Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, maaliskuuta 10, 2015

Salkkuyhtiöiden tilinpäätökset alkavat olla kasassa, mitä jäi käteen? Osa 3: Alma media, Stockmann, Fenix ja Siili

Alma media: Vuosikatsaus alkaa tutulla mantralla: "Hyvä digitaalinen kasvu ei täysin riittänyt kompensoimaan painetun median laskua". Digitaalinen liiketoiminta kasvoi vuoden aikana 12%, joka jäi kolme prosenttiyksikköä yhtiön omasta tavoitteesta. "Alma Median vuoden 2014 liikevaihto laski edellisvuodesta 1,6 prosenttia ja oli 295,4 (300,2) miljoonaa euroa". Digitaalisten tuotteiden osuus on jo 32% liikevaihdosta. "Liikevoitto ilman kertaluonteisia eriä laski 11,5 prosenttia 21,4 (24,2) miljoonaan euroon ja oli 7,2 (8,0) prosenttia liikevaihdosta. Liikevoitto oli 20,7 (27,0) miljoonaa euroa, ja se heikkeni 7,0 (9,0) prosenttiin liikevaihdosta. Tilikauden 2014 tulos laski 15,7 (16,0) miljoonaan euroon". Omavaraisuusaste nousi 42,6%:iin ja nettovelan määrä laski 83 miljoonaan euroon. Pääoman palautusta ehdottettiin maksettavaksi 12 senttiä eli odottamaani yllätystä ei tullut. Toisaalta nyt osingonjakosuhde jäi kohtuullisen kestävältä vaikuttavalle 63% tasolle. Alma median osaketta ei voi kyllä edelleenkään halvaksi sanoa, P/E on viime vuoden tuloksella 16,2 ja osinkotuotto 3,9%. Velkaakin on aika lailla, mutta onneksi vähemmän kuin viime vuonna. Markkinat tuntuvat kuitenkin odottavan yhtiön liikevaihdon ja tuloksen lähtevän kasvuun viimeistään ensi vuonna. Saa nähdä miten käy. Tällä hetkellä en ole ostamassa lisää enkä myöskään vähentämässä, mutta jos kuluvan vuoden tulosennusteelle laskettu P/E laskisi jonnekin 12 tuntumaan niin saattaisin ehkä olla lisäämässä. Se tarkoittaisi noin 2,4 €:n osakekohtaisia hintoja.
Sijoitukseni Alma mediaan lähtee kahdesta vaihtoehtoisesta tulevaisuudenskenaariosta: Ensimmäisessä yhtiö onnistuu digitaalisia liiketoimintojaan kasvattamalla suurinpiirtein kompensoimaan paperisen sisällön alamäen Suomen yleisen taloustilanteen jatkuessa pitkään heikkona. Tässä skenaariossa sijoitustuottoni jäävät kohtalaisiksi. Toisessa skenaariossa digitaalinen sisältö kasvaa myös, mutta talouden piristyminen lisää mainontaa sen verran, että yhtiön liikevaihto kääntyykin selvään nousuun jo vuoden-parin päästä. Toistaiseksi en osaa yhtään veikata kumpi on todennäköisempi, mutta toivon toki jälkimmäistä.

Stockmann: "Stockmann-konsernin liikevaihto laski 5,5 prosenttia vertailukelpoisin valuuttakurssein ja oli 1 844,5 miljoonaa euroa vuonna 2014. Liiketulos ilman kertaluonteisia eriä oli -42,9 miljoonaa euroa" todetaan heti vuosikertomuksen aluksi. Ei kovin hyvältä vaikuta. Tilinpäätöstä tutkimalla löysin kuitenkin jotain mielenkiintoista: "Stockmann alkaa raportoida konsernin kiinteistöomistukset käypään markkina-arvoon vuodesta 2015 alkaen. Helsingin, Pietarin, Tallinnan ja Riian kiinteistöjen käypä markkina-arvo oli yhteensä 908,3 miljoonaa euroa 1.1.2015. Kiinteistöjen poistot lasketaan markkina-arvosta, ja siksi konsernin vuoden 2015 poistot kasvavat verrattuna vuoteen 2014" (joka siis tullee heikentämään raportoitua tulosta, mutta jolla ei ole kassavirtaan mitään vaikutusta). Kiinteistöjen arvo näyttäisi siis olevan tällä hetkellä matalampi kuin mitä viime vuoden syyskuussa epäilin. Arvelin kuitenkin laskelmassani kiinteistöjen arvon kuittaavan velat ja sen suhteen tilanteen pitäisi olla ennallaan. Valitettavasti myös Lindexin tulos laski rajusti ja liikevoitto oli 30,8 miljoonaa euroa kun se vuosi sitten oli 52,9 miljoonaa. Kaiken kaikkiaan täytyy sanoa, että Stockmannin tulos oli kauttaaltaan jopa yllättävänkin huono. Lindexinkin kannattavuus kärsi selvästi, enkä oikein ymmärrä mitä järkeä yhtiön on vetäytyä kokonaan Venäjältä ja lähteä ilmeisesti samalla epäonnistuneeksi osoittautuneella taktiikalla Iso-Britanian valloitukseen. Saapa nähdä koska nähdään osakeanti. Päätin myydä loputkin osakkeeni pois nyt kun kurssi on hieman toipunut tammikuun kuopasta. Voi olla, että tämänkin laivan kurssi joskus kääntyy, mutta uskoakseni se ei kyllä tule tapahtumaan aivan hetkessä. "Turnarounds seldom turn", kirjoitti eräs arvostettu sijoittaja joskus.

Fenix Outdoor: Yhtiö ilmoittaa tuloksensa nykyisin euroissa, mikä hieman sotkee vertailua aiempaan. Koko vuoden liikevaihto kasvoi 12% ja tulos ennen veroja kasvoi 25%. EPS oli 1,99 € kun se vuosi sitten oli 1,68 €. Osinkoa ehdotettiin maksettavaksi tänäkin vuonna 4 kruunua B-osakkeelle. Tämä tekee osingonjakosuhteeksi noin 22%. Osinkotuotoksi nykykurssilla 390 SEK muodostuu noin 1%. Pieni osinko ei minua haittaa, sillä mieluummin näen yhtiön panostavan kasvuun. (Etenkin kun yhtiön kotipaikka on nykyisin Sveitsi, joka ainakin aiemmin peri osingosta ennakkoveroa ilmeisesti jopa 35%) P/E-luku viime vuoden tulokselle on noin 21.4, mikä ei nyt hirvittävän korkealta vaikuta nykyisessä markkinatilanteessa. Tehokasta hinnanmuodostusta tuntuu mielestäni haittaavan se, ettei yhtiöstä oikein löydy mistään kunnon historiallista dataa ja tunnusluvut joutuu laskea itse. Toisaalta olen päässyt hyödyntämään hintaheilahteluita ja lokakuussa sainkin hankittua lisää osakkeita hieman päälle 300 kruunun hintaan, jolloin P/E-luvuksi muodostui mielestäni kasvuyhtiölle hyvinkin kohtuullinen 17.

Siilin raportti oli varsin miellyttävää luettavaa: "Liikevaihtomme kasvoi yli 50 % verrattuna edelliseen vuoteen ja samaan aikaan käyttökatteemme parani 70 %". Yhtiön tavoittelema yli 20% vuosittainen kasvu ylittyi reippaasti, mutta siitä huolimatta myös EBITDA tavoite yli 10% täyttyi (10,3%). Liikevoitto ja EPS eivät ole aivan täysin vertailukelpoisia suurimpaan osaan muita pörssiyhtiöitä verrattuna, sillä "Siili soveltaa kirjanpidossa ja raportoinnissa kansallista lainsäädäntöä (FAS), jonka mukaan liikearvo poistetaan kokonaan tuloksessa". (Tulevaisuudessa tilanne tosin muuttunee sillä: "Yhtiö aloitti valmistelemaan siirtymistä IFRS-raportointiin".) Osinkoehdotus on 47 senttiä osakkeelta. Liikearvopoistoista oikaistu EPS oli 1,33 €, jolloin P/E-luvuksi nykyisellä 17,55 € kurssilla muodostuu noin 13.2, mikä ei kasvuvauhti huomioiden vaikuta edelleenkään erityisen korkealta. Yhtiö julkaisi myös ennusteen kuluvalle vuodelle: "Vuoden 2015 liikevaihdon arvioidaan olevan 38 – 41 miljoonaa euroa ja käyttökatteen (EBITDA) 3,8 – 4,1 miljoonaa euroa."Mikäs siinä. Ellei osakkeen hinta karkaa ennen osinkojen saapumista tililleni, niin saatanpa ostaa siivun Siiliä lisääkin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti