Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

keskiviikkona, marraskuuta 05, 2014

Ajatuksia Outotecista

"Only when the tide goes out do you discover who's been swimming naked". Eräs kuuluista sijoittaja on näin todennut.

Kiinnostuin Outotecista viime vuoden lopulla kun sitä käsiteltiin useampaankin otteeseen Nordnet blogissa Jukka Oksaharjun toimesta. Aloittelijalle kai tyypilliseen tapaan otin asioista pintapuolisesti selvää ja hankin pienehkön määrän osakkeita hintaan 6,98 €. Hinta vaikutti edulliselta. Jossain vaiheessa aloin kuitenkin mietiskellä asiaa tarkemmin ja tajusin etten oikeastaan tiedä paljoakaan kaivossektorista. Muistin kuitenkin erään Talvivaaraan sijoittaneen tuttavani kommentit siitä, että kaivoksiin ei aloittelijan pitäisi mennä sijoittamaan. Mutta Outotec onkin kaivosteknologiayhtiö, joka on täysin eri asia. Vai onko?

Löysin yhtiötä käsittelevän jutun Phoebus-blogista vuodelta 2012. Minusta se on edelleen ajankohtainen. Tulin siihen tulokseen etten tiedä toimialasta riittävästi ja päädyin myymään osakkeeni 7,55 euron hintaan. Tällä hetkellä päätös vaikuttaa hyvältä, mutta siihen vaikuttaneet asiat ovat täysin sattumasta johtuvia. En ole varma olisinko pystynyt myymään osakkeita pelkästään tällä perusteella jos ne olisivat olleet esimerkiksi 15% tappiolla. Epäloogista, mutta inhimillistä.

En tiedä mikä Outotecin ja kaivosinvestointien kohtalo tulee jatkossa olemaan. Uskoisin ettei sitä tiedä kovin moni muukaan varmasti. Voisi kuvitella, että jonain päivänä ala tulee elämään taas uuden korkeasuhdanteen kun Intia tai joku muu kehittyvä maa laukaisee uuden investointibuumin. Siihen saakka lienee mahdollista, että Outotecin liikevaihto jatkaa laskuaan. Tuskin se nyt aivan 500 miljoonan euron tietämiin laskee, koska palveluliiketoiminnan osuus on kuitenkin nykyisestä (Q1-3) miljardin liikevaihdosta noin kolmannes. Yhtiön kustannusrakenne ei kuitenkaan tunnu erityisen ketterä olevan. Toisaalta lienee myös järkevää olla potkimatta osaavia työntekijöitä pihalle liian varhaisessa vaiheessa jos kysyntä äkkiä elpyykin.

Outotecin tapauksessa veden laskiessa tajusin olevani liikkeellä aivan liian heikosti varustautuneena. Onneksi pieni jälkimaininki sattui kohdalleni juuri sopivasti ja pääsin livahtamaan sen turvin häveliäästi takaisin rantapusikkoon uusia suunnitelmia hautomaan. Toisaalta olen myös huomanut ettei Metson tulos ole samalla tavalla romahtanut. Syynä on palveluliiketoiminnan suurempi osuus ja jos kaivosalaan aion jatkossa sijoittaa niin Metso saattaisi olla minulle sopivampi kohde.

En halua tällä kirjoituksella väittää ettei Outotec voisi olla pitkällä aikavälillä hyvä sijoitus 7 eurolla tai varsinkaan nykyhintaan osakkeita hankkineille. Tarkoitukseni on sen sijaan tuoda esiin, että etenkin riskialttiille toimialalle sijoittaessa pohjatyö kannattanee tehdä kunnolla. Minä en sitä ollut riittävän tarkkaan tehnyt, mutta tällä kertaa vältyin siitä maksamasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti