Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, kesäkuuta 03, 2015

Kuinka säästää lapselle: aktiivisen sijoittajan valinta

Kirjoittelin pari päivää sitten blogimerkinnän lapselle sijoittamisesta Sijoitta.fin julkaiseman pankkien tarjoamien lapselle säästämis -ratkaisujen vertailun pohjalta. Mukana on sekä aktiiviselle ja markkinoihin perehtyneelle sijoittajalle sopivia ratkaisuja, että valmiimpia ratkaisuit. (Jos Sijoittaja.fi-jäsenyyden kokeilu kiinnostaa niin katso aiemmasta merkinnästäni ohjeet arvontaan osallistumiseen, aiemmin tarjottujen vaihtoehtojen lisäksi voit osallistua myös lähettämällä sähköpostia blogin oikeasta yläkulmasta löytyvään osoitteeseen)

Itse olen päätynyt jonkin verran aktiivisuutta vaativaan ratkaisuun Nordean ETF-rahastojen sekä Superrahastojen muodossa. Sijoittaja.fin vertailussa Nordnet oli tarjonnut neljää Superrahastoa, joiden kulut ovat toki edulliset, mutta hajautus ei ole aivan niin laaja, kuin on mahdollista saavutta esimerkiksi kuluiltaan vain marginaalisesti kalliimmassa ETF-kuukausisäästöohjelman kautta itse rakennetussa ETF-salkussa (oma ratkaisuni lapsilleni säästämiseen löytyy täältä ja olen täydentänyt sitä hankkimalla alkuvuodesta jonkin verran Norja Superrahastoja salkkuihin kertyneillä ylimääräillä varoilla. Ostelen tilanteen mukaan myös muita Superrahastoja jos niiden arvostus jostain syystä laskee houkuttelevalle tasolle).

Seligsonin tarjoaman ratkaisun kulut ovat aavistuksen suuremmat, mutta hajautus on parempi ja itse rakennettuun ETF-salkkuun verrattuna pientenkin lunastusten tekeminen on mahdollista ilman, että kustannukset karkaavat käsistä. Seligsonin 0,5% kulut ovat toki vähäiset, mutta pitkässä juoksussa niilläkin on jonkin verran merkitystä.

Artikkelissa esitetyt erikoisratkaisut reaaliomaisuusrahastoineen ja vertaislainoineen vaikuttavat sellaisilta, etten niihin välttämättä viitsisi lasteni tulevaisuuttta helpottamaan tarkoitettuja pennosia pistää. Ehkä pienellä summalla voisin jotain noista kokeilla omaan salkkuuni mausteeksi, jos sellaista jossain vaiheessa tulen kaipaamaan.

Lähitapiolan valmisratkaisu kuulostaa periaatteessa järkevältä, mutta esim. nykyisessä korkotilanteessa pelkät korkosijoituksetkaan eivät mielestäni ole lainkaan riskiä vailla tai edes vähäriskisiä. Toinen melko valmis ja kustannuksiltaan kohtuullinen vaihtoehto voisikin ehkä olla Seligsonin Pharos-rahasto. Tosin sen tuottoennustekin on suoria osakesijoituksia matalampi. Tässäkään asiassa ei onneen tai tuottoon taida olla oikotietä.


Aloita ETF-kuukausisäästäminen* Aloittamalla ETF-kuukausisäästämisen nyt. Nordnet.fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti