Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, marraskuuta 17, 2014

Tikkurilan tulosvaroitus

Edellisessä kirjoituksessani kerroin, että olen hankkimassa salkkuuni Tikkurilaa. Sen myös tein. Valitettavasti ajankohta oli erittäin huono. Tällä kertaa en aio kuitenkaan syyttää itseäni, sillä mielestäni vika oli enemmän yhtiön tiedotuksessa (ja huonossa onnessa).

Pidän Tikkurilaa laatuyhtiönä ja olin ajatellut hankkia sitä salkkuuni noin 3,5% painolla. Tästä puolet hankin ennen Q3-tulosjulkistusta ja ajattelin hankkia toisen puolikkaan tulosjulkistuksen jälkeen (ellei kurssi hirveästi nouse) kun tuoreimmat luvut ovat markkinoiden tiedossa. Valitettavasti homma ei toteutunut aivan suunnitellusti.

Perjantaina 14. marraskuuta päätin laittaa ostotoimeksiannon vetämään. Aivan kymmeneltä en asiaa ehtinyt muilta kiireiltäni toteuttamaan. Noin puolen päivän aikoihin sain hankittua osakkeet 16,64 euron kappalehintaan. Yllättäen huomaisin eilen kurssin laskeneen perjantai-iltapäivän aikana 6%. Syyksi paljastui klo. 14.00 annettu tulosvaroitus: "Tikkurila arvioi tilikauden 2014 liikevaihdon ja liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä jäävän vuoden 2013 tasosta." "Viime viikkoina kiihtyneellä Venäjän ruplan heikkenemisellä on merkittävä kielteinen vaikutus Tikkurilan kuluvan vuoden euromääräiseen liikevaihtoon. Lisäksi heikentynyt taloustilanne on vähentänyt selvästi maalin kysyntää etenkin Venäjällä viime viikkojen aikana. Liikevaihdon laskulla ja heikoilla valuutoilla on kielteinen vaikutus myös kuluvan vuoden liikevoittoon.".

Minusta on hieman erikoista, että yhtiö antaa tulosvaroituksen jo kahdeksan päivän päästä osavuosikatsauksesta. Etenkin kun ruplan heikkeneminen on kuitenkin ollut nähtävissä jo pidempään. Sinällään tulosohjeistuksen muuttuminen ei muuta pidemmän aikavälin käsitystäni Tikkurilan laadusta, mutta yhtiön johdosta se kuitenkin kertoo jotain. Lisäksi hieman harmittelen sitä, että jos tulosvaroitus olisi annettu jo osavuosikatsauksen yhteydessä, löytyisi salkustani nyt noin 3% enemmän yhtiön osakkeita. Toisaalta olen tietoisesti viime aikoina ottanut riskiä (ainakin lyhyen aikavälin) kurssilaskuun sijoittamalla Venäjällä toimiviin yrityksiin. Tikkurilan esimerkki kuitenkin osoittaa, että esimerkiksi ruplan heikentymisen vaikutukset saattavat tulla täysmääräisinä markkinoiden tietoon yllättävänkin hitaasti, joten ostoja on syytä porrastaa. Tällä hetkellä olen saanut hankittua Tikkurilaa minimitavoitteni verran ja mahdollisten lisäysten kanssa en aio hätäillä. Olen kuitenkin valmis hankkimaan vielä lisää yhtiön osakkeita ainakin jos kurssi pysyy nykyisellä tasollaan tai laskee siitä enkä löydä houkuttelevampaa vaihtoehtoista sijoituskohdetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti