Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, kesäkuuta 10, 2015

Sijoittaisinko Pihlajalinnaan?


Kirjoittelin Pihlajalinnasta viimeksi toukokuun loppupuolella muutaman sanasen. Tällöin yhtiö oli vasta tiedottanut listautumisestaan pörssiin, eikä hintakaan ollut vielä selvillä. Nyt yhtiön osakkeilla jo käydään pää märkänä kauppaa, joten jotain tässä välissä lienee tapahtunut. Katsotaanpa.

Heti alkuun on todettava, että ainakin tällä hetkellä yhtiön sijoittajasivut ovat varsin kankeat ja osaa materiaalista en saanut aukeamaan enää lainkaan. Pihlajalinnan listautumisanti ylimerkittiin ja yhtiön pörssitaival päälaistalla alkoi 4.6. Tällöin yhtiön osakkeella käytiin kauppaa 11,50 euron hintaan. Tällä hetkellä kurssi kurkottelee jo 13 euron rajapyykkiä. Millaisesta yhtiöstä tällä hinnalla sitten saa itselleen palasen?

Pihlajalinnan liikevaihto on ollut viime vuosina vahvasti nousujohteista. Yhtiö kertoo liikeavaihdon kasvaneen v. 2012 47,3 miljoonasta eurosta viime vuoden 148,9 miljoonaan. Kasvu on jonkin verran rasittanut kannattavuutta ja käyttökateprosentti oli v. 2012 10,2 ja viime vuonna 7,9. Liikevoittoprosentit olivat vastaavasti 7,3 ja 4,0. Voittoa kertyi viime vuonna 1,9 miljoonaa euroa. Osakkeita yhtiöllä on Nordnetin mukaan 19,1 miljoonaa, joten markkina-arvo on nykykurssilla noin 247 miljoonaa. P/E-luvuksi saadaan huimat 130! EV/EBIT-lukua en saanut nyt laskettua lainkaan, koska yhtiön sijoittajasivut lakkasivat tätä kirjoitettaessa kokonaan toimimasta, enkä näin ollen löydä velan määrää mistään.

Selvää näyttää kuitenkin olevan, että sijoittajat odottavat yhtiöltä tulevaisuudessa sekä huimaa kasvua, että kannattavuuden paranemista. Mistä yhtiön liiketoiminta sitten koostuu? Yhtiö kertoo, että sen "toiminta jaetaan kahteen segmenttiin:
1. Lääkärikeskukset ja erikoissairaanhoito: Segmenttiin kuuluvat Yhtiön lääkärikeskukset, leikkaustoiminta ja julkinen erikoissairaanhoito, suun terveydenhoito sekä työterveyshuolto.
2. Perusterveyden- ja sosiaalihuollon palvelut: Segmenttiin kuuluvat Yhtiön sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisulkoistukset, terveysasemaulkoistukset, työvoimapalvelut ja hoivapalvelut". Näistä ensimmäinen muodostaa 62% liikevaihdosta ja toinen 38%.

Strategiaa ja tavoitteita en nyt päässyt tarkastelemaan, mutta ymmärtääkseni yhtiön tavoitteena on voittaa kuntien kilpailutuksia sekä erikoissairaanhoidon, että perusterveydenhuollon ja sosiaalipalveluiden osalta. Samalla kentällä toimivat ainakin Attendo, Terveystalo ja osittain myös Mehiläinen eli kilpailua riittää. Pihlajalinnalla on käsittääkseni melko hyvä maine, mutta brändin lisäksi en oikein keksi juuri muita kilpailuvaltteja muihin firmoihin nähden.

Terveyspalvelut ovat todennäköisesti kasvava toimiala, mutta julkisen talouden kiristyessä alalla toimivien yritysten marginaalit ovat puristuksissa. Kilpailutuksia pyritään voittamaan synergiahyötyjen saamiseksi ja tämä saattaa painaa hintoja vielä entisestään. Lisäksi Sote-uudistuu muodostaa ainakin jonkinlaisen poliittisen riskin alalla toimiville yrityksellä. Nykyisellään osa kunnista on pyrkinyt suojaamaan omaa perustason erikoissairaanhoitoa yksityistämällä palveluita, mutta uskoakseni tämäkään ei ehdotetussa mallissa takaa palveluiden säilymistä nykyisellään.

Mielestäni yhtiön osakkeista tällä hetkellä maksettava hinta vaikuttaa todella kovalta. Missään nimessä en nykyisellä arvostustasolla ole valmis yhtiöön sijoittamaan, sillä defensiiviseksi mielletystä alasta huolimatta muutoksia lienee luvassa.

2 kommenttia:

  1. Samoja mietteitä itselläkin. En ikinä maksaisi mistään bisneksestä tuollaista hintaa, mutta kai listautumisbuumin on aina kuulunut korkeat arvostustasot ja lisää uusia yrityksiä tulossa pörssiin kovaa vauhtia, joilla arvostustasot ehkä tätäkin kalliimpia. Tyhmä se ei ole joka pyytää...

    VastaaPoista
  2. Kiitoksia kommenteista. Minä saattaisin ehkä jossain tilanteessa tuollaisellakin arvostustasolla osakkeita hankkia, jos selvä tulosparannus olisi selvästi nähtävissä ja tilanne olisi muutoin houkutteleva. Tässä tapauksessa en kuitenkaan potentiaalia näe. Ja kyllähän tämä listautumisbuumi tosiaan jostain kertoo.

    VastaaPoista