Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, marraskuuta 10, 2014

Restamax

Maanantain kunniaksi ajattelin kirjoitella muutaman sanan salkkuni pienimmästä (n. 1,5%) osakesijoituksesta. Restamax on tamperelainen ravintolayhtiö, joka listautui pörssin syksyllä 2013 ja joutui antamaan tulosvaroituksen lähes heti listautumisen jälkeen. Yhtiön listautumishinta oli 4,6 € osakkeelta. Suurin merkitsijä annissa oli Evli ja yhtiön Suomi Pienyhtiöt Sijoitusrahasto komeilee suurimpien osakkeenomistajien listalla sijalla 6. Osallistuin itsekin antiin, mutta myin osakkeeni pian tulosvaroituksen jälkeen pois ehkä hieman hätiköidysti. Jostain ihmeellisestä syystä Restamax ei kuitenkaan jättänyt minua rauhaan vaan olen päätynyt hankkimaan sitä pienen määrän uudelleen salkkuuni. Miksi ihmeessä?

Kuten olen jo aiemmin tainnut mainita, en erityisemmin pidä esimerkiksi McDonaldsin konseptista. Minusta on hieman tylsää, että kaikkialla on samanlaisia pikaruokapaikkoja, joissa on sama menu. Restamaxin toimintaperiaate on hieman erilainen. Yhtiöllä on muutama ketju, joita on tarkoitus monistaa eri paikkoihin, mutta yhtiö omistaa paljon myös uniikkeja ravintoloita. Lisäksi konseptiin kuuluu sekä hieman hienompaa, että rennompaa paikkaa. Kaiken kaikkiaan liiketoimintaidea tuntuu ainakin minusta ihan hyvältä, vaikka toteutuksesta voinee tulosvaroituksineen olla montaa mieltä. Haluaisin ainakin uskoa, että kyse on johdon kokemattomuudesta eikä tahallisesta harhaanjohtamisesta.

Restamax tavoittelee 100 miljoonan liikevaihtoa vuoteen 2015 mennessä. Viime vuonna liikevaihto oli 65 miljoonaa ja liikevoitto 4,1 miljoonaa. Tulos jäi 2,9 miljoonaan euroon. Osinkoa maksettiin ilmeisesti 9 senttiä. Alkuvuodesta yhtiö ennusti liikevaihdon kasvavan tänä vuonna 68-78 miljoonaan euroon ja liikevoitoksi ennustettiin 5,1-6,5 miljoonaa. Minusta hieman erikoista oli se, että vaikka yhtiö laajentuu lähes pelkästään yritysostoin, kannattavuuden ennustettiin paranevan. Keväällä yhtiö ehti jo korjata tulosennustettaan ylöspäin, mutta laski sitä jälleen heikon syyskuun jäljiltä. Viimeisin ennuste on liikevaihdon osalta 84-90 miljoonaa ja liikevoiton 5,5-7 miljoonaa. Restamaxin markkina-arvo on tällä hetkellä noin 62,2 miljoonaa euroa (osakkeen hinnan ollessa 3,80 €) ja velkaa yhtiöllä on 18,4 miljoonaa. EV/EBIT olisi näin ennusteen alarajalla 14,7, mikä on melko korkea. Jos liikevoitto osuu ennusteen ylärajoille olisi lukema 11,5.

Restamaxin pörssitaival ei ole sujunut kaikilta osin aivan mallikkaasti ja käsittääkseni yhtiötä vastaan on edelleen meneillään pari oikeudenkäyntiä koskien mm. ravintoloiden ulkoasujen kopiointeja. Vaaditut korvaussummat ovat jotain satoja tuhansia. Lisäksi yhtiö on päättänyt laajentua henkilöstövuokrauksen maailmaan. Yhtiö osti 75% Staff Investista, jonka palveluita on aiemmin käyttänyt. Kauppahinta oli 7,7 miljoonaa ja yhtiön liikevaihto oli noin 18,0 miljoonaa euroa, käyttökate noin 2,2 miljoonaa euroa ja tilikauden tulos noin 1,2 miljoonaa euroa. Kaupan P/E näyttäisi olevan 8,5 eli ei nyt mikään aivan järjetön. Myyjät ovat Restamaxin lähipiiriä ja tämä saattaa herättää tietysti epäilyitä.

Kaiken tämän jälkeen uskoisin lukijalla heräävän edelleen kysymyksen: miksi ihmeessä olen lähtenyt sijoittamaan tällaiseen? Mielestäni Restamaxin toimintakonsepti on kuitenkin kaiken kaikkiaan vähintäänkin kohtuullinen. Lisäksi näkisin, että nykyisessä taloustilanteessa ravintoloita pystynee hankkimaan vähintäänkin kohtuulliseen hintaan. Kun talous joku päivä lähtee kasvamaan, uskoisin Restamaxin kannattavuudenkin parantuvan selvästi. Aion olla mukana Restamaxissa pienellä panoksella (ainakin niin kauan toiminta säilyy voitollisena). Mielestäni Restamax sisältää kuitenkin muihin sijoituksiini verrattuna melko paljon riskiä ja johdon tekemisiä pitänee seurata tarkasti ja suhdanteen parannutta olla valmis hyppäämään ainakin osittain pois kelkasta jos laajentuminen uhkaa lähteä käsistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti