Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, syyskuuta 01, 2021

Merus Powerin potentiaali

 Osallistuin keväällä Merus Powerin listautumiseen ja onnistuin muutaman osakkeen merkkaamaankin. En ole yleensä tavannut osallistua tällaisiin pörssiin listautuviin kasvutarinoihin, joilla ei ole osoittaa todisteita liiketoiminnan kannattavuudesta (muutaman listaamattoman tällaisen yhtiön osakeanteihin olen kuitenkin osallistunut melko vaihtelevalla menestyksellä). Tarkoitukseni on ollut mukana Meruksen tarinassa vähintäänkin keskipitkällä ajanjaksolla. Yritän nyt kuitenkin hieman haarukoida sitä, millaista kasvutarinaa voisi olla mahdollista odottaa. Tietoni perustan lähinnä yhtiön sijoittajille suunnattuun materiaaliin, jo aiemmassa postauksessani mainitsemaani Sijoittaja.fi-analyysiin sekä Inderesin keskustelufoorumin sisältöön.

 Yhtiö valmistaa kahta tuoteryhmää: sähkönlaatua parantavia aktiivisuodattimia sekä sähkövarastoja, jotka tasaavat kulutuksen ja tuotannon eroa ja mahdollistavat uusiutuvien energialähteiden tehokasta käyttöä. Näitä markkinoidaan yhteistyökumppaniverkoston kautta ja Merus pyrkii pienenä yhtiönä tarjoamaan ketterästi yksilöityjä ratkaisuita keskikokoisissa sähkövarastoissa. Sähkönlaatumarkkina kasvaa ennusteiden mukaan 5-8% vauhtia vuodessa ja sähkövarastot 20% seuraavan kymmenen vuoden aikana. 

Liikevaihtotavoite on 80 ME vuonna 2026 eli viiden vuoden kuluttua. Tulosta pyritään tekemään Euroopassa, jossa alalla on yhteinen sääntely. Käyttökatetasoksi ennustetaan tulevaisuudessa 15%. Alalla ei ilmeisesti ole mahdollista rakentaa mitään erityisemmän syviä vallihautoja teknologisen osaamisen ympärille. Meruksella on esimerkiksi ilmeisesti vain yksi ainoa patentti. Eli käytännössä hinnoitteluvoimaa ei välttämättä hirvittävän paljoa ole ja haasteena voi siis olla saada aikaan kannattavaa kasvua. Jos siis yhtiö tulee pääsemään 15% käyttökatteeseen niin viivan alle saattaisi jäädä konservatiivisella ennusteella ehkä 5%. Toisaalta hyvänä puolena voi todeta, että asiakaskunta on varsin hajaantunut ja suurinkin asiakas tuo vain 12% liikevaihdosta. 

Eli yhteenvetona voisi sanoa, että 75% liikevaihdosta kasvaa jatkossa ehkä noin 5% vuodessa ja 25% noin 20%. Yhtiö itse olettaa liikevaihdon olevan vuonna 2021 13-15 miljoonaa euroa. Eli jos lähdetään tuosta konservatiivisemmasta ennusteeesta niin sähkönlaatuun liittyvistä tuotteista tulisi noin 10 miljoonaa ja noin 3 miljoonaa varastoinnista. Siitä sitten kun lähdetään syöttämään noita kasvulukuja Exceliin niin päästään noin 18 miljoonaan euroon vuonna 2026. Toisin sanottuna yhtiö aikoo siis voittaa merkittävästi markkinaosuuksia päästäkseen 80 miljoonaan euroon. Yhtiön puolivuosikatsauksen perusteella H1:n kasvusta suurin osa tuli sähkönlaatumarkkinoilta. Haasteita tulee jatkossa tuottamaan myös maailmanlaajuinen komponenttipula.

Tarkastellaanpa sitten vielä hieman kassavirtaa: tilikauden tappio oli 1,8 milj. euroa, mutta siihen sisältyy 1,1 milj. euroa listautumiskuluja, jotka lienee syytä vähentää. Näin ollen tappio oli 0,7 milj. euroa. Investointeja tehtiin 0,2 milj. eurolla. Käyttöpääoman muutos 1,2 milj. euroa. Poistoja tehtiin 0,2 miljoonalla ja nämä siis lisätään kassavirtaan. Eli kassavirta näyttää olleen 1,9 miljoonaa miinuksella. Mielenkiintoista tässä on se, kuinka paljon jatkossa joudutaan pääomaa sitomaan liiketoimintaan. Jos yhtiö pääsee jatkossa 15% käyttökatteeseen niin karkeasti arvioituna kassavirta voisi kääntyä positiiviseksi ehkä kun viivan alle jäisi tuo 1,2 miljoonaa euroa. Jos liikevoittoprosentti olisi noin 5 niin silloin liikevaihdon pitäisi olla 24 miljoonaa euroa. Jos taas prosentti olisi 10 niin liikevaihdon tulisi olla 12 miljoonaa. Olettaen siis, että käyttöpääoman tarve ei kasva liikevaihdon kanssa lineaarisesti. Melko pääomaintensiivistä toiminta näyttää joka tapauksessa olevan.

Jos nyt lopuksi tarkastellaan vielä mitä viivan alle voisi viiden vuoden kuluttua jäädä, mikäli yhtiö yltää kasvutavoitteeseensa. 80 miljoonan euron liikevaihdosta 5% olisi 4 miljoonaa euroa. Yhtiön markkina-arvo oli listautumishetkellä noin 43 miljoonaa euroa. Jos tuosta 4 miljoonasta maksettaisiin tuolloin P/E 20 -kerroin niin markkina-arvo voisi olla 80 miljoonaa euroa vuonna 2026. Toisaalta jo nyt yhtiön arvo on 71 miljoonaa eli markkinat todennäköisesti odottavat vieläkin kovempaa kannattavuuden kasvua. Positiivisimmassa skenaariossa tulos olisi 8 miljoonaa ja P/E 30. Tällöin hintalapuksi saadaan 240 miljoonaa eli 31,4 euroa/osake. Jos tämän yli mennään ennen vuotta -26, niin ainakin siinä vaiheessa lienee syytä luopua osakkeista.

Tulevaisuudessa lienee siis syytä kiinnittää huomiota liikevaihdon kasvun lisäksi myös käyttöpääoman muutokseen. Kuitenkin viime kädessä vapaa kassavirta on sitä, mistä esimerkiksi osingot tilille kilahtavat. Jos kilahtavat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti