Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, maaliskuuta 07, 2016

Salkkuyhtiöiden osavuosikatsauksia: Andrew Peller

Kiireitä on taas ollut niin, että edellisestä blogimerkinnästäkin on ehtinyt vierähtää jo viikko. Salkkuanikaan en ole ehtinyt kuin aina silloin tällöin vain vilkaisemaan. Kurssikehitys näyttää kuitenkin viime aikoina olleen taas nousevaa. Erityisen hyvin salkussani näyttää pärjänneen pieni kanadalainen viiniyhtiö nimeltä Andrew Peller. Kolmessa kuukaudessa kurssi on noussut yli 30%. Tuorein osavuosikatsaus julkaistiin 10.2. (yhtiön kalenteri poikkeaa hieman muista, nyt julkaistiin vuoden 2016 Q3). Jotain lienee tehty oikein...



"NINE MONTH FISCAL 2016 HIGHLIGHTS:



 Sales up 5.3% on strong third quarter, solid organic growth and successful launch of new products;



 Gross margin strengthens on revenue increase and cost savings;



 EBITA up 22.1% on revenue growth and improved profitability;



Net earnings of $20.9 million or $1.50 per Class A share;



 and Company named “Canadian Wine Producer of the Year” in December by the International Wine and Spirit Competition."

 
Kuulostaa varsin hyvältä. Tykkkään etenkin tuosta orgaanisesta kasvusta. Toki tunnustuksetkin ovat tärkeitä, etenkin kun kyseessä on premium-tuote.

"Gross margin as a percentage of sales for the three months ended December 31, 2015 was 36.3% compared to 36.8% last year. For the first nine months of fiscal 2016 gross margin increased to 37.6% from 36.6% in the prior year. "

Eipä tämä nyt näillä tiedoilla hirvittävän kovalta kannattavuuden parannukselta vaikuita. Jatketaanpa kuitenkin lukemistaa...


"Gross margin in fiscal 2016 has benefited from the positive impact of the Company’s cost control initiatives to improve productivity and raw material cost savings, which has largely offset the negative impact of the weak Canadian dollar compared to the prior year"

Valuuttakurssit vaihtelevat, mutta kannattavuuden parantuminen tullee tulevaisuudessa vielä selkeämmin esille. Eli tässä mielessä kannattavuuden parantumista voinee pitää oikein hyvänä saavutuksena.


"Selling and administrative expenses in fiscal 2016 were slightly higher than the prior year, however, as a percentage of sales, selling and administrative expenses improved to 23.3% of revenues for the first nine months of fiscal 2016 from 24.2% of revenues in the prior year." 

Tämäkin vaikuttaa ihan hyvältä. On toki luonnollista, että kasvun myötä myös kulut kasvavat, mutta se, että niiden suhteellinen osuus pienenee, kertoo mielestäni siitä, että kasvussa on jotain järkeä eli se tuottaa omistajille arvoa.

"The Company is focused on ensuring selling and administrative expenses are tightly controlled, however it expects selling expenses will increase through the balance of the year and in fiscal 2017 to support the launch of new products and the start-up of the new Wayne Gretzky Estate Winery and Craft Distillery."

Mielenkiintoisia uutuuksia. Harm ettei yhtiön tuotteita taida saada Suomessa mistään...


"Net earnings rose for the three and nine months ended December 31, 2015 to $7.1 million or $0.51 per Class A Share and $20.9 million or $1.50 per Class A share, respectively, compared to $5.7 million or $0.41 per Class A Share and $14.7 million or $1.06 per Class A share in the third quarter and first nine months of fiscal 2015"

Osakekohtainen tulos kasvoi siis varsin reippaasti, joten ei ihme että yhtiön osakekurssi nousi myös. Kassavirta tuskin oli aivan yhtä vahvaa, sillä käyttöpääomaa kasvoi vähän päälle 82 miljoonaan aiemmasta 69 miljoonasta. Myös velkoja maksettiin takaisin: 

“Overall bank debt declined to $83.4 million as at December 31, 2015 compared to $89.0 million at March 31, 2015”“As a result, the Company’s debt to equity ratio strengthened to 0.51:1 at December 31, 2015 compared to 0.60:1 at March 31, 2015.”

Velan maksu on minusta ihan fiksua. Kassavirrasta yhtiö kertoo seuraavaa:

"The Company generated cash from operating activities in the first nine months of fiscal 2016, after changes in non-cash working capital items, of $16.7 million compared to $17.6 million in the same prior year period. Higher earnings were partially offset by an increase in inventories and accounts receivable and a decrease in accounts payable and accrued liabilities due to the timing of inventory receipts and payments compared to March 31, 2015"

Viinibisenes taitaa olla siinä mielessä aavistuksen epäkiitollista omistajalle, että kasvun myötä pääomaa sitoutuu kasvaneisiin varastoihin ja muuhun. Olin jotenkin aiemmin mieltänyt viini- ja panimoteollisuuden melko vähän pääomaa sitovaksi, mutta nyt kun olen kumpaankin enemmän perehtynyt niin huomaan oleeni osittain väärässä. Raaka-aineisiin ja laitteisiin tarvitaan varoja ja etenkin kovemman kasvun vaiheessa jaettavaa ei omistajille paljoa jää. Andrew Peller on kuitenkin jo sen verran alkua pidemmällä, että osinkojakin maksellaan.


"On June 3, 2015 the Company’s Board of Directors announced a 7.1% increase in common share dividends for shareholders of record on June 30, 2015 payable on July 10, 2015. The annual dividend on Class A Shares was increased to $0.450 per share from $0.420 per share, and the annual dividend on Class B Shares was increased to $0.391 per share from $0.365 per share. This was the Company’s seventh dividend increase in the last nine years"

Andrew Peller on salkkuni pienempiä omistuksia (olen näköjään päätynyt hieman phoebusmaiseen noin 2-8% haitariin) noin 3,3%:n osuudella. Olen tällä hetkellä melko tyytyväinen tähän, vaikka en tietysti pistäisi pahakseni, vaikka osuus vielä kurssinousun myötä kasvaisikin.



4 kommenttia:

  1. Hyvin kiteytit asioita! Aikalailla samoilla ajatuksilla kävin itse tuota raporttia läpi. Melkoista on ollut kyllä kurssinousu. Saa nähdä minkälaista boostia tulos saa, nyt kun Ontarion osavaltio hyväksyi viinien myynnin ruokakaupassa, vieläpä siten, että kotimaisille viinintuottajille annetaan 3 vuoden etumatka ulkomaisiin nähden: http://www.theglobeandmail.com/news/national/ontario-to-allow-wine-sales-in-150-grocery-stores/article28793583/

    Itse laitan kyllä paljon painoarvoa brändille, sillä viinialalla sen luomiseen menee vähintäänkin kymmeniä vuosia, arvostusta kun ei suoraan rahalla saa vaan ne pitää hankkia noiden arviointien kautta. Näytti Pellerin viinit ainakin kelvanneen Gordon Ramsayn ja Jamie Oliverin ravintoloihin, kun lueskelin (muistaakseni) vuoden 2014 vuosiraporttia. Myös mielenkiintoisia uusia brändejä tullut tässä vuoden aikana yhtiöltä (skinnygrape ja unreserved wine), jotka näyttää kohdistuvan hyvin nuorempiin kuluttajiin.

    Ihan alkosta ei taida Pellerin viinejä saada, mutta itse olen jonkin verran kysellyt ulkomaisista nettikaupoista kuljetuskustannuksia tänne Suomeen ja näyttää olevan siinä 20-30 euron hujakoilla 1-6 pullon tilauksille. Ainakin näistä kaupoista näyttäisi löytyvän ja pitäisi pystyä myös Suomeen tilaamaan. https://gpbrands.eu/?s=peller+&post_type=product
    http://www.exelwines.co.uk/peller-family-estates-ice-cuvee-sparkling-nv-1x-75cl/

    Jos veroa/lakisiat mietityttää niin täällä ainakin hyvin selitetty milloin on laillista ja milloin ei http://vinetti.fi/. Ajattelin kyllä muutaman pullon tilata, kun kevät tulee ja ilmat lämpenee:)

    VastaaPoista
  2. Enpä ollut tuota Ontarion lakimuutosta tiennytkään. Hyvä juttu joka tapauksessa meille osakkeenomistajille.

    Kiitoksia noista linkeitä, täytyypä katsella jos sitä jatkossa kokeeksi jotain tilaisi.

    VastaaPoista
  3. Onpa mielenkiintoinen blogi. Aloin seuraamaan kun olen itsekin aloitteleva sijoittaja. Osakeostot ovat mennee päin honkia ja tuottoa on tullut hyvin vähän. Rahastoista enemmän. Et kerro missään vaiheessa että ostatko arvo- (A) vai kasvuosakkeita (B tai miten niitä sitten eri firmat nimeävätkin). Kirjoitat osinngoista ja tästä syystä lähdin kyselemään. Arvo-osakkeisiinhan ei pienellä rahalla pääse kiinni vaan täytyy olla vähintään 5000 euron osto. Korjaa jos olen väärässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia kommenteista. En nyt aivan täysin ymmärtänyt kysymystä. Rahoistoissahan voi olla sekä kasvu- että tuotto-osuuksia ja yhtiöillä toki eri osakesarjoja, joilla voi joskus olla myös erilaisia oikeuksia osinkoon. Lähtökohtaisesti kuitenkin pörssinoteeratuissa suorissa osakesijoituksissa osakesarjooilla on samalainen oikeus osinkoon. Mitään minimiostoerää ei myöskään (enää) ole, joten pienemmälläkin kertaostolla pääsee suoriin osakkeisiin kiinni. Välittäjästä riippuen kulut saattavat tosin olla korkeat. Toistaisin tähän loppuun vielä kaikkialla toistetun mantran siitä, että suoraan osakkeisiin sijoittaminen saattaa kannattaa vain jos on oikeasti aikaa ja mielenkiintontoa tutkiskella erilaisia tunnuslukuja, tilinpäätöksiä jne. Muutoin tasainen säästäminen passiiviseen (=pienet kiinteät kulut) osakerahastoon on varmasti parempi vaihtoehto. Eivätkä nämä kaksi asiaa toisaalta ole toisiaan myöskään poissulkevia (itsekin sijoitajan sekä suoraan osakkeisiin, että rahastoihin)

      Poista