Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, helmikuuta 05, 2016

Salkun Suomi-yhtiöiden toinen tulosviikko takana: Fortum, Technopolis ja Nokian renkaat

En ala tässä kirjoituksessa analysoimaan yksityiskohtaisesti yhtiöiden tuloksia, mutta nopean yleissilmäyksen ajattelin kuitenkin kirjoittaa.

Fortumin tulos ja etenkään osinko eivät selvästi miellyttäneet sijoittajia. Osake laski yli 12% tulosjulkistuksen myötä. Etenkin osinko oli monille pettymys, vaikkei sitä tarkalleen ottaen viime vuodesta laskettukaan: 1,10 € oli viime vuonnakin osinko ja sen päälle sitten 20 senttiä lisäosinkoa. En nyt oikein tiedä mitä tuloksesta ajatella. Markkinat hermoilevat sen kanssa miten Fortum käyttää kassansa. Osa on sitä mieltä, että typerää rahaa on ulos jakaa, kun siitä joutuu maksamaan veroja. Toisaalta taas yhtiö alensi sijoitetun pääoman tuottotavoitetaan aiemmasta 12%:sta 10%:iin (mikä minusta oli raportin ehkä negatiivisin viesti). Energia-alalta lienee siis tässä vaiheessa vaikea saada tätä korkeampaa tuottoa ja siinä mielessä yhtiö olisi ehkä voinut jakaa enemmäkin osinkoa. Aika näyttää, mutta sen verran kuitenkin olen skeptinen etten lisääkään Forumia nyt alkanut haalia houkuttelevalta näyttävästi hinnasta huolimatta. Uskon kuitenkin edelleen siihen, että yhtiö kykenee tekemään järkeviä investointeja.

Technopoliksen vuosi oli vahva ja osinko nostettiin 17 senttiin aiemmasta 15:sta. Inderes analyseerasi ohjeistuksen olleen pettymys, sillä yhtiön valmistumassa olevien kehityshankkeiden olisi odottanut tuovan sekä lisää liikevaihtoa, että tulosta. Täytyy myös todeta, että en omissa laskelmissani ole tajunnut huomioda tuota hybridilainaa riittävästi ja se huomioiden NAV-alennus ei Inderesin mukaan olekaan kuin 10%. Se ei kuitenkaan muuta alkuperäistä sijoitusteesiäni ja jatkan tyytyväisenä holdailua.

Nokian renkaat raporto myös varsin vahvan tuloksen. Osinkoakin nostettiin 5 senttiä 1,50 euroon. Kuluvalle vuodelle ennustettiin liikevaihdon ja -voiton olevan samaa tasoa kuin 2015. Inderes piti ohjausta pettymyksenä, mutta Nokian renkaiden osake on siitä huolimatta tällä hetkellä lähes 10% nousussa. Enpä viitsisi tähän hintaan lisäillä, mutta poiskaan en ole myymässä.

Tulosviikon jälkeen tunnelmat ovat hieman kaksijakoiset. Varovaiset tulosennusteet eivät lupaa suuria kurssinousuja, mutta toisaalta osinkoja on siitä huolimatta luvassa mukavasti sekä tänä, että ohjeistuken perusteella myös todennäköisesti ensi vuonna.

4 kommenttia:

 1. Technopolikseen liittyen, Aki Pyysing on sitä mieltä, että Inderes on laskenut tuon hybridilainan väärin, tuplana. https://www.sijoitustieto.fi/sijoituskeskustelu/omxh-osakkeet/technopolis?page=7

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä toi inderes on mun mielestä laskenut enemmän oikein. Se on käsittääkseni vähentänyt pääomasta sekä hybridin, että määräysvallattomien osuuden.

   Jos katsoo q4 osaria, niin siellä hybridilaina näkyy käsittääkseni rivillä oman pääoman ehtoinen laina 74,2 m€. Tämä on laskelmassa laskettu mukaan emoyhtiön osakkeenomistajien osuuteen, joka on yhteensä 531 m€:
   Osakepääoma 96,9
   Ylikurssirahasto 18,6
   Hybridi 74,2
   Muut rahastot 202,7
   Muuntoerot -27,4
   Edellisten tilikausien voittovarat 121,3
   Tilikauden tulos 44,8
   Yhteensä 531
   Tuon 531 m€ lisäksi pääomaan kuuluu tosiaan lähes 80 m€ määräysvallattomille kuuluvaa pääomaa, jolloin pääoma on yhteensä 610 m€.

   Tuosta osakkeen omistajille kuuluvasta pääomasta kun vähentää hybridin, niin osakkeen omistajille jää 456,8 m€. Osakemäärän ollessa 104,8 miljoonaa, niin tuo tekee 4,36€/osake. Kurssin ollessa 3,63 alennus omasta pääomasta on (4,36-3,63)/4,36=16,7%.

   Ps. En ole nähnyt inderesin analyysi/laskelmia.

   Poista
  2. Kiitoksia kommenteista. Minäkään en Inderesin laskelmia ole nähnyt, mutta tuo esittämäsi vaikuttaa uskottavalta. Hybridilaina on kyllä aika petollinen jos sitä ei muista ottaa laskelmissa huomioon...

   Poista
  3. Inderes oli muuten korjannut seuraavassa aamukirjeessään laskelmiaan. Eli oikea alennus oli yli 20% (muistaakseni)

   Poista