Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, maaliskuuta 20, 2016

Kertomus yhtiökohtaisesta riskistä: tapaus Revenio ja kotimittarit

Viikko suhahti taas ohi niin nopeasti, etten paljoa ehtinyt pörssiä tai uutia yleensäkään vilkuilla. Ammatillisesti koin yhden urani hienoimmista hetkistä, mutta se ei nyt liity tähän, joten se siitä.

Perjantaina saatuamme lapset nukkumaan päätin tarkastella tabletilta nopeasti vielä mistä Kauppalehden keskustelupalstalla tällä kertaa mielipiteitä vaihdetaan. Huomasin samalla Revenion kurssin olevan noin 8% plussa. "FDA:n lupa taisi viimein hellitä silmänpainemittarin kotiversiolle Jenkkeihin", ajattelin.

No ei aivan. Keskiviikon lähes 29 eurosta kurssi oli pudonnut alimmillaan 22 euroon eli sellaiset reilut 25%.  Syynä oli tietysti tämä lehdistötiedote: "ICARE HOME EI SAANUT MYYNTILUPAA YHDYSVALTOIHIN". Luulin, että myyntiluvan saaminen olisi ollut jo melkeinpä läpihuutojuttu, sillä laitteella on myyntilupa ilmeisesti käytännössä koko muualla maailmassa. Sijoittajat tietysti hermostuivat uutisesta ja ehdittiinpä spekulaatiota käydä myös siitä, vaarantuuko myös seuraavan ammattilaiskäyttöön suunnitellun mittarin myyntilupa Jenkeissä samoin perustein. Perjantain 8% nousi taisi olla vain pienoista rekyyliä.

Parin päivän hiljaisuuden jälkeen Revenio tarkensi uutista: "REVENIO TOISTAA TALOUDELLISEN OHJEISTUKSENSA JA VALMISTELEE UUDEN MYYNTILUPAHAKEMUKSEN JÄTTÄMISTÄ YHDYSVALLOISSA". Tästä voisi päätellä, ettei mittarissa todettu olevan mitään sellaista, mikä pakottaisi yhtiön esim. valmistamaan mittarista uuden version ja hakemaan myyntilupaa sille.

"Analysoituaan FDA:lta saamansa päätöksen perusteet, yhtiö on tehnyt päätöksen käynnistää toimenpiteet uuden käytettävyystutkimuksen aloittamiseksi, jonka jälkeen yhtiö tulee jättämään uuden myyntilupahakemuksen FDA:lle. Uuden hakemuksen arvioidaan olevan valmis jätettäväksi kuluvan vuoden 2016 aikana". Kyse on siis ilmeisesti käytettävyystutkimuksessa ilmenneistä puutteista. Kaikkihan me olemme joskus ihmetelleet, miksi laitteiden käyttöohjeet tapaavat olla vain pitkä lista siitä, mitä niillä ei saa tehdä. Ilmeisesti Revenion listalta jäi jotain kuviteltavissa olevaa vielä puuttumaan...

Toimitusjohtaja Salovaara toteaakin: "Valmistelimme erittäin huolellisesti hakemuksen ja siihen liittyneet FDA:n vaatimusten mukaiset käytettävyystutkimukset. FDA kuitenkin muutti käytettävyystutkimuksiin liittyviä vaatimuksiaan hakemuksen käsittelyn aikana. Käynnistämme FDA:n hylkäyksen perusteena olleet uuden menetelmän mukaiset käytettävyystutkimukset ja tulemme jättämään uuden hakemuksen". Melko byrokraattiselta homma kieltämättä vaikuttaa. Onpa Kauppalehden keskustelupalstalla esitetty arveluita siitä, että koko viraston tärkein tehtävä olisi suojella Jenkkien kotimarkkinoita. Tosin mitään kotimaista kilpailevaa tuotetta ei ilmeisesti ole olemassa ja toisaalta itsekin olen sen verran lääketieteellisiin lupamenettelyihin työni puolesta tutustunut, että tiedän niiden olevan välillä varsin raskaat. Toivottavasti Revenion sinnikkyys lopulta kuitenkin palkitaan.

Mitä tämä sitten tarkoittaa Reveniolle pidemmällä aikavälillä? Ainakin sitä, että Icare Homen Jenkkimarkkinoilta tuoma kassavirta vaikuttaisi olevan aiempaa epävarmemmalla pohjalla. Selvää on ainakin se, että tuotot siirtyvät tältä osin tulevaisuuteen. Kurssikäyttäytymisen perusteella sijoittavat näyttävät antaneen tälle melko isonkin painoarvon. Omissa tulevaisuudenvisioissani en ehkä aivan noin suurta painoa asialle pistäisi ja hieman näin jälkikäteen harmittaakin, etten ollut ostonapin ääressä kurssin kyykätessä. Huomennakaan en lisätankkauksia pääse tekemään, ellen sitten laita heti alkuun jonkinlaista toimeksiantoa. En tosin ole aivan varma haluanko nostaa Revenion painoa salkussani kovinkaan suureksi (tällä hetkellä se on noin 6%). Yhtiö on kieltämättä hyvä, mutta sen tuloskunto lepää kuitenkin hyvin pitkälti yhden kortin varassa. Jossain vaiheessa patentit raukeavat ja lisäksi lääketieteellisiin tuotteisiin liittyy kuitenkin aina riskejä niiden tiukan säätelyn vuoksi (joka tietysti toisaalta toimii myös kynnyksenä alalle tuloon). Näen yhtiössä kuitenkin runsaasti potentiaalia myös tulevaisuudessa, joten missään nimessä en osakkeita ole myymässäkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti