Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, maaliskuuta 21, 2015

Koti-Medi Oy

Invesdorin sivuja selaillessa huomio kiinnittyi uuteen tarjolla olevaan sijoituskohteeseen: Koti-Medi Oy. Yhtiö on perustettu vuonna 2007 ja sen toimintakenttää ovat kotisairaanhoito, kotihoito, yöhoito, lastenhoito sekä henkilökohtainen avustaminen. Yhteistä näiille kaikille toiminnoille on käsittääkseni se, että (ehkä lastenhoitoa lukuunottamatta) vain melko pieni osa asiakkuuksista on suoria sopimuksia yksittäisten omalla rahalla palvelut hankkivien henkilöiden kanssa. Suurin osa lienee kuntien tai kuntayhtymien ostamia lakisääteisiä palveluita. Toistaiseksi trendinä hoiva-alalla on ollut ostopalveluihin siirtyminen, mutta kun/jos Sote-uudistus joskus oikeasti tulee, on tulevaisuus tämän osalta vielä hieman auki. En kuitenkaan odota kovinkaan dramaattisia muutoksia (ainakaan suurissa kaupungeissa, joihin Koti-Medi keskittyy) siitä yksinkertaisesta syystä, että hoivapaikkojen tarve tullee enemmäkin lisääntymään kuin vähenemään.

Koti-Medin tavoitteena on laajentua seuraavaksi Vihtiin, jonne on tarkoitus perustaa "joukkorahoitteinen hoivakoti". Hoivakoteja on tarkoitus perustaa (tai ostaa) pääkaupunkiseudulle myös lisää joukkorahoituksen avulla. Jonkinlaisena porkkanana yhtiö tarjoaa osakkaille (tai heidän nimeämilleen henkilöille) etuoikeutta paikkaan yhtiön hoivakodista, kunhan vaan kustannuksista huolehtii itse. Tämän hyödyn näkisin aika marginaalisena, koska uskoakseni omakustanteisiin hoitokotipaikkoihin ei ole nytkään suurempaa ruuhkaa ja toisaalta maksut ovat sitä luokkaa, että kohtuullisen harva on niitä halukas/kyvykäs maksamaan. Toisaalta voinee kysyä, että miksi pitäisikään, sillä jokainen veronmaksajan rahoittaa ikään kuin joka tapauksessa jo verovaroilla ylläpidettyä palveluasumista (tietysti jos haluaa ekstraa niin silloin ymmärrän, että siitä pitää maksaa ja tällöin näkisin seuraavaksi kuvatun palvelusetelimallin ehkä jokseenkin oikeudenmukaisena).

Yhtiö kertoo, että kunnat ovat aikaisemmin hankkineet hoivapalveluita lähinnä julkisella kilpailuttamisella, mutta viime aikoina ollaan siirrytty enemmän palvelusetelimalliin. Tämä toimii (käsittääkseni) niin, että asiakas saa valita palveluntuottajan ja kunta maksaa tietyn summan, jonka yli menevästä osasta vastaa asiakas. Halvimmillaan maksu on sama kuin pienin lakisääteinen omavastuu (ja tämä tekijä määrittää siksi sen, minkä verran kunta/kuntayhtymä joutuu kustannuksiin osallistumaan). Tämän järjestelmän uskoisin suosivan (tai ehkä ennemminkin saattamaan tasa-arvoiseen asemaan) pienempia firmoja (joilla ei aiemmin kilpailutuksessa ole varmaankaan juuri ollut mahdollisuuksia alan isompia yrityksiä kuten esim. Attendoa vastaan). Tietysti myös imagoasiat sekä viime kädessä myös palveluiden laatu vaikuttavat valintoihin. Käsittääkseni palveluseteleihin ei kuitenkaan olla hoivapalveluissa siirrytty läheskään kaikkialla, enkä tiedä kuinka varmana niihin siirtymistä laajamittaisesti voidaan edes pitää.

Sitten taas lukuja. Koti-Medin arvoksi muodostunee osakeannin onnistuessa noin 1,2-1,44 miljoonaa euroa. Lisäksi yhtiöllä on velkaa noin 600 000 euroa viimeisimmän tilanpäätöksen mukaan (jossa minua jäi hieman ihmetyttämään 1,5 v tilikausi). Yhtiö ilmoittaa EBITDA:n olleen viime vuonna noin 120 000 euroa ja tänä vuonna luvun ennustetaan olevan noin 180 000 euroa. EV/EBITDA on siis laskujeni mukaan viime vuoden tulokselle noin 15-17 ja kuluvan vuoden ennusteelle noin 10-11. Ei siis mikään älytön, muttei erityisen edullinenkaan. P/E-luku on selvästi vaikeampi laskea annetuilla tiedoilla, mutta arvioisin sen sijoittuvan parhaassa tapaukseessa jonnekin noin 20 tietämille.

Kaiken kaikkiaan Koti-Medi vaikuttaisi toimivan melko defensiivisellä toimialalla. Yhtiö on todistanut kykenevänsä kannattavaan liiketoimintaan, mutta kasvua jouduttaneen hakemaan osakeantien kautta. Mitään erityisempiä kilpailuetujakaan en havaitse. Hinnoittelu on kuitenkin melko kova, joten en taidan jättää firmaan tutustumisen tähän.

24 kommenttia:

 1. jaa-a...enpä tiedä mitä sanoisin....ehkäpä kannatta kysyä ENTISILTÄ työntekijöiltä....mitä mieltä ovat KOTI-MEDISTÄ ja sen "TOIMINNASTA"

  VastaaPoista
 2. miksi Koti-Medi potkii pois vanht työntekijät????allekirjoituttaa näillä epäedulliset irtisanomiset????? eikös sitä sanota että yhtö on juuri niin vahva kuin sen heikoin lenkki ja kotimedillä ei kuulemani mukaan ole kuin heikkoja lenkejä??? Espookin irtisanoi, kesken sopimuskaudn, sopimkse irti. MIKSI???

  VastaaPoista
 3. Juuri näin koti-medi kohtelee työntekijöitä kuin orja työvoimaa Johtajan asenne on kaikki korvattavissa .Ihmettelenkin miksi yhtiö hakee rahoitusta kun se toisaalta irtisanoo työntekijöitä ja kertoo että firma ei ole kannattava "miinuksella mennään".

  VastaaPoista
 4. Hei, joo....luin kommenttisi. Tein hetken duunia ko.firmassa ja todlla kävi mietityttään niitten toiminta.....ei taida lla ihan puhtaat jauhot pussissa...ja olisi tosiaan kiva tietää mien työntekijät kokee tän puljun....nehän sen paikan tekee. En sijoita ennen kuin kuulen duunareitten kommentit

  VastaaPoista
 5. Onko firmalla antaa työntekijän númroa tai muuta vastaavaa, ennekuin sijoitan??? Sillä tosihan on että tyytyväinen työntekijä on paras valttikortti? Onko näin myös Koti-mediööä?

  VastaaPoista
 6. Mitenkäs oli entisen sairaan´hoitaja kanssa???Yhteisymmärrykseen päästtin rosiksesssa...kotimedi maksamaan 7000 egee

  VastaaPoista
 7. en suosittele kenellekkään sijoituskohteeksi tai työpaikaksi, kohtelevat epäinhimillisesti työntekijöitä.

  VastaaPoista
 8. Mielenvikainen johtoporras..kokemusta on, ikinä en menisi takaisin.

  VastaaPoista
 9. Ketjun viimeinen viesti poistettu. Syynä ei ollut krittiikki vaan se, että sisälsi nimiä (yleisellä tasolla minusta voinee firmaa kommentoida anonyyminä, mutta jos esitetään väitteitä nimillä niin silloin nähdäkseni pitää myös esiintyä omalla nimelllään)

  VastaaPoista
 10. Voi pojat mikä paikka! Olen ollut yrityksen palveluksessa ja aluksi oli kiva paikka, kohta sitten ei enää ollutkaan... paljon ihmiset puhuu ja kirjoittaa tästä paikasta ja hyvä niin. On sekä huonoa että hyvää, mutta kritiikki on nyt paikallaan. Jännä juttu kuinka usein pienemmilöä yksityisillä yrityksillä on paljon samankaltaisia ongelmia. Tässäkin yrityksessä samat ongelmat toistuu. Keikkalaiset perehdyttää keikkalaisia, johtoportaassa ei oikein olla ajassa mukana. Mitään kriittistä ei saa sanoa tai kengänkuva on heti takapuolessa. Vaikka olisi aihetta ja asiat voisi saada toimimaan paremmin niin kritiikki on kielletty. Eikä positiivisen palautteen antamisellakaan ole merkitystä, sitä ei arvosteta. Ihan vain muutama hoitaja on pysynyt tässä työpaikassa, mutta suuri osa on vaihtunut vuosien varrella ja vaihtuu parhaillaankin. Enemmän on keikkalaisia kuin vakkareita. Asiakastyöskentelyn kannalta se on harmillista. Vs sh ei ymmärrä vaitiolovelvollisuudesta tai intimiteettisuojasta mitään, pöydillä pyörii hoitajien sairaslomatodistuksia ja muita papereita, joissa sotu näkyvillä. Ne kuuluisi lukkojen taakse. Huolimattomuutta ja ikävää fiilistä, en halua, että minun tietoni ovat kaikkien nähtävillä. Haluaisitko sinä??? Lyhtykoti kuulemma perusteilla jonnekin päin Vihtiä,jännittää ihan seurata miten se lähtee käyntiin, toistuuko samat kaavat ja kuviot myös siellä.

  VastaaPoista
 11. Jos jokainen hoitaja joka siellä on töissä tarkistaisi omat palkkansa niin firma ei olisi enää pystyssä. Valitettavasti vain harva ymmärtää vaatia sen mitä hoitajalle kuuluu.
  Mainostavat arvostavansa työntekijöitä ihmisinä mutta siitä on inhimillisyys ja arvostaminen kaukana.
  Tämä firma on joutunut useiden liittojen kanssa asioimaan kun ei maksa palkkoja oikein.

  Juuri Tehy julkaissut kuinka joku firma pk seudulta yritti kusettaa 3700 euroa hoitajalta. Sama kaava on toistunut vuodesta toiseen tässä yrityksessä.
  Luojan kiitos ettei tarvitse enää olla tämän yrityksen johdon kanssa missään tekemisissä. Minultakin puuttui tuhansia euroja jotka joutuivat maksamaan.

  VastaaPoista
 12. Jos jokainen hoitaja joka siellä on töissä tarkistaisi omat palkkansa niin firma ei olisi enää pystyssä. Valitettavasti vain harva ymmärtää vaatia sen mitä hoitajalle kuuluu.
  Mainostavat arvostavansa työntekijöitä ihmisinä mutta siitä on inhimillisyys ja arvostaminen kaukana.
  Tämä firma on joutunut useiden liittojen kanssa asioimaan kun ei maksa palkkoja oikein.

  Juuri Tehy julkaissut kuinka joku firma pk seudulta yritti kusettaa 3700 euroa hoitajalta. Sama kaava on toistunut vuodesta toiseen tässä yrityksessä.
  Luojan kiitos ettei tarvitse enää olla tämän yrityksen johdon kanssa missään tekemisissä. Minultakin puuttui tuhansia euroja jotka joutuivat maksamaan.

  VastaaPoista
 13. En suosittele tätä työpaikkaa kenellekkään. Alun feikkauksen jälkeen karu arki läsähtää vasten kasvoja. Johdolla ei ole homma hallussa, työntekijät kovilla. Yhteishenkeä saat hakea, sitä ei ole. Kokoajan saat pitää omista oikeuksista huolen, muuten kusettavat mennen tullen. Työ itsessään ei eroa muusta alan työstä, mutta kaikki muu ympärillä pörräävä paska on uuvuttavaa. Kritiikkiä et voi antaa, koska silloin olet valittaja.

  VastaaPoista
 14. Huh...niin moni asia pielessä..

  VastaaPoista
 15. Ala tyoskentele taalla, haluavat vain halpaa tyovoimaa tekemaan toita miten sattuu. Saat aina pelata onko toita huomenna kun mielivaltaisesti muuttelevat tyolistoja. Ammattitaidotonta porukkaa, dollarin kuvat silmissa tekevat bisnesta ja houkuttelevat tekemaan surkeita diileja heidan kanssaan.

  VastaaPoista
 16. Tätä sulle ei kerrota, kun sulla on toiminimi ja teet alihankkijana töitä, olet halvempaa helpompaa työvoimaa työnantajalle

  VastaaPoista
 17. Olipa hyvä, että löysin tällaisen sivuston. Olen juuri hakemassa töitä ja vastaan tuli Koti-Medi Oy:n rekrytointi-ilmoitus. Enpä taida hakea sieltä töitä.

  VastaaPoista
 18. Ostin hoidollisia palveluita äidilleni KM:tä. Haavaa ei hoidettu
  ..annettiin väärät lääkkeet ym. Hoitakaamme vanhemmat itse!

  VastaaPoista
 19. Onkohan tämä firma saanut sitä hoivakotia rakennetuksi vai mitäköhän he keräämillään rahoillaan tekivät?

  VastaaPoista
 20. Hei. Onko kenelläkään tuoretta tietoa Koti-Medin toiminnasta? Onko edelleen kova vaihtuvuus ja huono henki? Tuttavaani ollaan kaupungin toimesta järjestämässä heidän asiakkaaksi ja hän kysyi, tiedänkö ao. yrityksestä mitään.

  VastaaPoista
 21. Oh dear.. ei se siitä miksikään muutu. Good luck for that

  VastaaPoista
 22. Minulla asiakkaana hyvin toiminut,ei yhtään poissaolopäivääkään vuosiin.

  VastaaPoista
 23. Rikastuin tämän ohjelmoidun hakkeroidun pankkiautomaatin kanssa
  Yliopiston valmistumisen jälkeen ei ollut työpaikkoja, joten päätin aloittaa pienyrityksen, mutta rahaa ei ollut tarpeeksi. Lopetin yrityksen, siitä tuli minulle erittäin vaikeaa, koska olin vanhempieni ja vanhempieni ainoa lapsi. He ovat molemmat vanhoja, he uskovat päivittäiseen ruokavaliooni. Eräänä päivänä Internetissä surffaillessa sain viestin siitä, kuinka tämä UUSI VAIHTETTU ATM -KORTTI voi hakata pankkiautomaatin ja nostaa suuren summan rahaa, joten otin sinuun yhteyttä sähköpostitse. Yllätyksekseni sain kortin muutama päivä sen jälkeen, kun olin maksanut kortista pienen maksun. Tämä tyhjä pankkikortti on hämmästyttävä ja kaunis tuote. En koskaan uskoisi, että kaikki asiat, jotka minulla on tänään, voidaan hankkia tällä suurella ilolla sydämessäni, joten tuon hyviä uutisia ... Elämä on positiivista ja kärsivällistä, uskoen, että suuret asiat ovat mahdollisia ja voivat tapahtua muutamassa sekunnissa. .. BRAIN HACKERS TECH WORLD muutti elämäni ... Luojan kiitos voit lähettää sähköpostia VIA: lla (brainhackers@aol.com)

  VastaaPoista