Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, marraskuuta 03, 2014

Fenix Outdoor International AG

Pidän vaeltamisesta. Lisäksi Fjällrävenin tuotteet miellyttävät silmää ja ovathan ne käytössäkin kestäviä. Olen saanut Partioaitta-myymälöistä myös hyvää ja asiantuntevaa palvelua. Fenix Outdoor poikkeaakin muista salkkuni yhtiöistä siinä, että en törmännyt siihen minkään keskustelupalstan, blogin tai muun vastaavan kautta vaan googlettamalla yhtiön tuotteita.
Fenix Outdoor on (tai ainakin oli, siitä myöhemmin lisää) ruotsalainen retkeilytarvikevalmistaja, jonka toimintaideana on saattaa yhteen tunnettuja brändejä. Tuotteet myydään näiden brändinimien alla ja laatu pyritään pitämään korkeana. Myymäläverkosto tähtää myyjien korkeaan ammattitaitoon. Yhtiön tavoitteena on tulla suurimmaksi ulkoilutarvikemyyjäksi ja saavuttaa vähintään 10% vuosikasvu sekä ylläpitää jatkuvasti liikevoittoprosenttia (ennen veroja) yli kymmenessä. Tämän yhtiö uskoo saavuttavansa sekä orgaanisen kasvun, että yritysostojen kautta.
Yhtiö koostuu kahdesta segmentistä: brändit (Fjällräven, Tierra, Primus, Hanwag, Brunton) ja myynti (Naturkompaniet: 31 myymälää Ruotsissa ja Partioaitan 14 myymälää Suomessa). Fenix Outdoor on ilmeisesti käytännössä perheyritys, sillä kun noin vuosi sitten yhtiöön tarkemmin tutustuin, luin Svenska Nordinvestment AB omistavan yhtiöstä 57% ja yli 80% äänimäärästä. Yhtiö onkin melko pitkälti perustajasuku Nordinin hallussa, sillä suvun jäsenet omistavat ilmeisesti vielä yksittäishenkilöinäkin yhtiön osakkeita.
Vuonna 2011 Fenix teki tulosta 12,60 SEK osaketta kohti, 2012 tulosta syntyi 11,67 SEK ja viime vuonna EPS oli 14,53 SEK. Liikevoittoprosenti on yleensä ollut noin 14-15. Tavoitteena on ilmeisesti kasvava osinko, mutta aivan joka vuosi sitä ei olla nostettu vaan varoja on käytetty myös kasvuun. Fenix maksoi osinkoa 3 SEK vuonna 2011 ja 2012 sekä 2013 4 SEK.
Fenixin myyntikate (gross margin) on yleensä ollut 50-55% luokkaa. Välillä huonompana aikana luku on käväissyt 30-35% tietämissä. Esimerkiksi Amer Sportilla (joka ei tietysti ole täysin vastaava yhtiö, mutta johon olen Fenixiä silti verrannut) vastaava luku on ollut 45%:n luokkaa ja (erittäin laadukkaana pidetyn) H&M:n myyntikate on noin 60% luokkaa. Liikevoittoprosentti (EBIT%) on Fenixillä ollut 13-15 kun Amerilla se on vaihdellut4,9 ja 6 välillä. Sekä Fenix, että Amer tavoittelevat molemmat 10% liikevoittoprosenttia ja Fenix on siinä hyvin onnistunut ja jopa ylittänyt tavoitteensa jatkuvasti. Fenix Outdoor tavoittelee myös liikevaihdon vuosittaista 10% kasvua, johon se on pystynyt.
Kuluva vuosi on tuonut paljon uudistuksia: alkuvuodesta yhtiö ilmoitti aloittaneensa yhteistyön saksalaisen Globetrotter Ausrüstungin kanssa ja hankkii yhtiöstä 20% omistuksen. Koska Globetrotter ei ole pörssilistattu yhtiö, en ole kyennyt kauppahintaa tai kauppaa yleensäkään sen tarkemmin analysoimaan. Fenix on myös ollut yllättävän vaitonainen kauppaan liittyen tiedonnannoissaan (yhtiön osavuosikatsaukset julkaistaan muuten vain ruotsiksi ja lisäksi yhtiön nettisivujen linkit aiempiin osavuosikatsauksiin eivät jostain syystä enää toimi). Kesäkuussa seurasi toinen suuri muutos. Yhtiö päätti vaihtaa kotimaata ja siirtyi Sveitsiin. Jatkossa mennään sitten Sveitsin verotusjärjestelmän mukaan, mikä tekee sijoituksesta minulle hieman vähemmän houkuttelevan. Listausta kuitenkin haettiin Tukholmaan ja sinne Fenix Outdoor International AG pian listattiinkin. Pääkonttorin siirtyminen Sveitsiin johti kummalliseen ylilyöntiin hinnassa, kun osakkeesta maksettiin hetken aikaa jopa 450 SEK (tällä hetkellä kurssi on 328 SEK).
Yhtiö julkaisee Q3-tuloksensa tällä viikolla. Q2:n yllätys oli se, että vaikka liikevaihto kasvoi 10%, liiketulos laski (osin Globetrotter-hankinnan vuoksi syntyneiden kertaluonteisten kustannusten vuoksi), mutta myös kertaluonteisista eristä putsattu voitto laski. Syynä oli Globetrotter. Hieman yllättäen Fenix ei kuitenkaan avannut tätä seikkaa sen enempää. Henkilökohtaisesti en jaksa uskoa, että aiemmin hyviä yrityskauppoja tehnyt firma olisi nyt tappiolliseen firmaan mukaan lähtenyt, joten odotan loppuvuoden tuloksen olevan parempi (ja tämän vuoksi hankin osakkeita hieman lisää hiljattain).
Fenix Outdoor International AG:lle on tällä hetkellä melko hankala löytää ajankohtaisia tunnuslukuja mistään, mutta jos oletaan tämän vuoden tuloksen olevan noin 16 SEK osaketta kohden niin P/E olisi tällöin noin 20,5. Ei erityisen halpa eikä erityisen kalliskaan (olettaen, että kasvu ja kannattavuus säilyvät tulevaisuudessakin hyvinä). Fenixin osuus salkustani on noin 4,8% ja olen siihen toistaiseksi tyytyväinen. Suurimpina negatiivisina asioina mieleen tulevat melko nihkeä tiedotuspolitiikka ja Sveitsin osinkoverotusjärjestelmä, joista molempien kanssa koen kuitenkin ainakin toistaiseksi voivani elää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti