Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

torstaina, maaliskuuta 10, 2016

Suomen Hoivatilat Oyjn listautumisanti

Helsingin pörssi saa jälleen uuden tulokkaan kun Suomen Hoivatilat Oyj listautuu First North-listalle. Vaikka listautumisia onkin viime aikoina nähty useampia, on hyville yhtiöille aina tilaa. Mahtaako Hoivatiloista olla sellaiseksi?

Erilaisia analyysejä löytyy netistä jo sen verran monta, etten nyt ala omaani täysin alusta rakentamaan. Säästyypä energiaa muuhun. Useampia analyysejä vertaamalla saa mielestäni myös muodostettua hyvän kuvan yhtiöstä kohtuullisella vaivalla. Ikään kuin meta-analyysin. Tässä muutama linkki: Inderes, Karon pörssi, "Ei ne suuret tulot vaan pienet menot" -blogi ja Sijoittaja-Tursas. Myös Kauppalehden keskustelupalstalla asiaa on ruodittu.

Mitäkö sitten olen mieltä tästä kaikesta? Yhtiö näyttää ihan asialliselta. Taustalla häärii vankan asiantuntemuksen omaavaa porukkaa. Bisnes on vakaata ja ilmeisesti melko ennustettavaa, vaikka sote-uudistus hieman tulevaisuuden näkymiä hämärtääkin. Kiinteiden kulujen osuus on aika iso, mutta vuokrista jää kuitenkin jotain osakkeenomistajan käteenkin (toisin kuin eräässä toisessa REIT:ssä). Arvostus on melko kohtuullinen, mutta ei mikään kovin halpa. Ainakaan vuokratuotoilla mitattuna.

Mitä tehdä? Uskoakseni nykyinen erittäin matalien korkojen tilanne ei tule olemaan pysyvä eli siinä mielessä yhtiö lienee enemmänkin tuloksentekosyklinsä huipulla kuin pohjalla (riippuen tietyisti kuinka pitkäksi aikaa lainojen korot on lyöty lukkoon, sitähän emme tiedä, mutta päätellen matalista lainakuluistaa kuvittelisin ettei kaikkien lainojen korkoja ole voitu saada sovittua vuosiksi kiinteäksi noilla numeroilla). Käypään arvoon arvostaminen on tietysti myös toinen minua mietityttävä juttu, mutta koska yhtiöllä (tai tarkemmin ottaen sen johdolla) ei käsittääkseni ole mitään tuottosidonnaista palkkiota ja laskennalliset verovelatkin lankeavat maksettavaksi vasta jos kiinteitöt myydään niin en tuota nyt kuitenkaan niin kauheana asiana näe.

Ensin ajattelin kuitenkin olla sijoittamatta. Vuokratuotoista on mahdollista maksaa osinkoa, mutta se on laskelmieni mukaan lähivuosina vain noin 4% luokkaa listautumishinnalle. Näin ollen oma tuottovaatimukseni ei täyty. Sitten päädyin ajattelemaan asiaa toiselta kannalta. Netissä käy melkoinen pähinä tämän ympärillä. Lähes kaikki aikovat merkata osakkeita. Pidän melko todennäköisenä, että syntyy tilanne, jossa osakeanti keskeytetään ehkä jo huomisen jälkeen. Osa jää ilman osakkeita. Mitä siitä seuraa? Uskoakseni on kohtuullisen todennäköistä, että osakkeen kurssi tulee listautumisen jälkeen olemaan korkeampi kuin listautumishinta. Tarkkaa lukemaa en osaa ennnustaa, mutta Inderesin analyysistä voisi yrittää haarukoida jotain tasoa. Pitäisin 4-4,8 €:n tasoakin periaatteessa mahdollisena.

Muistelisin lukeneeni jonkun sijoittajagurun joskus todenneen, että silloin kun todennäköisyydet ovat puolella niin kannattaa ottaa hallittuja riskejä. Nähdäkseni tässä tilanteessa minulla on kohtuullinen mahdollisuus hyvään tuottoon (jopa 50% arvonnousuun). Huonossakin (aivan mahdollisessa) skenaariossa, jossa arvonnousu ei toteutuisi, saisin silti kohtuullisen osinkotuoton. Näin ollen päädyin tekemään pienen merkinnän. Katsotaan kuinka tämän hieman spekulatiivisen sijoituksen kanssa käy.


Tätäkään pohdiskeluani ei kenenkään pidä mieltää minkään valtakunnan sijoitussuositukseksi tai vastaavaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti