  Ägräs kerää rahaa tislaamoon 2 me valuaatiolla. Nokian panimon valuaatio privanetissä on 400 te tuloksella 12 me. Samoin Laitilan valuaation p/e on 11. Ulkoimailla juomayhtiöitä on ostettu jopa 15-20 p/e valuaatiolla.
  Jos Sangen tekee mittavan investoinnin Tornioon ja olutta ei myydä marketkategoriassa, niin 5 me valuaatio ei ole ihan täysin perusteeton.
  Nokian panimon myyntikate on 50 % ja tulosta syövät korkeat muut kulut. Oletetaan, että 1,5 miljoonan litran myynnillä Sangen saa saman liikevaihdon kuin Nokia suhteellisesti eli 3 me. Siitä myyntikate 1,5 me. Jos tulosta tehokkaalla organisaatiolla jää 750 te, niin p/e olisi 6-7 välissä. Kaikki siis riippuu tuloksentekokyvystä eli hyvän tuotteen tekemisestä sekä markkinoiden löytämisestä.
  Pitää muistaa, että hyvän tuotteen tekemisessä voi käyttää ammattilaisia. Ja uskon, että Lapin oluelle on kysyntää. Siksi sijoitinkin tähän pienen siivun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Media on kyllä otettu hyvin mukaan, siitä olen samaa mieltä. Kriittistä arviointia ei tosin juurikaan ole näkynyt. Toki Suomi tarvitsee kasvuhankkeita, ei siinä mitään.

   Toki arvostus on aina jollain tapaa perusteltavissa, mutta tuohon laskelmaasi huomauttaisin, ettei Sangen omista koko panimoa, vaan 60%.

   Poista
 7. Minusta varsin piristävä konsepti. Käsitykseni mukaan ainakin tuo humalahanke on vielä kehityshanke ja siihen tuskin kovin paljon omia pääomia käyttävät. Maaseuturahastostahan saa demonstraatiohankkeisiin jopa 70% tukea. Luin myös viime viikolla juttua priteistä, jossa pienpanimoiden shop-in-shop tyyppiset putiikit ovat lisääntyneet räjähdysmäisesti. Miksei se olisi mahdollista myös Suomessa? Tuon tislaamon kytkeminen panimoon on kyllä loistoveto koska kaikki synergia on olemassa. Olisi kiinnostava tietää, miten paljon tisleitä polarmallas on kehitellyt 20 vuoden aikana? Ainakin salmarista, ginistä ja terwasnapsista oli puhetta. Saariselällä ja Levillä olen ainakin törmännyt näihin tuotteisiin. Alkon hyllylläkin näyttää olevan tilaustuotteena. Ruotsissa näkyi olevan saman tyyppinen konsepti, jossa pääpaino on tuotteiden kehittelyssä ja omassa laboratoriossa. Minusta juuri tuollaista konseptia tarvitaan. Sangen saa varmaan unelmoida suursijoittajista, mutta pieniä riskinottajia varmaan vielä löytyy meiltäkin. Ainakin minä haluan olla mukana seuraavassa yhtiökokouksessa, joten sijoitan pienen siivun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitaa Suomen alkoholilainsäädäntö jonkin verran panimoiden kaupantekoa rajoittaa. Ainakin toistaiseksi. Tislaamon perustaminen panimon viereen taitaa olla päivän trendi, sillä ainakin Ägräs tekee samoin.

   Poista
 8. Vaikkei Sangen tekisikään aivan perusbulkkia, niin hintapaine silti tulee peruslagerin puolelta kun ostaja miettii ostaako 3 euron erikoisoluen vai useamman tölkin tarjousolutta.

  http://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/371209-lidl-myy-taman-tuotteen-rajusti-tappiolla-oletko-jo-ostanut

  VastaaPoista
 9. Antia on jatkettu. Alkuperäiseen päättymispäivään mennessä rahaa saatiin kasaan noin 600 000€, eli ei lähellekkään tavoiteltua 1,5milj.€

  Ko. yrityken laittoistojen kunnostuksesta vastaa muuten paikallinen ammattikoulu... Kertonee myös jotakin asiasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkistin tuon asian. Kyseinen yritys tekee 2 tuotantolinjaa, josta toinen on kunnostettavissa oleva linjasto. Paikalliset yritykset, ammattikorkeakoulu mukaan lukien vastaavat puhelun mukaan osittain kunnostuksesta. Siellä lienee töissä entinen Lapin Kullan kunnossapitopäällikkö. Lausuntojen mukaan ensimmäinen tuotantolinjasto valmistuu pian ja toinen täysin uusi linjasto marraskuussa. Eli homma etenee hyvin.

   Poista
  2. Alkuperäinen tavoite 250 000e eli karvan verran alle kolminkertaisesti nyt merkitty.

   Varmasti ulosmyyntioikeus panimolta suoraan vahvemmille ja kaupoissakin lievä prosenttirajan korotus sataa investoinnin laariin. Myös humalan hinta on nousussa, joten on mielenkiintoista nähdä miten oma humalatuotanto lähtee edistymään.

   Poista
 10. Ihan hyvää kommenttia. Esim. Pyynikillä ei ole minkäänlaisia tilinpäätöstietoja eikä visioita tulevista osingoista esitteissään.

  http://www.saastopossujenvallankumous.com/pienpanimot-jatkuvilla-rahankerjuukierroksella/

  VastaaPoista