Tässäpä yhtiö, jonka kanssa ei ainakaan tule liian tylsää. Kun vuoden 2014 tilinpäätöstiedote oli otsikoitu "Best year ever" niin 2015 raportti kertoi: "BEST ANNUAL PROFIT TO DATE PROTECTOR IS NOW A SCANDINAVIAN COMPANY". Vuonna 2016 kerrottiin: "CONTINUED STRONG GROWTH - FIRST STEPS OUTSIDE SCANDINAVIA". Seuraavan vuoden raportti otsikoitiin: "APPROXIMATELY 20 % GROWTH 10 YEARS IN A ROW". 2018 olikin sitten hieman jotain muuta: "A TURBULENT YEAR, BUT COMPETITIVENESS IS INCREASING". Syynä tähän olivat ilmeisesti paperitoukka eli grey silverfish: "In 2018 the profitability was poor and was further pressured by gray silverfish, which is now excluded from our terms. Norway is however, the only country in Europe where the judiciary concludes with a value reduction of the property due to the bugs presence - despite that gray silverfish neither harms persons, animals, or buildings/material".
Seuraavakaan vuosi ei vielä tuonut suurempaa helpotusta: "POOR PROFITABILITY IN THE NORDICS, GOOD PROGRESS IN THE UK". Erityisesti Suomi ja Norja kyykkäsivät: "In 2019 we delivered a net combined ratio at 103.8 % particularly driven by poor results in Finland and Norway. Furthermore, we have underestimated the extent of motor claims inflation in all Nordic countries, and necessary price increases were realized too late." Positiivista oli kuitenkin, että oikeustoimet paperitoukkaa vastaan tuottivat tulosta eli yhtiö vältti maksumiehen roolin toukan maineellaan turmelemissa asunnoissa. Yhtiö päätti myös hieman hillitä kasvutahtia: "Our long term targets (three years) have now been modified to five percent growth and a combined ratio (net) at 94 %".
Vaan kuinkas sitten kävikään? Vuosikertomuksen otsikko: "A YEAR FOR THE HISTORY BOOKS" kertonee yhtä paljon yhtiöstä kuin koko maailman tilanteesta. Mutta varsin hyviltä ne luvutkin minusta näyttävät. Combinet ratio oli 94,8% eli vain hitusen yli yhtiön tavoitteen.
Maakohtaisella tasolla Norjassa käänne onnistui ja net combined ratio oli 86,3% verrattuna edellisen vuoden 105,3%:iin (vakuutusyhtiöihin perehtymättömälle lukijalle lyhyenä kertauksena, että alle 100% suhde kertoo, että yhtiölle jää käteen rahaa vakuutusmaksuista yms. tulosta sen jälkeen kun vakuutuskorvaukset on maksettu. Yli 100% tarkoittaa, että korvauksia maksetaan enemmän kuin rahaa tulee sisään. Tosin normaalissa korkoympäristössä hieman yli 100% kulusuhteellakin voi tehdä hieman voittoa, jos rahat sijoittaa lyhyisiin bondeihin niin, että tulojen ja maksujen välillä on ajallista eroavaisuutta). Ruotsissa kannattavuus parani ja etenkin ajoneuvovakuutus oli kannattavaa. Sen sijaan Tanskassa net combined ratio oli edelleen 124,7% kun se vuosi sitten oli 104,7%. Yhtiö väittää kuitenkin tehneensä oikean suuntaisia ratkaisuita parantaakseen kannattavuutta jatkossa. Briteissä yhtiön tilanne kehittyi suotuisasti ja tulosta syntyi. Norjan tapaan myös Suomessa käänne onnistui ja kulusuhde laski vuoden 2019 korkeasta 153,7%:sta 77,5%:iin.
Sijoitukset tuottivat varsin mainiosti: "The investment portfolio returned 970 MNOK in 2020 with strong contributions from both fixed income and equities". Yhtiö vaikuttaa kuitenkin suhtautuvan varsin realistisesti näiden tuottojen heilahteluihin: "We are very satisfied with this result, but bear in mind that it is above our long-term earnings power on the investment side. Still 2020 is an example of what we can achieve in years with high financial volatility and with good preparation. However, do not get too excited about strong returns in a single year nor too disappointed when the returns are poor. Instead, measure us on our long term performance."
Yhtiö ehdottaa vuodelta 2010 maksettavaksi 3 NOK:n osinkoa. Osakeostojeni keskihinnalle (noin 24 NOK) tämä onkin jo mukavat reippaat 12% tuottoa. Harmi vaan, etten ole hoksannut hankkia yhtiötä lisää salkkuuni sopivista dipeistä. Onneksi en ole kuitenkaan poiskaan myynyt.
Selailin lisäksi vielä yhtiön esitysmateriaalin pääomamarkkinapäivästä 10.3. Ymmärtääkseni yhtiö on pyrkinyt uudelleenvakuuttamaan joitain pidemmän aikavälin portofolioitaan ja pyrkimään tällä vähentämään riittävän pääoman vaatimustaan tätä kautta. Tähän liittyen yhtiö on myös päivittänyt osinkopolitiikkaansa niin, että ylimääräinen (eli 180% pääomavaatimuksen ylittävä) pääoma jaetaan sijoittajille osinkoina kuitenkin niin, että ykkösprioriteetti on vakuutusmäärän kasvu. Yhdistetyn kulusuhteen osalta tavoitteena on jatkossa 90-92% eli pari prosenttiyksikköä vähemmän kuin aiemmin.
Yhtiö on myös kulusuhteeltaan varsin tehokas ja avaa tätä mielenkiintoisella taulukolla, jossa kulusuhde (gross expense ratio) on vaihdellut noin 6-9% välillä, kun kilpailijoista Trygillä se on noin 10-11% ja Ifillä 14-17%. Yhdistetyssä kulusuhteen (combined ratio) kilpailijat ovat kuitenkin edellä vuosien 2014-2020 keskiarvojen osalta niin, että Trygillä se on ollut 90%, Ifillä 94% ja Protectorilla 95%. Mielenkiintoista nähdä onnistuuko yhtiö painamaan tämän kulusuhteen jatkossa alemmas nyt kun yhtiö on siirtymässä hieman hitaamman kasvun vaiheeseen. Tavoitteena on jatkossa myös sitoa vähemmän pääomaa toimintaan. Saa nähdä kuinka yhtiö tässä onnistuu.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti