Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, marraskuuta 19, 2014

Etuoikeutetut osakkeet osa 1

Kun aloin kirjoittamaan tätä blogia, yksi tavoitteistani oli jakaa salkkuni sisältö lukijoille. Tällä hetkellä olen käsitellyt suurimaan osan niistä pörssiyhtiöistä, joiden osakkeita omistan (kahdesta en ole vielä saanut kirjoitettua). Lisäksi olen käsitellyt kaikki omistamani osake-ETF:t sekä osan aktiivisista ja passiivisista osakerahastoista. Korkorahastot, lasten salkuista löytyvät osake-ETF:t ja etuoikeutetut osakkeet ovat kuitenkin vielä käsittelemättä.

Ajattelin kirjoittaa seuraavaksi muutaman sanan etuoikeutetuista osakkeista, joista käytän ajoittain synonyyminä myös englanninkielistä termiä preferred stock. Koska tarkoitukseni on välttää kaikenlaista tarpeetonta ylimääräistä työtä, linkitän tähän yhteyteen erinomaisen etuoikeutettuja osakkeita koskevan blogitekstin: http://www.osinkosijoittaja.com/2014/01/09/preferred-stock-etuoikeutetut-osakkeet/

Jos nyt olen oikein ymmärtänyt niin Suomessakin etuoikeitettuja osakkeita on aiemmin ollut esimerkiksi Yleiselekroniikalla, mutta nykyisin hybridilainat ovat ilmeisesti käytännössä korvanneet ne. Muista Pohjoismaista olen törmännyt (käsittääkseni) etuoikeutettuun osakkeeseen ainakin Tanskan pörssissä, jonne on listattuna rakennustarvikkeita kaupittelevan Brødrene A. & O. Johansenin etuoikeutettu osake. Osinkoa yhtiö ei tosin käsittääkseni ole viime aikoina maksanut, joten en aivan tarkkaan tiedä taustalla olevia kuvioita.

Jenkkipörssissä noterattaviin etuoikeutettuihin osakkeisin voi sijoittaa myös preferred stock ETF:ien kautta. Kovin syvällisesti en ole rahastoihin perehtynyt, mutta kannattaa ainakin kiinnittää huomiota siihen, koska rahaston parhaiten tuottavat osakkeet voidaan lunastaa pois. Osalla rahastoista tämä on ilmeisesti edessä melko lyhyen ajan päästä, jolloin rahaston tuottokin luonnollisesti laskee (tai todennäköisimmin kai osuuden arvo laskee ja tuottoprosentti pysyy suurinpiirtein samana).

Omistan tällä hetkellä yhden yhtiön etuoikeutettua osaketta. Lisäksi omistin aiemmin toista, mutta myin sen pois, koska sen kurssi nousi niin paljon, että arvioin myynnin kannattavaksi. Uskoisin, että nykyinen matalien korkojen tilanne tarjoaa haasteita löytää mielekkäitä sijoituskohteita myös etuoikeutetuista osakkeista, mutta ajoittain ne saattavat tarjota hyvinkin houkuttelevia mahdollisuuksia. Ja loppuun vielä pakollinen Buffet-maininta eli löytyyhän etuoikeutettuja osakkeita myös Berkshiren portfoliosta. Tässä lisää luettavaa aiheesta: http://www.forbes.com/sites/investor/2011/09/02/why-warren-buffett-prefers-preferred-stock/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti