Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, joulukuuta 17, 2014

Joko veri virtaa?

Ruplan kurssi on viime päivinä ollut jyrkässä pudotuksessa ja sitä myötä myös monen Helsingin pörssin Venäjään kytköksissä olevan yhtiön osakekurssi on laskenut rajusti. Esimerkiksi Nokian renkaiden osakekurssi on laskenut viikossa hieman yli 23 eurosta hetkellisesti jopa alle 19 euron tasolle (tällä hetkellä kurssi on 19,29 €).

Ruplan on välillä sanottu olevan jopa vapaassa pudotuksessa ja mitkään toimet eivät näytä ruplan alamäkeä toistaiseksi pysäyttäneen. Venäläisten on kerrottu hamstraavan dollareita sekä kaikenlaista muuta, minkä uskotaan jatkossa säilyttävän arvonsa ruplaa paremmin.

En ole seurannut taloutta aktiivisesti vielä kovinkaan pitkää aikaa, joten en aivan täysin usko ymmärtäväni milloin paniikki on saavuttanut sellaiset mittasuhteet, joiden vallitessa kehotetaan hankkimaan muiden myydessä. Uutisoinnista päätellen sellainen tilanne ei kuitenkaan liene Venäjä-yhtiöissä enää kaukana.

Esimerkiksi Fyysikko on kirjoittanut Nokian renkaista mielenkiintoisen blogitekstin. Itse olen tällä hetkellä siinä mielessä valitettavassa tilanteessa, ettei minulle juuri nyt satu olemaan ylimääräistä käteistä ostoihin. Salkussani on kuitenkin yksi lyhyen koron rahasto, jonka olen nyt ajatellut myydä ja ostaa erän Nokian renkaita. Mikäli osakekurssien alamäki jatkuu, täytyy minun seuraavaksi miettiä onko aika myydä myös muita korkosijoituksia tai niihin verrattavia omaisuuseriä (käytännössä tämä tarkoittaa kehittyvien markkinoiden valtionlaina-ETF:ää sekä yhtä etuoikeutettua osaketta).

Toisaalta en haluaisi tulla yllätetyksi housut nilkoissa, mikäli edessä olisi laajempikin kurssilasku. Jos myyn nyt kaikki korkosijoitukseni niin jatkossa en hetkeen pysty hyödyntämään muita kurssilaskuja olemalla ostoksilla (toki pienen määrän pystyn vielä vararahastostani käyttää, mutta siihen on kovin mieluusti koske, koska ne rahat ovat muuta mahdollista akuuttia tarvetta varten säästössä).

11 kommenttia:

  1. Ei virtaa, tällä hetkellä vaikutukset ovat tietyn toimialojen yrityksissä ja niiden sidonnaisuuksissa yhteen, vaikkakin isoon, markkina-alueeseen ja sen ongelmiin. Laajempaa paniikkia odotellessa ;)

    VastaaPoista
  2. Meinasin kirjoittaa merkinnän samanlaisella otsakkeella. Olisin tullut samaan lopputulokseen kuin Anonyymi edellä. Vaikka veri ei täysin virtaakaan, olen itse ostanut pää märkänä. Mielenkiintoista nähdä kuinka tilanne kehittyy. Mikäli tästä seuraa laajempi ja pidempi osakkeiden alavire, olen vain tyytyväinen. 2008-2009 minulla ei ollut liikaa käteistä, 2011 meni mielestäni ohitse. Nyt en ajatellut säikähtää ja rajoittaa kuukausittaisia sijoituksia. Tähän on syynä sijoitushorisontin pituus, joka on yli 10 vuotta.

    VastaaPoista
  3. Kiitoksia kommenteista. Siitä olen samaa mieltä, ettei veri yleisemmin vielä virtaa, mutta Venäjä sidonnaisia yhtiöitä näyttää nyt saavan edullisesti. Taidan nyt kuitenkin toistaiseksi ostaa erän Nokian renkaita ja jättää muut korkosijoitukset vielä rauhaan. Kuukausittaisia ostoksia jatkan toki sen verran, mitä palkkatuloistani säästöön jää.

    VastaaPoista
  4. Tilannetta on mielestäni erittäin hankala arvioida. Veri ei virtaa vielä, mutta tilanne Venäjällä ja Venäjä riippuvaisissa yhtiöissä ja taloukissa on sitä lähellä. Hyvänä esimerkkinä loma asuntotilanne talviurheilukeskuksissa. Venäläiset peruvat varauksiaan ja kroonnostot Venäjällä voivat aiheutaa myyntipainetta loma-asunnoissa. Tämä voi johtaa tilanteeseen, että loma asunnoista on ylitarjontaa ja hinnat romahatavat.Vuokratuloja ei saada=> kornkursseja ja toisaalta Venäläiset pakko myyvät. Tämä voi johtaa myynteihin "järjettömillä" hinnoilla, silti Venäläiset voi olla myynteihin tyytyväisiä, johtuen, että lainat ruplissa, korot taivaissa=> kulut alas helpolla.

    Nokian renkaita ajatellen pitää ajatella mikä on pahin skenaario. Tulosvaroitusta ei ole tullut, vaikka siihen on varmasti aiheensa. Oikeastaan en ymmärrä miksi sitä ei ole annettu tähän saumaan. Kurssi olisi kertaheitolla poljettu pohjaan sitten lähdetty puhtaalta pöydältä. Voiko tilanne mennä vielä pahemmaksi Nkoian renkaiden suhteen? Kyllä voi. Mitä vaikuttaa Nokian Renkaille, jos valuutan liikkeille asetetaan rajoituksia Venäjällä? Mitä tapahtuu, jos Venäläisiä pankkeja kaatuu. Voiko toimintaan olla vaikutuksia energian sannin ongelmilla? Toimiiko logistiikka ja raaka-aineiden saanti? Miten hyvin Nokian renkaat pystyy toimimaan ilman Venäjän toimintojaan? Näuitä asioita miettii myös yhtiön rahoitusta antavat länsimaiset pankit ja sillä on vaikutuksia pitkällä aikavälillä Nokian Renkaiden rahoitusasemaan.

    Edellä mainitut kysymykset herätävät melkoisen suuren epävarmuuden ja tekevät sijoittamisesta hankalaa, joka on varsin usein hyvä merkki hyvästä ostopaikasta, jos uskoo parempaan huomiseen.

    VastaaPoista
  5. Pitäisikö tehdä laskuharjoitus: amputoidaan Venäjän toiminnot pois. Putoaako markkina-arvo puoleen vai enemmän?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. armasti tuota saisi suuntaa pahimmalle skenaariolle ja joku shorttipetteri voi laskelmansa sen perusteella tehdä.

      Kirjoittelin omassa blogissani olevani yhtiön kanssa sormiliipasimella ja aihetta ostoihin varmasti voisi jo ollakin. Tilanne on kärjistynyt melkoisesti kirjoituksestani. Minusta oleellinen kysymys on mikäli Venäjän toiminnoissa on ongelmia miten yhtiö pystyy vastaamaan kysyntään muiden tuotantolaitosten kautta ja mitkä ovat kustannuket. Millä mallilla on uudet tuotantolaitokset joita suúnniteltu? Minulla on paljon kysymyksiä ja vähän vastaukssia, jonka johdosta en ole vielä toiminut.

      Poista
    2. OP oli tehnyt olemassa oleviin ennusteisiinsa ruplaherkistelyä eli pitivät ennusteet muuten muuttumattomana, mutta laittoivat tilalle heikentyneemmän ruplan arvon myös YIT:stä oli oma kommentti.

      Aikaisemmissa ennusteissa oli EUR/RUB 50 ja uusissa 80 NRE:n EBIT:stä lähtisi tuolloin noin puolet. Tietenkin on huomioitavat, että kyseessä on ensin vain ennuste, jota muokattu vain ruplan arvolla huomioimatta suojauksia.

      Olisiko ollut niin, että YIT:n omasta pääomasta on melkein 70% suojaamattomana Venäjän tytäryhtiöissä. Voitte kuvitella mitä se tekee omavaraisuudelle.

      Poista
    3. Eikös Nokian renkailla kuitenkin myös iso osa kustannuksista ole ruplissa?

      Poista
    4. On, mutta pitää varmaan antaa jotain painoarvoa myös entisen TJ:n Granin lausunnoille, että ruplan heikkous on suurin epävarmuustekijä.

      Työ ja energia ruplissa, raaka-aineet dollareissa. Tuotannosta osa (paljonko?) vientiin (toivottavasti dollareissa tai euroissa), mutta jos yhtiö toteaa ruplan heikkouden olleen ja oletan olevan edelleen suurin epävarmuustekijä niin kyllä hyödyn on jäätävä merkittävästi negatiiviselle puolelle.

      Poista
    5. Tällaisen tiedon löysin Nordnet blogista: "Pietarin-tehtaan tuotannosta 55 prosenttia päätyy rajojen yli."

      Ruplan heikkous toki varmasti kaiken kaikkiaan vaikuttaa negatiivisesti, mutta kustannusten lasku voinee sitä hieman tasoittaa. Tulosvaroitus lienee kyllä lähes pakosti tulossa.

      Poista
  6. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista