Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, maaliskuuta 28, 2015

Caverion

Nykyisessä matalien korkojen tilanteessa kohtuullisesti hinnoiteltujen defensiivisillä aloilla toimivien yritysten löytäminen pörssistä on aika hankalaa. Jonkinlaista riskiä joutunee väistämättä ottamaan. Olen yrittänyt keksiä kevään osinkorahoille sopivaa sijoituskohdetta ja yhtenä potentiaalisena vaihtoehtona olen pintapuolisen tutustumisen myötä pitänyt Caverionia. Katsotaanpa yhtiötä sitten hieman tarkemmin.

Caverion on itsenäisenä yhtiönä verrattaen uusi, sillä se syntyi YIT:n jakautumisen seurauksena 2013. Toimialaansa yhtiö kuvaa näin: "Caverion suunnittelee, toteuttaa, huoltaa ja ylläpitää käyttäjäystävällisiä ja energiatehokkaita teknisiä ratkaisuja kiinteistöille ja teollisuudelle."  "Tavoitteenamme on olla edistyksellisten ja kestävien elinkaariratkaisujen johtavia tarjoajia Euroopassa. Vahvuuksiamme ovat tekninen osaamisemme sekä ja laajat palvelut, jotka kattavat kaikki tekniset osa-alueet kiinteistön ja teollisuuslaitoksen koko elinkaaren ajan." Yhtiö toimii 12 maassa Pohjois-, Keski- ja Itä-Euroopassa. Liikevaihdosta (v. 2014) 25% tulee Ruotsista, 22% Suomesta, 19% Norjasta ja 21% Saksasta. Muiden maiden osuus on yhteensä 14% (Itävalta ja Tanska muodostavat näistä suurimman osan). Liikevaihdosta 54% tulee huollosta ja kunnossapidosta ja 46% projekteista. Yllätyin hieman todetessani huollon ja kunnossapidon liikevaihdon olleen viime vuosina laskussa (2012 1542 milj. €, 2014 1297 milj. €). Myös projektien liikevaihto on ollut jonkin verran laskussa, mutta viime vuonna trendi ei enää ollut voimakkaasti laskeva (2012 1261 milj €, 2013 1134 milj. € ja 2014 1109 milj €).

Caverionin hallitus on 2013 päätynyt seuraaviin taloudellisiin tavoitteisiin: Keskimäärin yli 10 prosentin vuotuinen liikevaihdon kasvu ja käyttökate (EBITDA) yli 6 prosenttia liikevaihdosta. Lisäksi tavoitteena on negatiivinen käyttöpääoma ja osinkoa on tarkoitus jakaa vähintään puolet tuloksesta. Vuonna 2014 tavoitteet eivät toteutuneet, sillä liikevaihto laski noin 5% ja EBITDA oli vain 2,8% liikevaihdosta. 22 sentin ehdotettu osinkokin vastaa 100% tuloksesta. Kuluvan vuoden näkymiä yhtiö arvioi näin: "Caverion arvioi, että konsernin vuoden 2015 liikevaihto säilyy edellisvuoden tasolla ja että käyttökateprosentti vuonna 2015 kasvaa merkittävästi".

Lienee selvää, että toteutuneilla luvuilla arvioituna Caverion vaikuttaa todella kalliilta yhtiöltä. P/E (reaali) on tällä hetkellä noin 30, p/b lähes 5 ja ROE ilmeisesti noin 12%. Kannattavuuden paranemiselle pitäisi kuitenkin olla selvät edellytykset olemassa. 24.3. aamukatsauksessa Inderes toteaa Caverionin pohjoismaisen verrokkiyhtiön Bravidan saavuttaneen viime vuonna 6,4 %:n EBITDA-marginaalitason, mikä kertoo Caverionin kannattavuustavoitteen olevan realistinen. Valitettavasti Bravida on investointifirma Bain Capitalin omistama, joten en pääse hyötymään markkinoiden näkemyksestä sen oikeasta arvosta Caverionia arvioidessani.

Jotain apua Caverionin arviointiin voisi löytyä 14/80 Phoebus-blogista. Tällöin Caverion oli toki vielä osa YIT:tä, mutta Oldenburg on kuitenkin arvioinut palveluiden eli siis nykyisen Caverionin arvoksi maksimissaan 1,4 miljardia. Tällä hetkellä yhtiön markkina-arvo on 1,16 miljardia euroa ja korollista velkaa yhtiöllä oli joulukuussa 2014 149 miljoonaa euroa. Näin ollen arvoksi muodostuu noin 1,3 miljardia, joka siis on myös melko lailla puolet Caverionin liikevaihdosta (jota Oldenburg piti myös kohtuullisen hinnan ylärajana, olettaen tosin että tulosmarginaali olisi noin 6-7% ). Jos Caverionin käänne onnistuu ja EBITDA yltää jossain vaiheessa 6%:iin niin silloin nykyisellä liikevaihdolla 2,4 miljardin liikevaihdolla EBITDA olisi noin 144 miljoonaa euroa. Inderes uskoo analyysissään yhtiön pysyvän tähän jo 2016. Tällöin EV/EBITDA olisi 9 (olettaen, että yhtiöstä tulee nettovelaton, mikä on mielestäni varsin realistinen odotus), mikä on varsin kohtuulliselta vaikutta luku. P/E voisi tällöin olla karkeasti arvioiden noin 13. Osinkoa saattaisi olla luvassa noin 40 senttiä, mikä on hieman vähemmän kuin Inderesin ennusta 0,56 euron osinkotuotto. Täytyy kuitenkin todeta, että arvioni on varsin suuntaa-antava.

Caverionin liiketoiminta ei ole mitenkään erityisen skaalautuvaa, mutta jonkinlaista mittakaavasta saatavaa kilpailuetua sillä todennäköisesti on. Yhtiö ei viime aikoina ole ollut mitenkään erityisen kannattava, mutta aiempi toimitusjohtaja kritisoi suhteellisen kovinkin sanankääntein jakautumista tai tarkemmin ottaen sitä, että Caverionia rasitettiin liiallisella velkataakalla (sama kaava muuten taisi toistua Tikkurilan syntymisen kanssa eli jakaantumisessa syntyneelle vakaamalle liiketoiminnalle kasataan alkuun kohtuuton velkataakka, joka painaa aluksi kannattavuutta, mutta jostain uusi firma pääsee parissa vuodessa eroon).

Caverion vaikuttaisi tällä hetkellä kalliilta nykyiseen tuloskuntoonsa nähden ja kohtuullisesti arvostetulta olettaen, että käänne lähitulevaisuudessa toteutuu. Mitään erityisempää turvamarginaalia en havaitse, joten en nyt ainakaan tässä vaiheessa ole valmis kelpuuttamaan Caverionia salkkuuni ennen kuin olen tsekkaillut muita potentiaalisia yhtiöitä.

2 kommenttia:

 1. Heipä Heipä.

  Itselläni oli muutama YIT:n osake splitin aikoihin, kuitenkin myin pois caverionit ja yit:t splitin jälkeen. Tulihan siitä muutaman Euron voittokin. En kuitenkaan nähnyt YIT:n puolelta kovin hyviä mahdollisuuksia lähivuosina kasvaa, joten tästä syystä osakkeista luovuttiin.

  Mielenkiintoinen blogi sulla pistän itelleni seurantaan.
  Mors!

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitoksia kommenteista. YIT:tä olen itsekin splitin jälkeen hetken omistanut, mutta myin sitten aika äkkiä pois kun tajusin etten ymmärrä toimialaa ollenkaan riittävästi. Sisäpiirikin taisi splitin jälkeen muistaakseni tankkailla enemmäkin Caverionia.
  Laitoin blogisi seurantaan.

  VastaaPoista