Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, heinäkuuta 27, 2016

Erikoistilanne nimeltä Betsson

Pyrin pääosin hankkimaan salkkuuni laadukkaita ja kasvavia osinkoa maksavia yhtiöitä, joita yritän hankkia silloin kun niiden hinta on mielestäni kohtuullinen. Usein siihen vaaditaan jonkinlainen kriisi. Strategiaani kuuluu kuitenkin myös erilaisten erikoistilanteiden hyödyntäminen. Tämä on tarina sellaisesta.

Betsson on Tukholman pörssissä vaihdettava peliyhtiö. Yhtiöstä on kirjoitettu jonkin verran myös suomeksi esim. yhtiöesittely Nordnet-blogissa kampanjatarjouksen yhteydessä pari vuotta sitten:  Kampanjayhtiö: Betsson. Tuoreempaa analyysiä löytyy blogista Fyysikon osingot: Betsson AB, länsinaapurin pelintarjoaja analyysissa.

Betssonin kurssikehitys on kuitenkin ollut melko vahvasti laskeva tämän vuoden aikana. Itse asiassa kurssi näyttää viime aikoina suorastaan romahtaneen. Syitä tähän on useampia. Näitä taas on valotettu varsin kattavasti Nallen Tassunjäljissä blogissa: Betsson - Johdon Kurssimanipulointi? ja Betsson - kirkas tulevaisuus.

Lyhyesti tiivistettynä yhtiö julkaisi Brexit laskun perään negatiivisen tulosvaroituksen, jonka aiheuttama voimakas kurssilasku (yli 30%) sattui ajanjaksolle, jonka perusteella johdon optioiden hinta määräytyy. Sattumaako? Kun Q2-tulos sitten julkistettiin olivat luvut annetun vaihteluvälin yläosissa. Suurin vaikutus oli valuuttakursseilla ja tulosta rasittivat myös panostukset jalkapallon EM turnauksen markkinointiin. Q2-esitys on kokonaisuudessaan nähtävissä täältä: http://investorrelations.en.betssonab.com/results.cfm Webcast kannattanee myös tsekata. Julkistuksen jälkeen kurssi nousikin reilut 10%, mutta on vielä parisenkymmentä prosenttia Brexitistä alkanutta tasoa alempana.

Eli tilanne näyttäisi minusta seuraavanlaisesta: pitkällä aikavälillä kyseessä on kasvava ja kannattava firma, jonka jakaa osinkoa. Nykykurssilla 4-Tradersin ennustama osinkotuotto on noin 5%. P/E on noin 14. Johdon rehellisyyttä voinee perustellusti kyseenalaistaa, mutta kuten Nallen Tassunjäljissä blogissa todettiin, ovat johdon ja osakkeenomistajien intressit yhteneväiset ainakin seuraavat 3 vuotta (jonka jälkeen optiot erääntyvät).

Päädyin hankkimaan Betssonia salkkuuni 3,9% siivun. Suunnitelmana on katsoa ainakin Q3-raportti ja mikäli sen jälkeen kurssi korjaa noin 100 SEK:n tasolle, saatan jo luopua osakkeistani. Etenkin, mikäli silloin on löydettävissä jotain muuta järkevänhintaista ostettavaa. Mikäli kurssi ei nouse tavoitetasolleni, niin melko hyvä osinkotuotto ja kannattava liiketoiminta takaavat toivottavasti sen, että pääsen kohtuullisille tuotoille, vaikka sijoituksestani muodostuisi pidempiaikainenkin.

Erityiskiitos vielä Nallen Tassunjäljissä blogin kirjoittajalle erinomaisesta tilanneanalyysistä, josta sain inspiraation tilanteen tarkempaan tarkasteluun ja sijoituspäätökseeni.

1 kommentti:

  1. No mutta, kiitti blogini mainitsemisesta ja kiva kuulla, että olit samaa mieltä mun spekulaatioiden kanssa. Toivottavasti kerkesit nappaamaan erän ennen osaria!

    VastaaPoista