Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, lokakuuta 31, 2014

Salkkuyhtiöiden Q3-katsauksia osa 2

Fortum: Q3-tulosta on luonnehdittu sanalla tylsä ja eipä minulla siihen mitään lisättävää taida olla. Ruotsin sähköverkkojen myynnin suhteen markkinat ovat odottavalla kannalla.

Nokian renkaat julkaisi tänään yllättävänkin heikon Q3-tuloksen. Erityisesti yllättävää oli Muun Euroopan heikkous. Venäjän huono tulos oli varmaan kaikille jo tiedossa. Pohjois-Amerikka kasvoi hyvin. Kaiken kaikkiaan lyhyellä aikavälillä ajateltuna tulos oli pettymys, mutta toimitusjohtaja Lehtorannan arvio yhtiön  tilanteesta vastaa pitkälti omaa näkemystäni: "Markkinakehityksen ennustaminen keskipitkällä aikavälillä on tällä hetkellä vaikeaa, mutta yhtiömme on hyvissä asemissa tulevaisuuden menestystä tavoiteltaessa. Yhtiöllä on vahva tase ja kasvumahdollisuuksia tarjoava tehokas teollinen rakenne. Odotamme tuotevalikoimamme jatkuvan menestyksen Euroopan rengastesteissä palkitsevan meidät tulevina vuosina. Jakelumme laajenee hyvää vauhtia; meillä on tällä hetkellä 1 302 Vianor-myyntipistettä ja NAD-verkosto on kasvanut jo 773 myymälään. Tavoitteenamme on säilyttää perinne, jonka mukaisesti parannamme markkina-asemaamme ydinmarkkinoilla sekä hyvinä että huonoina aikoina. Huolimatta tämänhetkisestä yleisestä epävarmuudesta, koskien erityisesti Venäjän taloutta, Nokian Renkaat on edelleen kannattava ja kasvuhakuinen yritys."

Nordea: Vakavaraisuus parani, kulu/tuotto-suhde parani ja oman pääoman tuotto nousi hiukan (ollen nyt 11,5% eli edelleen alle pankin oman tavoitteen). Jukka Oksaharju onkin ehtinyt jo analysoida tulosta Nordnet blogissa eikä minulla siihen lisättävää ole.

Praxair: Liikevaihto kasvoi 4% vuoden takaisesta ja enemmänkin jos valuuttakursseja ei huomioda. EBITDA% parani myös hieman ja EPS nousi vuoden takaisesta. Hyvä, joskin yllätyksetön tulos. Ei juuri vaikuttanut yhtiön pörssikurssiin.

Protector Forsikring:  Kasvu jatkui rivakkana, vakuutustulojen bruttomäärä (gross written premium kai näin suomennetaan?) kasvoi 26%. Erityisesti kasvu Ruotsissa ja Tanskassa oli hurjaa. Lisäksi yhtiö suunnittelee laajentumista neljänteen maahan. Muissa blogeissa tätä on spekuloitu ja Suomea ja Iso-Britanniaa pidetään epätodennäköisinä kohteina. Yhdistetty kulusuhde laski (89%). Sijoitusten tuotto sen sijaan laski selvästi vuoden takaisesta (Q3 2014 ROI 0,6% kun vuosi sitten se oli 2,0%). Liikevoitto laski vuoden takaisesti juurikin sijoitusten tuoton laskusta johtuen ja yhtiö laski hieman myös kuluvan vuoden liikevoittoennustettaan tämän vuoksi. Kaiken kaikkiaan melko vahva tulos, jossa ainoa heikkous oli yhtiöstä riippumattomat ennakoitua heikommat sijoitustuotot.

Stockmann: Liikevaihto laski ja liiketulos painui tappiolle. Jotain tarttis tehdä ja mielellään aika pian. Inderes laski hiljattain arviota Stockmannin osien summasta ja kai minunkin täytyy tunnustaa, että Seppälän arvo saattaa sittenkin olla negatiivinen. Kaikki tuntuvat odottavan Stockmannin myyvän Lindexin, lyhentävän velkaansa, pistävän osan tavaratalojen tiloista vuokralle, ajavan Seppälän alas ja tarkastelevan kriittisesti (Suomen) tavaratalojaan ja niiden kiinteitä kustannuksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti