Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, maaliskuuta 01, 2015

Salkkuyhtiöiden tilinpäätökset alkavat olla kasassa, mitä jäi käteen? Osa 1

Helmikuun alussa kirjoitin suurimman osan salkkuyhtiöistä julkaisevan tilinpäätöksensä lähiviikkoina. Nyt suurin osa on tuloksensa julkaissut. Nokian renkaita ja Fortumia olenkin kommentoinut jo aiemin.

Tikkurilan tulos jäi odotetusti hieman viimevuotisesta. Liikevaihto laski 5,3%. EPS oli 1,09 euroa kun se vuosi sitten oli 1,13 €. Rahavirtakin oli vuodentakaista heikompi. Kuluvaa vuotta ohjeistetiin seuraavasti: "Tikkurila arvioi tilikauden 2015 liikevaihdon ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä jäävän vuoden 2014 tasosta." Osinko pidettiin ennallaan 80 sentissä. Itse tulkitsen tämän niin, että yhtiö uskoo pahimman olevan vasta edessä, ellei Venäjän taloustilanne sitten ala kuluvan vuoden aikana helpottaa. Osingon pitäminen ennallaan saattaa kuitenkin viestiä siitä, että yhtiö uskoo sen olevan kohtuullisen kestävällä tasolla. Tase yhtiöllä on sen verran vahva, että yrityskauppoihinkin pitäisi olla mahdollisuuksia. Markkinat eivät reagoineet tulokseen odottamallani tavalla vaan kurssi on tulosjulkistuksen jälkeen vahvistunut noin eurolla. Odotin enemmänkin laskua.

Sampon tulos oli hyvin pitkälti odotettu. Vakuutusyhtiöt tekivät vakaan tuloksen ja Nordea vastasi tuloksen kasvusta. Osinkoa jaetaan 1,95 € (viime vuonna 1,65 €). Korkoympäristä tullee asettamaan jatkossa haasteita tuloksen ylläpitämiselle ja mielestäni Sampo on tällä hetkellä aika korkealle arvostettu P/E:n ollessa 16.4. En silti ole myymässä ja laskeskelin saavani jo lähes 6% osinkotuoton ostojeni keskihinnalle laskettuna.

Munksjö julkaisi myös hyvän tuloksen. Liikevaihto oli 1 137,3 miljoonaa euroa eli suurinpiirtein sen verran, mitä yhdistymisen jälkeen oli odotettavissa. Kertaluontoisilla erillä oikaistu käyttökateprosentti oli 9,2 ja viimeisen kvartaalin aikana päästiin jo yli 10% käyttökatteeseen kun kertaeriä ei huomioida. Pääoman palautusta on luvassa 25 senttiä. Tänä ja ensi vuonna yhtiön on sitten mielestäni aika näyttää pystyykö se tavoiteltuun yli 12 käyttökatteeseen. Potentiaali alkaa ilmeisesti olla jo hinnoiteltuna osakkeeseen johtuen osittain ehkä rinnakkaislistauksesta Tukholmaan. Toistaiseksi en aio ostaa enkä myydä.

Protector Forsikringin tilinpäätöstiedotteen otsikko "New best year ever" tiivisti olellisen. Liikevaihto kasvoi, kulusuhde parani ja osinkoa on luvassa 2 norjan kruunua. Ainoa negatiivinen asia oli sijoitusten tuottojen laskeminen, joka tosin nykyisessä korkoympäristössä on täysin luonnollista. Osinkotuotto ostojeni keskihinnalle on jo yli 8% ja ensimmäiselle ostoerälle peräti 10,3%. Sijoitus on kokonaisuudessaan plussalla jo 120% + osingot. Osuus salkustani on kasvanut 7,3%:iin rivakan kurssinousun ansiosta. Missään nimessä en ole myymässä, mutta enpä oikein lisääkään enää riskienhallintasyistä viitsi ostaa.

Myös Revenio pisti peliin hyvät luvut. Yhtiö on myös ehtinyt jo julkaisemaan vuosikertomuksen. Kasvu jatkui ja kannattavuus säilyi hyvänä. Panostukset tulevaisuuteen söivät hieman liikevoittoa, mutta osinko nousi vuodentakaisesta 30 sentistä 45 senttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti