Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, maaliskuuta 09, 2015

Goldman Sachs läpäisi Fed:n stressitestin rimaa hipoen

Viime marraskuussa kerroin hankkineeni Goldman Sachsin etuoikeutettua osaketta. Tällöin arvioin olevan melko epätodennäköistä, että yhtiö jättää osinkoa maksamatta. En kuitenkaan osannut tällöin ottaa huomioon Fed:n stressitestejä. Ymmärtääkseni testausmenetelmä vaihtelee vuosittain ja edellisenä vuonna kohtuullisestikin pärjänneet pankit saattavat olla seuraavana vuonna pulassa.
Tänä vuonna kaikki pankit selviytyivät testistä, mutta osa vain rimaa hipoen: "The Fed forecasted that Goldman Sachs's total risk-based capital ratio could dip to 8.1 percent in the event of a severe recession, weaker than last year's estimation, and just above the Fed's minimum requisite of 8 percent. The figure was also much lower than Goldman Sachs's own evaluation of 13 percent." (lähde: Seeking Alphan artikkeli).
Tällä hetkellä näyttäisi kuitenkin käsittääkseni siltä, ettei ainakaan GS:n etuoikeutetun osakkeen osinko ole vaarassa, vaan ensimmäisenä pankki joutuu leikkaamaan omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmaa. Tulos oli kuitenkin yllättävä ja sai minut miettimään sitä, onko GS:n etuoikeutetun osakkeen omistaminen riskin arvoista. Kuten jo aiemmin mainitsin, jää minulle osingosta verojen jälkeen käteen vain noin 3,3%. Toisaalta dollarin vahvistuminen on saanut aikaan sen, että euroina tuottoprosentti on selvästi parempi. Sijoitukseni on dollareissa vain 5% plussalla ennen osinkoja ja osinkojen jälkeenkin vain 9,4%. Euroina luvut ovat kuitenkin 31,6% ja 36%.
Olen omistanut osaketta vain noin vuoden, joten olen tienannut sillä selvästi paremmin kuin alunperin ajattelin. Olisiko nyt siis aika myydä osakkeet ja kotiuttaa voitot? Etenkin kun tämäntyyppisessä sijoituksessa jonkinlainen katto tuotolle tulee väistämättä vastaan. Enää pitäisi vaan keksiä mihin sitten jatkossa sijoittaisin vapautuneet varat. Mikäli uskon dollarin vahvistumisen olevan kohtuullisen pysyvä asiantila, niin minun olisi järkevintä sijoittaa rahat Jenkeissä kotimarkkinoilla toimivaan firmaan. Jos taas uskon kyseessä olevan tilapäinen dollarin vahvistuminen niin silloin loogisinta olisi varmaankin vaihtaa rahat euroiksi (tai kruunuiksi tms) ja ostaa niillä jotain eurooppalaista osaketta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti