Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, maaliskuuta 29, 2015

Okmetic

Sarjassamme "mihin sijoittaa osinkorahat" pääsemme seuraavaksi tutustumaan suomalaiseen yritykseen, joka "toimittaa räätälöityjä piikiekkoja anturi- ja puolijohdeteollisuudelle sekä myy teknologiaosaamistaan" (lähde Marketnoze). Täytyy heti kärkeen todeta, etten ymmärrä yhtiön toimialaa mielestä riittävästi siihen, että voisin tehdä mitään valistunutta veikkausta miten toimiala tulee jatkossa kehittymään vaan olen aika lailla muualta lukemani informaation varassa. Niinpä lukijan tulee jälleen kerran suhtautua terveellä epäilyksellä seuraavaksi esittämiini mielipiteisiin (ja kommentoidakin saa!)

Aloitetaanpa jälleen kerran Inderesin analyysistä, joka tosin on tehty jo viime vuoden kesäkuussa. Piikiekkomarkkinan nähtiin silloin olevan lähellä syklin pohjaa ja tuloksen ennustettiin parantuvan. Näin kävikin. "Inderes arvioi, että pitkällä aikavälillä Okmeticin keskeisenä kasvu- ja kannattavuusajurina toimivat anturikiekot, joissa yhtiöllä on selkeät kilpailuedut ja markkinan kasvunäkymät ovat vahvat." Analyysiyhtiö arvioi liikevoittomarginaalin olevan 8,8% vuonna 2014 kun toteutunut marginaali oli 8,6%. Liikevoittomarginaalin Inderes ennustaa "elpyvän 13-14 %:n tasolle vuosina 2015-2016. Okmeticin kasvun Inderes odottaa olevan lähivuosina 7-9 %:n tuntumassa perustuen anturikiekkojen vakaaseen kasvuun sekä piikiekkomarkkinan elpymiseen. Vuonna 2015 Okmeticin osakekohtainen tulos nousee Inderesin ennusteessa 0,46 euroon (2014e: 0,28 euroa) ja 0,53 euroon vuonna 2016". Vuoden 2014 toteutunut tulos oli 0,29 €. Lisäksi "Okmetic on hionut kulurakenteensa ja taseensa hyvään kuntoon vaikeassa markkinassa".

So far so good, kuten sanotaan. Entäpä arvostus sitten? 4-traders kertoo ensi vuoden EPS-ennusteeksi 0,38 € kun Inderesin ennuste on optimistisempi 0,46 €. P/E-luvuksi tulisi tällöin nykykurssilla 6,62 € 17,4-14,4. Tämä ei vaikuta kovin pahalta, etenkin mikäli ennustettu kasvu toteutuu. EV/EBITDA on 4-tradersin ennusteen mukaan 7,14. Enpä mikäli ennustettu tulosparannus ei toteudukaan? Silloin P/E-luvuksi muodostuisi viime vuoden tuloksella 22,8, mikä on varsin korkea, muttei aivan mahdoton.

Velkaa yhtiöllä ei ole ja osinkoa on jaettu viime aikoina avokätisesti. Mahdollisista yrityskaupoistakin on liikkunut huhuja. Okmetic olisi siinä tapauksessa varmaan enemmäkin ostettavana kuin ostajana. Kuluvan vuoden EV/EBITDA-ennustekin on sen verran matala, että mahdollisen ostajan luulisi olevan kiinnostunut. Kaiken kaikkiaan Okmetic vaikuttaa varsin mielenkiintoiselta vaihtoehdolta ja mielestäni yhtiö ei ole tällä hetkellä mitenkään erityisen ylihinnoiteltu, joskaan ei välttämättä myöskään tarjouksessa.

4 kommenttia:

 1. Poltin päreeni Okmeticin tahmeuden takia aikanaan. Siitä linkissä.
  http://kinskinsijoituspaivakirja.blogspot.fi/2014/04/myynti-okmetic-q1-14-elisa-citycon.html

  Jälkiviisauden imelässä loisteessa arvioituna tempaus oli harkitsematon ja kuuluu luonteeni pimeään puoleen eli impulsiiviseen intuitioon, Kahnemanin järjestelmä 1:n heuristiikan käyttöön.

  Okmen taival on ollut takkuista ja kauniita lupauksia paremmasta huomisesta on riittänyt. Ostokohteenakin yhtiö on ollut ainakin viimeiset viisi vuotta. Osinko on kohtuullinen joten sisäänmenolle ei sinänsä olisi esteitä.

  Jokainen sijoittaja tekee päätöksen. Itse tutkin Elektrobittia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia kommenteista. Okmeticissa minua mietityttää eniten se, etten oikein tosiaan tunne toimialaa. Se taas johtaa helposti hermoiluihin jos tulos ei kehitykään odottamallani tavalla. Kaikkia mahdollisuusksia ei tarvitse käyttää ja vaikka Okmetic osin houkuttaakin. Yritän vielä löytää jotain muuta mielenkiintoista ostettavaa ja itse asiassa taidan olla yhden sellaisen jo löytänytkin.

   Poista
 2. Yhden buffetismin mukaan "erittäin menestynyt ihminen sanoo ei lähes kaikelle..."

  VastaaPoista
 3. Hops onpas vaikee sanoa tosta Okmeticista mitään, ei mitään hajua koko firmasta. Nimen ehkä joskus kuullut. Varmaan jää omasta salkusta. Luulen että parempiakin löytyy mutta eihän sitä koskaan tiiä.

  VastaaPoista