Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, tammikuuta 06, 2017

Pitkäjänteistä omistamista

Joskus kuulee sanottavan, että sijoittaja on itsensä pahin vihollinen. Sanonta pätee varmaankin monessa tilanteessa, mutta yksi niistä on kaupankäynnin välttäminen. Vaan mitä tehdä jos kaikki sjoituksiin käytössä oleva raha on jo kiinni? Aiemmin olen näissä tilanteissa houkuttelevan tilaisuuden ilmaantuessa joskus päätynyt laittamaan myös osan varakasssasta kiinni osakkeisiin tai turvautumaan Nordnetin luottoon. Tällä kertaa ajattelin menetellä toisin.

Avaa maksuton asiakkuus Nordnetiin*

Olen huomannut, että yhtiöihin perehtyminen johtaa usein tilanteeseen, jossa löydän jonkun kohtuuhintaiseksi arvioimani firman ja päädyn hankkimaan osakkeita. Helpointa lienee siis jättää salkun ulkopuolisten firmojen yritysanalyysit tekemättä ellei tarkoitusena ole tehdä ostoksia. Tämä tosin hoituu kuin itsestään ainakin silloin kun aika on tiukoilla. Viime aikaisesta blogini päivitystahdista voi jokainen vähääkään arkipäivän sherlockia itsesään tunnistava ratkoa mikä oma tilanteeni on ollut.

Ajoittain olen myös ollut tilanteessa, jossa olen harkinnut jonkin tylsäksi kokemani yhtiön osakkeiden myyntiä. Toisaalta olen ollut huomaavinani, että se on usein virhe. En tiedä onko kyseessä jokinlainen paluu keskiarvoon -ilmiö vai mikä, mutta pitkän tasaisen suoriutumisen jälkeen sijoittajat tuntuvat lopulta kuitenkin hoksaavan yhtiön arvon ainakin, mikäli kyseessä on vaikuttanut olevan selkeä hinnoitteluvirhe. Esimerkiksi Fenix Outdoor oli mielestäni melko pitkään liian maltillisesti arvostettu muihin samalla alalla toimiviin yhtiöihin nähden, mutta viimeisen vuoden aikana kurssi on kivunnut noin 400 kruunun tietämiltä yli 700 kruunuun osakkeelta. Toki ilmassa oli myös epävarmuutta melko suureen yrityskauppaan liittyen.

Ruotsalaisilla tuntuu myös olevan vahva pitkäjänteisen omistamisen kulttuuri. Salkkuyhtiöistäni Fenix Outdoor lähettää vuosikertomuksensa minulle aina postitse ilman erillistä pyyntöä (käsittääkseni muuten Nordnetissa vain suomalaiset yhtiöt saavat tiedon omistajistaan, mutta näköjään tieto välittyy kuitenkin myös Ruotsiin). Ilokseni huomasin, että myös Handelsbanken tarjoaa samanlaista vaihtoehtoa: ennen vuodenvaihdessa sain postissa pienen lomakkeen, johon ruksimalla voi tilata aikanaan julkaistavan vuosikertomuksen valitsemallaan kielellä (vaihtoehdot ruotsi ja englanti) postilaatikkoon. Tämä jos mikä tukee mielestäni pitkäjänteistä omistajuutta, vaikkakin aiheuttaa ehkä jonkin verran kuluja. Samanlaista käytäntöä toivoisin myös Suomeen, vaikkakin todelliset sijoittajat toki saavat vuosikertomuksensa yhtiökokouksista.

2 kommenttia:

  1. Käsittääkseni monet yritykset Suomessa lähettävät vuosikertomuksen kotiin pyydettäessä. Ruotsista industrivärden ja hufvudstaden on tuottanut allekirjoittaneelle ajoittain positiivisen yllätyksen lähettämällä materiaalia kotiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommentista. Varmaankin aika moneltakin yhtiöltä vuosikertomuksen saisi pyydettäessä, mutta syystä tai toisesta minua miellytti em yhtiöiden tapa tarjota sitä sijoittajalle automaattisesti.

      Poista