Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, kesäkuuta 07, 2015

Mitä suomalaisille pienille lääkealan firmoille kuuluu? Osa 2 Fit Biotech

Fit Biotech on tamperelainen lääkealan yritys, joka toimii kuumaakin kuumemmalla toimialalla bioteknologian parissa. Yhtiöllä on parhaillaan menossa listautumisanti, jonka onnistuessa yhtiön osakkeilla on tarkoitus alkaa käydä kauppa First North Finland-listalla. Tästäkin yhtiöstä löytyy hyvää analyysiä Kauppalehden keskustelupalstalta.

Yhtiö on kehittänyt geeniterapiassa käytettävän GTU-menetelmän ja pyrkii tätä hyödyntäen kehittämään hoitoja mm. HI-virukseen. En ole geeniterapian erityisasiantuntija, mutta ymmärtääkseni tutkijat ovat edelleen ymmällään monista geenien toimintaan ja erityisesti niiden säätelyyn liittyvistä asioista. Vaikka esimerkiksi ihmisen genomi onkin saatu jo jonkin aikaa sitten luettua, ei eri sairauksien syntyä vielä usein ymmärretä kovinkaan tarkasti geenitasolla. Etenkään mikäli sairastumiseen vaikuttaa useamman geenin toiminta. Geenien toiminta näyttääkin olevan selvästi monimutkaisempaa, kuin mitä vielä jonkin aikaa sitten luultiin. Uskon geeniterapian olevan kuitenkin tulevaisuutta, mutta sitä en osaa ennustaa puhutaanko seuraavasta viidstä vai viidestätoista (vaiko peräti viidestäkymmenestä) vuodesta.

Fit Biotech kertoo pyrkivänsä saamaan lisenssisopimuksia varsin varhaisessa vaiheessa jo faasi I-tutkimuksiin edenneisiin tuotteisiin. Pisimmällä yhtiö kertoo olevan HIV-rokotteensa kanssa, jonka yhtiö kertoo edenneen jo faasi II-tutkimuksiin. Muut trendikkäiltä haiskahtavat rokotteet, kuten ebola- ja HPV-rokote ovat vielä aivan alkutekijöissään. Yhtiö kertoo sopineensa myös aiesopimuksen kiinalaisen Minhai Biotechnologyn kanssa tuberkuloosirokotteen kehittämiseksi.

Kauppalehden keskustelussa erityisesti nimimerkki Paracelsus on tuonut esiin myös huolen aiheita. Miksi HIV-rokotteen yhteistyökuviot eivät ole edennyt, vaikka tulokset on julkaistu jo useampi vuosi sitten? Ilmeisesti yhtiön henkilökunta on tällä hetkellä suurimmaksi osaksi lomautettuna ja yhtiö pyrkii lähinnä solmimaan jatkokehittelysopimuksia muiden osapuolten kanssa. Antihinta on 1,56 euroa osaketta kohti ja annissa on tarjolla olevien 5,418578 miljoonan osakkeen yhtiö kertoo edustavan 25,2% yhtiön kaikista osakkeista. Näin ollen saan yhtiön arvoksi noin 33,5 miljoonaa euroa. Tämä on melko paljon ottaen huomioon, että sillä pääsee lähinnä käsiksi yhtiön patentteihin. Tämänkään yhtiön kohdalla en pidä riski-tuotto-suhdetta kovinkaan houkuttelevana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti