Tämä on näköjään 200 blogimerkintäni. Ensimmäisen merkintäni olen tehnyt 21.8.2014 eli vajaassa parissa vuodessa olen kirjoitellut blogia keskimäärin noin kerran viikossa. Viime aikoina tahti on harventunut, mutta uskoakseni syksyllä minulla on jälleen hieman enemmän aikaa keskittyä myös sijoituksiini eli merkintöjä saattaa olla odotettavissa hieman useammin.
Parin vuoden aikana sijoitusblogit ovat nähdäkseni hieman muuttuneet. Aiemmin tarjolla oli selvästi enemmän yrityskohtaisia analyysejä, kun nyttemmin blogeissa käsitellään useammin säästämistä. Jonkin verran yhtiökohtaisiakin esitettelyitä toki edelleen löytyy. Omassa blogissani olen pyrkinyt pitämään linjan melko samana eli kirjoittelen yhtiöistä, joihin sijoitusmielessä tutustun ja lisäksi välillä kirjoittelen jostain muustakin.
Minusta hyvin tehdyt blogimerkinnät ovat erittäin mielenkiintoinen lisä käytettävissä olevaan sijoitusinformaatioon ja voin rehellisesti sanoa tehneeni muutaman onnistuneen sijoituksen juuri blogeista löytämieni mielenkiintoisten analyysien innoittamana. Kannattaa kuitenkin pitää aina mielessä, että mitään virallista sijoitusneuvontaa (omani tai muutkaan) blogimerkinnät eivät ole ja luvut kannattaa aina tarkistaa ja johtopäätökset tehdä oman arvion perusteella.
Kuten jo aiemmin olen maininnnut niin alkukesä meni pidemmän työreissun ja lomailun merkeissä. Kevään kova työtahti tuntui kostautuneen siinä, että melkein puoleen vuoteen en jaksanut olla kovinkaan kiinnostunut sijoitusasioista. Onneksi loma tuntuu tehneen tehtävänsä ja aivoni alkavat jälleen janota uusia haasteita. Mikäpä sen mukavampaa kuin heittäytyä sohvalle tablettitietokone kädessä selailemaan blogeja, Kauppalehden keskustelupalstaa, Seeking Alphaa, Morningstaria, 4-Tradersia ja yhtiöiden tilinpäätöksiä. Aloitin kierroksen kuitenkin Nordnesti ja omasta salkustani.
Avaa tili Nordnetissä
Ensimmäiseksi huomioni kiinnittyi siihen, että vakuutusyhtiö Aflacin selvin aliarvostus näyttää viimein purkautuneen. Erityisen kalliina en sitä edelleenkään pidä, että P/E on noin 10 kuluvan vuoden ennusteella p/b:n ollessa 1.5 (ROE on aiemmin pyörinyt 15-20% tuntumassa, mutta ollut viime vuosina hieman matalampi).
Pääasiassa lääkintälaitteita valmistavan Atrionin kurssi on sen sijaan jatkunut kovaa nousua. Osakkeet näyttävät olevan jo lähes 100% plussalla salkussani. Suurin osa on vahvistuneen dollarin, sekä kohoneen arvostuksen ansiota. Yhtiötä hankkiessani sen P/E oli noin 20 ja nyt se on jo 30. Luku alkaa olemaan erittäin korkea melko hitaasti kasvavalle yhtiölle, jolla ei ymmärtääkseni ole arsenaalissaan mitään pankkia räjäyttävää skaalautuvaa erikoistuotetta. En usko, että arvostus on kestävällä pohjalla yhtiön laadusta huolimatta. Matalat korot ovat ajaneet monet sijoittajat turvallisina pidetyille toimialoille ja nähdäkseni arvostus alkaa olla irtautunut fundamenteistä. Omaan strategiaani on kuulunut olla myymättä, ellen löydä tilalle jotain houkuttelevaa ostettavaa. Nyt uskon sellaista löytäneeni ja Atrion taitaakin olla ensimmäinen salkkuni yhtiö, joka menee myyntiin turhan korkeaksi nousseen arvostuksen myötä (saatan palata tähän asiaan vielä myöhemmässä merkinnässä).
Alma media julkaisi hiljattain varsin hyvän Q2-raportin ja jo pitkään odottamani kurssinousu toteutui. Harkitsin hetken myös sitä, pitäisikö minun luopua osakkeista. Nähdäkseni yhtiö ei tulosennusteisiin (4-Tradersin mukaan kuluvan vuoden P/E 18 ja EV/EBITDA 8.8) nähden ole kuitekaan mitenkään hirvittävän korkealle arvostettu, joten jatketaan holdailua.
Gilead näyttää olevan edelleen kovasti miinuksella. Tänään nähdään, miten Q2 on mennyt ja nyt saattaisi olla lisäyspaikka, mutta en välttämättä halua kasvattaa yhtiön painoa salkussani. Olen harkinnut myös Atrionin luovutusvoittojen kuittausta myymällä tappiolliset Gileadit ja hankkimalla osaketta sitten päivän-parin päästä uudelleen (tietysti tämän voisi toteuttaa myös niin, että ostaisin osakkeita tänään ja myisin sitten ylimääräiset parin päivän päästä).
Muille salkkuyhtiöilleni ei juuri mitään ihmeempää näytä tapahtuneen. Päädyin kuitenkin tekemään kaksi lisäostoa: ruotsalaista vedonlyöntiä Betssonin ja pankkia Svenska Handelsbankenin muodossa. Tästä merkinnästä näyttää kuitenkin tulleen jo niin pitkän, että avaan näiden hankintojen taustoja myöhemmin erillisissä kirjoituksissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti