Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, toukokuuta 05, 2015

Robit Rocktools - uusi tulokas Helsingin First North listalle

Helsingin pörssi on saamassa uuden tulokkaan kun Robit Rocktools aloittaa listautumisantinsa huomenna.

Yhtiö kertoo markkinointiesitteessään seuraavaa: "Lempääläinen Robit on 30-vuotisen historiansa aikana kasvanut  kansainväliseksi kallio- ja maaporauksen erityisasiantuntijaksi.  Yhtiön ydinliiketoimintaa on porauksessa käytettävien kulutusosien suunnittelu, valmistus ja huolto eri teollisuuden alojen tarpeisiin." "Robit palvelee asiakkaitaan neljällä kasvavalla markkina-alueella: tunnelinporauksen, maalämmön ja -jäähdytyksen, rakentamisen ja kaivosteollisuuden toiminnassa. Robitin johdon mukaan liikevaihto jakaantuu melko tasaisesti näiden markkina-alueiden kesken. Kyseisillä markkina-alueilla markkinasyklit ja -dynamiikka eroavat toisistaan niin, että yhtiön tuotteiden kysyntä pysyy tasapainossa".

"Robitilla on myyntiyhtiöt Suomessa, Etelä-Koreassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Etelä-Afrikassa  sekä myyntitoimisto Hangzhoussa, Kiinassa. Yhtiö suunnittelee avaavansa vuonna 2015 uuden myyntiyhtiön Peruun. Yhtiön laaja  jakeluverkosto kattaa tällä hetkellä noin 160 jakelijaa maailmanlaajuisesti ja se vie kulutusosiaan ja sovelluksiaan yli 100 maahan."

Yhtiön liikevaihto on kasvanut varsin mallikkaasti vuoden 2004 5 miljoonasta eurosta vuoden 2014 38 miljoonaan. Liikevaihto on laskenut ajanjaksolla vain vuonna 2009 ja yhtiön mukaan keskimääräinen liikevaihdon kasvu viimeisen kymmenen vuoden aikana on ollut yli 20% vuodessa. Liikevoittoprosentti on ollut keskimäärin hieman yli 9%. Välillä (2007-2008) on päästy selvästi yli kymmeneenkin prosenttiin ja ajoittain on käyty 5-6% tietämissä (2009 ja 2012).

Liikevaihdosta suurin osa tulee Euroopasta ja Lähi-idästä (noin puolet). Seuraavaksi suurimmat alueet ovat Aasia, Australia ja Uusi-Seelanti (n. 20%) ja Pohjois- ja Etelä-Amerikasta (n. 15%). Osinkopolitiikkana on jakaa noin 20-50% osakekohtaisesta tuloksesta. Pitkän aikavälin taloudelliset tavoitteet ovat yli 15% vuosikasvu ja 13-15% EBITA-marginaali.

Sitten hieman lukuja: vuoden 2014 EBITDA oli 4,765 miljoonaa euroa ja tulos 2,9 miljoonaa euroa. Korollisia nettovelkoja oli maaliskuun lopussa noin 8,1 miljoonaa euroa. Annin myötä yhtiöllä tullee olemaan maksimissaan noin 15,88 miljoonaa osaketta, joiden kappalehinta tullee asettumaan 5-6,1 euroa. On myös hyvä huomata, ettei kyseessä ole pelkkä osakeanti vaan aiemmat omistajat myyvät myös 1,86 miljoonaa osaketta.

Arvostus olisi viime vuoden toteutuneilla luvuilla laskujeni mukaan seuraava: osakkeen hinta 5 €: EV/EBITA 16,7 ja P/E 27.4. Hinnalla 6,1 €: EV/EBITA 22 ja P/E 33,4.

Yhtiö vaikuttaa mielenkiintoiselta, mutta arvostus on kieltämättä aika kova. Taidan jättää listautumisannin välistä, mutta aion seurailla Robitin menestystä ja päivittää tarpeen mukaan arviotani yrityksestä. Olisi kuitenkin mielenkiintoista kuulla muidenkin kommentteja yhtiöstä ja sen arvostustasosta.


Alibaba, Amazon, eBay ja BestBuyn osakkeita Nordnetin kautta

5 kommenttia:

  1. Miten esimerkiksi Nordean asiakas voi osallistua antiin? Työntekijät FIMin kautta ja muut SEB:in? Miten SEB:lle ulkopuolinen tekee toimeksiannon?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi poistaa.. Löytyhän sieltä FIMin sivuilta ohjeistus, eilen en epähuomiossa sitä nähnyt..

      Poista
    2. Kiitoksia kommenteista arvoisa Anonyymi. Kuten olen useampaan kertaan blogissani kertonut, esitän tässä vain omia ajatuksiani yhtiöistä. En ole millään tavalla mukana esim. listautumisessa, enkä katso itseäni päteväksi antaa mitään yksityiskohtaisia ohjeita esim. antiin osallistumiseen liittyen. Tietoa tällaisista asioista kannattaa etsiä joko yhtiön nettisivuilta (kuten oletkin jo tehnyt) tai kysymällä listautumisen järjestävältä taholta.

      Poista
  2. Moi. En ole itse tutustunut tarkemmin yhtiöön, mutta arvostuskertoimet ovat tosiaan aika korkeat. Robitin P/E-luku about Koneen tasolla. Oma valinta olisi helppo, jos joutuisin valitsemaan näiden kahden välillä.

    VastaaPoista
  3. Hei ja kiitos kommenteista. Hieman samaa tässä itsekin pohdin. Toki pienemmän firman saattaa olla mahdollista kasvattaa suhteessa liikevaihtoaan nopeammin, mutta riskiäkin lienee toisaalta enemmän.

    VastaaPoista