Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, lokakuuta 19, 2014

Eettisyys

"Seem like such a simple thing / to follow one's own dream / But possessions and concession / are not often what they seem / They drag you down / and load you down / in disguise of security." - Neil Young (Days That Used To Be)

"Etiikka (muinaiskreikaksi ἠθική [φιλοσοφία], sanasta ἤθος, ēthos, vakiintuneet tavat) on tutkimusala, joka tutkii moraalia ja siihen liittyviä kysymyksiä kuten eettisen toiminnan periaatteita, oikeaa ja väärää, hyvää elämää, sekä arvojen ja eettisten väittämien luonnetta. (lähde Wikipedia)"

 Yksi itselleni suhteellisen suuri kysymys sijoittamiseen liittyen oli oma suhtautumiseni omistamiseen. Olen aiemmin pitänyt maallisen omaisuuden haalimista melko turhanpäiväisenä touhuna ja olen käyttänyt huomattavan summan (palkasta säästämiäni rahoja) esimerkiksi matkusteluun. Viime aikoina elämääni on kuitenkin tullut reissaamista rajoittavia tekijöitä ja rahaa oli ennen sijoituspuuhasteluni aloitusta kertynyt tilille jonkin verran säästöön. Tästä olenkin jo aiemmissa blogiteksteissä kirjoitellut. Lisäksi nyt kun minulla on jälkikasvua haluaisin turvata heille ainakin kohtuullisen toimeentulon siitä huolimatta mihin suuntaan suomalaiset päättävät (tai päätyvät) hyvinvointiyhteiskuntaamme viemään.

Omistamiseen liittyy mielestäni myös toinen ongelmallinen kysymys, joka koskee sitä onko ylipäätään oikein, että minä omistan tuotantovälineitä ja kerään jonkun toisen tekemästä työstä tuottoja. Historiaa luettuani ja ympäriinsä matkusteltuani olen tullut siihen tulokseen, että en ole aivan varma, mutta parempaakaan systeemiä ei näytetä olevan missään keksityn. Edellytyksenä mielestäni pitää kuitenkin olla, että kenellä tahansa on ainakin periaatteessa oikeus hankkia osuuksia yhtiöstä. Nähdäkseni tämä toteutuu Suomessa, mutta ei välttämättä monissa kolmannen maailman maissa ja pidänkin niihin sijoittamista vieläkin ongelmallisempana kuin esimerkiksi suomalaiseen silmänpainemittareita valmistavaan yritykseen sijoittamista. Silti omistan osakkeita myös kehittyviltä markkinoilta. Toisaalta ulkomainen pääoma myös käsittääkseni parantanut tilannetta esimerkiksi korruption ja työturvallisuusolojen suhteen osassa kehittyviä maita.

Nyt kun tämä ongelma on jollain tavalla ratkottu, on edessä uusi. Voinko sijoittaa rahani jonkin sellaisen valmistamiseen, mitä en itse hankkisi tai hyväksy? Olen tullut siihen tulokseen, että enpä oikein. Esimerkiksi tupakkateollisuuden ja aseteollisuuden olen sulkenut pois potentiaalisten sijoituskohteisen joukosta. En väitä, että ne välttämättä ovat sen epäeettisempiä aloja kuin muutkaan, mutta oma henkilökohtainen mielipiteeni on, etten halua niihin sekaantua. Ongelmallisia aloja ovat mielestäni myös alkoholiteollisuus, uhkapeliyhtiöt ja ainakin osa öljy-yhtiöistä. Näitä en nyt suoranaisesti ole kuitenkaan pois sulkenut ja itse asiassa omistan kahden pienpanimon osakkeita pienen määrän. Näkisin pienpanimotoiminnan kuitenkin melko harmittomana, vaikka alkoholi muutoin kyllä kiistatta aiheuttaakin kansanterveydellisiä ongelmia ja muutoinkin turhaa kärsimystä aivan liian monessa perheessä.

Chevronin kanssa koin jonkinlaisen pienen kriisin kun innostuin ensin hankkimaan yhtiön osakkeita, mutta tulin sitten ajatelleeksi, että en välttämättä kuitenkaan halua omistaa öljy-yhtiötä. Mitään kovin rationaalista syytä en tähän välttämättä keksinyt, mutta päätös myydä osakkeet pois tuntui hyvältä. Tilalle hankin lääkintälaitteita valmistavaa firmaa. Toki toisen kärsimyksellä ja hädällä rahastamisenkin voi kyseenalaistaa, mutta toimiala on kuitenkin minusta todella tarpeellinen (en väitä etteivätkö öljy-yhtiöt olisi).

En myöskään mielelläni hanki osakkeita yhtiöstä, joiden tuotteista en pidä. En usko, että tulen koskaan sijoittamaan McDonaldsiin, sillä pidän yhtiön tarjoamaa pikaruokaa todella epäterveellisenä ja suorastaan terveydelle vahingollisena. Myönnän silti silloin tällöin hampurailaisen syöväni, mutta sokerilimsan ja ranskalaiset pyrin jättämään pois samasta paketista. H&M:n vaatteet eivät myöskään minua miellytä (lähinnä huonon kestävyytensä vuoksi) ja tämän vuoksi en yhtiöön sijoita, vaikka se varmasti muutoin laadukas ja eettinen firma onkin.

Ydinvoiman suhteen mielipiteeni on, että vaikka kyseessä ei olekaan mikään ihanteellinen tapa tuottaa energiaa, eivät vaihtoehdotkaan ole juuri paljoa parempia. Energiatehokkuus on toki tärkeää, mutta en usko senkään voivan korvata maailman ydinvoimaloiden tuottamaa sähköä. Toivottavasti ihmiskunnalla kuitenkin on joskus käytössä turvallisempi keino tuottaa energiaa tehokkaasti. Nähdäkseni Fortum ainakin pyrkii tällaisia ratkaisuja etsimään mm. aaltovoimaloiden muodossa.

Kaiken kaikkiaan pyrin siis tekemään sijoitukseni niin, etten pettäisi omia ihanteitani. En halua tällä kirjoituksella väittää, että muiden tulisi toimia samoin kuin minun, mutta mielelläni lukisin kommentteja siitä, mitä muut ajattelevat sijoituskohteiden valinnasta ja onko tällä edes mitään merkitystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti