Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, helmikuuta 28, 2016

Restamaxin tulosjulkistus, kasvutavoite ja kassavirta

Ravintolayhtiö Restamax pisti pöytään vuoden 2015 tuloksensa kuluneella viikolla. Liikevaihto kasvoi reippaasti ja kannattavuuskin parani. "Konsernin liikevaihto oli 113,6 miljoonaa euroa  (86,7 miljoonaa euroa), kasvua 31,1 prosenttia". "Liikevoitto oli 7,3  miljoonaa euroa (5,3 miljoonaa euroa), kasvua 38,0  prosenttia." Ensimmäinen reaktio tähän on, että onpas mahtavat luvut! P/E lienee varmaan jotain 30? No ei aivan, Nordnetin mukaan se on noin 16. Onko Restamax sitten pahasti aliarvostettu? Pitäisikö sitä ostaa saman tien? Eipäs hätäillä kuitenkaan...

Jälleen kerran siteeraan (tai ainakin yritän, en jaksa nyt kaivaa alkuperäistä juttua esille, mutta näin se jotenkin meni) Anders Oldenburgia. Hänen mukaan kannattaa aina miettiä miksi jokin osake tuntuu olevan erityisen edullinen, sillä markkinat harvoin kovin dramaattisia virhearvioita tekevät (ellei kyseessä sitten ole jonkinlainen massahuuma/paniikki, olisin valmis lisäämään).

Olen kirjoittanut Restamaxista pidemmän jutun viime vuoden lokakuussa. Siinä totesin yhtiön hakevan kasvua pääasiassa yritysostoin ja että nykyistä laajentumistahtia ei liene mahdollista rahoittaa pelkällä vapaalla kassvirralla. Lisäksi yhtiö maksaa vielä osinkojakin. Tämä vuonna ehdotus on 27 senttiä osake (yhteensä vähän päälle 4,4 miljoonaa euroa).

Taloudelliset tavoitteet yhtiö on asettanut seuraavanlaisiksi: "Yhtiön tavoitteena on saavuttaa 180 miljoonan euron liikevaihto vuoden 2018 loppuun mennessä". Aika kova tavoite. Sanomattakin lienee selvää, että yritysostot jatkuvat.

Restamaxin nettovelkaantumisaste on noussut vuodessa 48,1%:sta 73,2%:iin. Vastaavasti omavaraisuusaste on laskenut 47,2%:sta 44,4%:iin. Nettorahoituskulut ovat kasvaneet noin puolesta miljoonasta jo lähes 1,2 miljoonaan. Jonkin verran velkaa voinee vielä ottaa, mutta tuskinpa nettovelkaantumista paljoa yli 100%:iin kannattaa päästää. Tällöin lisää velkaa voisi ottaa ehkä vielä noin 10 miljoonaa (hyvin karkea arvio).

En osaa nyt suoralta kädeltä sanoa millaisella P/S-luvulla Restamax ravintoloita ostelee, mutta olen ymmärtänyt firman hankkivan lähinnä kannattavuutensa todistaneita paikkoja eli kohtuullisen hinnan niistä jouduttaneen maksaa. Helppouden vuoksi oletetaan vaikka, että yritysostot tapahtuvat samaan hintaan kuin Restamaxin osaketta saa pörssistä eli n. P/S 0,7 kertoimella. Tällöin 10 miljoonalla ostaa vähän päälle 14 miljoonaa liikevaihtoa. Vuoden 2018 tavoitteesta puuttuu siis vielä 53 miljoonaa. Restamax ei valittevasti erittele katsauksissaan mikä osa kasvusta on orgaanista eli se tekee arvioinnin hieman haastavammaksi.

Kassavirtaa Restamax näytti 2015 generoivan 4,8 miljoonaa - 10,5 milj. (lasken investoinhin vain investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin, jätän yritysostot nyt pois laskuista) + 9,3 milj. - 3,5 milj = 0,1 miljoonaa. Eipä tuolla rahoiteta edes osinkoja... Toki tuolla investoidulla 10,5 miljoonalla toki jonkin verran liikevaihtoa varmasti lisää saadaan. Kolmessa vuodessa tästä kertyy jo kolmekymmentä miljoonaa, joka saattanee ehkä juuri ja juuri riittää tavoitteseen... Itse asiassa vuonna 2015 yli puolet investoinneista oli aineellisia ja aineettomia hyödykkeitä, joiden oletan sisältävän uusien ravintoloiden perustamisia.

Yhteenvetona sanoisin viime vuoden tuloksen olleen varsin hyvän. Yhtenä varteenotettavana riskinä näen kuitenkin yhtiön varsin kunnianhimoisen laajentumisen, joka saattanee sisältää riskin myös osakeannista. Sitä en pitäisi kovinkaan järkevänä, vaan mieluummin näkisin kasvua rahoitettavan ensisijaisesti kassavirralla ja tarpeen vaatiessa maltillisella lainanotolla. Restamax on toistaiseksi onnistunut hyvin valitsemallaan hieman riskipitoisemmalla strategialla ja toivotaan, että niin käy jatkossakin. Velalla en tätä sijoitusta lähtisi kyllä enää vivuttamaan... Joku päivä korot nousevat ja silloin ihmisillä on toivottavasti nykyistä enemmän pätäkkää pistää ravinteliin tai muutoin korkokulut saattavat syödä kaikki tuotot.

2 kommenttia:

  1. Kiitos analyysistä! Itse suhtaudun lähtökohtaisesti laajentumiseen yritysostoilla kriittisesti. Yleensä kun tulee maksettua liian kovaa hintaa.

    En tunne restamaxin tapausta sen enempää kuin mitä lueskelin tämän ja aiemman kirjoituksesi, mutta pohdin olisiko jo omistetuissa ravintoloissa ym. potentiaalia parantaa myyntiä ja marginaaleja. Ehkä yritysjohto tietää tämän minua paremmin. Riskit ovat ainakin kovat, kun vielä velalla laajennuttaan, mutta niin on kyllä voitotkin jos kaikki menee nappiin.

    Täytyypä itsekin perehtyä vähän lisää, ravintola-ala on varsin mielenkiintoinen toimiala.

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommenteista. Restamax on kyennytkin parantamaan marginaaleja ja varmaankin myös myyntiä pystytään jonkin verran kasvattamaan. Ravintolassa myytävän alkoholin arvonlisäveron lasku tekisi Restamaxin bisnekelle luultavasti hyvää.

    VastaaPoista