Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, kesäkuuta 01, 2015

Wall Street: Money Never Sleeps

Viime perjantaina ehdin pitkästä aikaa katsoa elokuvaa. Tv:stä sattui tulemaan uusintana Oliver Stonen ohjaama Wall Street: Money Never Sleeps. Olin käynyt katsomassa elokuvan sen ilmestyttyä leffateatterissa, mutta moni seikka meni minulta silloin ohi.

Nyt kun olen tutustunut hieman enemmän siihen, mitä finanssikriisin aikaan tapahtui, avautui elokuva paremmin. Lisäksi olin nyt nähnyt myös elokuvan ykkösosan. Suomentaja ei tosin tuntunut olevan aivan täysin perillä pörssiin liittyvistä termeistä ja esimerkiksi "trading" oli suomennettu myymiseksi, vaikka se elokuvassa käytetyssä yhteydessä viittasi mielestäni enemmänkin shorttaamiseen. Myös "bear" ja "bull" olivat ilmeisesti täysin vieraita ja ne oli muistaakseni suomennettu "tottelevaisiksi".

Olen yleensä pitänyt Oliver Stonen ohjaustöistä ja vaikkei Money Never Sleeps kuulukaan aivan miehen parhaimpiin töihin, oli se pääosin viihdyttävää ja jonkin verran myös ajatuksia herättävää katsottavaa. Loppuratkaisu oli tosin hieman korni. David Byrnen ja Brian Enon soundtrack miellytti tälläkin kertaa korvaa.

Mitä elokuvasta sitten jäi mieleen? Jonkin verran olin havaisevinani yhtäläisyyksiä finanssikriisin kuvauksen ja nykyajan välillä. Lainaraha on halpaa ja sitä käytetään lisätuottojen hakemiseen arvostustasojen ollessa korkealla. Gordon Gekkon kommentti uusiutuvaan energiaan sijoittamisesta sai minut myös pohdiskelemaan: "siihen kannattaa sijoittaa, sillä se on seuraava kupla". Kuinka helppoa olisikaan tehdä rahaa, jos osaisi jo ennalta, hieman ennen muita, arvata, mikä tulee olemaan seuraava trendikäs ala. Bioteknologian ja uusiutuvan energian juna taisi jo mennä ja 3-D-tulostuskin taitaa olla jo kaikkien huulilla. Ehkä on kuitenkin parempi pidättäytyä varovaisemmassa fundamenttipohjaisessa strategiassani.

Ja loppuun vielä pieni mainos: minua voi seurata nykyisin myös Twitterissä ja Facebookissa. Pyrin jakamaan niissä mielenkiintoisia juttuja sekä kommentoimaan niitä lyhyesti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti