Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, joulukuuta 03, 2014

Salkun säätöä: lisää Venäjä-vauratta ja Seligsonin Aasia-rahastolle lähtöpassit

Sijoitussuunnitelmasta kirjoittaessani mainitsin, että olen sijoittanut pelinappuloitani pienellä panoksella myös Seligsonin Russian Prosperity-rahastoon. Nyt olen korottanut panostani hieman. Syy tähän ei ole niinkään se, että pyrkisin tekemään asioista itsearvoisesti toisin kuin muut tai että rahaston arvo on laskenut (sillä se on tehnyt sitä syystä). Myönnän kuitenkin, että minut tähän toimenpiteeseen herätti tämä blogikirjoitus: http://laiskasijoittaja.blogspot.fi/2014/12/osto-ohjelma-seligson-russian-prosperity.html

Suurin syy ostokseeni on se, että mielestäni rahaston sisältämät osakket on tällä hetkellä hinnoiteltu edullisesti. Vaikka Venäjän talous ei kasvaisi jatkossa yhtään, uskoisin sijoitukseni olevan kannattavan. Olisi tietysti kiva osata poimia salkkuun vain ne rahastot/osakkeet, joilla on edessään loistava tulevaisuus (tai ainakin parempi kuin yleisesti luullaan), mutta kuten Nils Bohr on joskus todennut: "Ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden ennustaminen". Koska en sitä osaa tehdä, yritän poimia salkkuuni edullisesti hinnoiteltuja rahastoja ja kohtuullisesti hinnoiteltuja osakkeita (erityisesti osakkeiden suhteen vaadin myös, että yhtiöillä on ostohetkellä näköpiirissään vähintäänkin kohtuullinen tulevaisuus).

Toisin kuin yleensä en rahoittanut ostoja tällä kertaa tuloillani, vaan myin yhden salkkuni mikroskooppisimmista sijoituksistani pois. Kyseessä oli Seligsonin Aasia Indeksirahasto ja sen osuus salkustani oli vain hieman alle 0,5%. Syynä myyntiin oli lähinnä se, että olen huomannut etten pysty seurata kaikki omistamiani rahastoja ja osakkeita riittävästi. Indeksisijoittamisessa se ei tietysti ole välttämättä ongelma, mutta koska olen valinnut strategian, jossa yritän valistuneeseen arvaukseen perustuen allokoida säästöön jääviä varoja järkevimmältä tuntuvaan kohteeseen, tulisi minun pystyä seuraamaan kohteita edes jollain tavalla. 

Seligsonin Aasia Indeksirahastoa hankin alunperin siksi, että halusin sijoittaa Aasian kehittyviin markkinoihin. Myöhemmin huomaisin, että rahasto sijoittaakin pääasiassa Japaniin (49%) ja Australiaan (28%). Korea, Hong Kong ja Singapore edustavat yhteensä noin 22%:a. Kaikki tämä olisi tietyisti ilmennyt Seligsonin sivuilta, jos vaan olisin alkuinnostuksessani malttanut perehtyä asioihin kunnolla. Mutta eipä hätää. Rahasto ehti tuottaa muutaman prosentin samalla kun Venäjä-rahasto laski aika reippaasti. Saattaa tietysti olla, että Russian Prosperityn arvo laskee entisestään, mutta pidemmällä aikavälillä pitäisin sen arvostusta melko maltillisena. P/E on 5,6-luokkaa, p/b 0,8 ja osinkotuottokin on lähempänä 7. Aasia Indeksirahastonkaan hinnoittelu ei tosin aivan järjettömältä vaikuta, sillä P/E on 12,9 ja p/b 1,23. Pohjois-Amerikka-rahastolla vastaavat luvut ovat jo noin 16,9 ja 2,2. Toki kohdemaiden taloustilanteet sekä rahastojen yritysjakaumat ovat erilaiset, joten vertailu on vain hyvin suuntaa antava. 

Venäjän merkitys sijoituksilleni on tällä hetkellä jo erittäin huomattava. Koska sijoitushorisonttini on (toivon mukaan) pitkä, en kuitenkaan kaihda riskiä. Tulevaisuudessa jokin toinen kriisi tarjonnee mahdollisuuden hajauttaa riskiä tekemällä kohtuuhintaisia ostoksia jostain muualta. Sitä odotellessa aion jatkaa nykyisen kriisin koettelemien yhtiöiden osakkeiden ostoja pitäen silmät samalla auki muillekin tilaisuuksille.


Säästä rahastoihin ilman osto- ja myyntikuluja

2 kommenttia:

  1. Vaikuttaa mielenkiintoiselta tuo Seligsonin Russian Prosperity nyt, kun osuuden arvo pudonnut, kaikki vähänkin hätäisimmät sijoittajat paenneet aikoja sitten, öljyn hinta vajonnut jne. Voiko tuohon säästää pienen summan kuukausittain? Minimimerkintä? Kulut? Käynyt vuoden alussa hetkellisesti plussallakin?

    VastaaPoista
  2. Hei. Kiitos kommenteista. Seligsonin nettisivulta saa parhaan ja ajankohtaisimman vastauksen kysymyksiisi: http://www.seligson.fi/suomi/rahastot2/aktiiviset.htm Mitään varsinaista kuukausisäästämisohjelmaa Seligsonilla ei tietääkseni ole, mutta minimerkitä on 10 € (löytyy täältä: http://www.seligson.fi/suomi/asiointi/merkinta/ ). Kannattaa tietysti myös muistaa, ettei rahasto välttämättä ole hyvä sijoitus, vaikka sen arvo onkin pudonnut. Ainoastaan tulevaisuuden kehitys ratkaisee sen. Lisäksi kannattaa huomioda, että Russian Prosperity on aktiivinen rahasto ja sen palkkiot ovat passiivisia korkeammat. Toisaalta myös sisältö on sitä myötä erilainen kuin indeksin.

    VastaaPoista