Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, marraskuuta 23, 2014

Etuoikeutetut osakkeet osa 3: Goldman Sachs Floating Rate Non-Cumulative Series A Preferred Stock (GS-A)

Goldman Sachista (tästä eteenpäin GS) en löytänyt tähän hätään suomenkielistä artikkelia esittelemään yhtiötä pääpiirteissään, mutta Seeking Alpha on niitä pullollaan. Esimerkiksi tässä käydään läpi myös yhtiön liiketoimintaa nykyisen arvostuksen lisäksi.

GS:n etuoikeutettuun osakkeeseen sijoittaminen ei ehkä ole maailman omaperäisin teko: Warren Buffett hankki yhtiön etuoikeutettuja osakeita finanssikriisin aikaan saaden niillä peräti 10% osinkotuoton ja sen lisäksi vielä oikeuden hankkia osakkeita myöhemmin edullisesti. Aivan yhtä hyvään tuottoon en usko yltäväni, mutta pidän silti A-sarjan etuoikeutettua osaketta houkuttelevana vaihtoehtona.

Kaupankäynnin kohteena oleva GS-A vastaa 1/1000 osuutta A-sarjan etuoikeutetusta osakkeesta. GS-A:n arvo pankin kutsuessa osakesarjan pois markkinoilta on 25 $. Ostohintaani (18,70 $) nähden alennusta likvidointihintaan oli siis noin 25%. Tällä hetkellä alennus on noin 23,5%. Tämän tuoton sijoittaja saa itselleen, mikäli osakesarja vedetään pois markkinoilta. GS on voinut päättää kaupankäynnin osakkeilla jo vuodesta 2010 lähtien. Se ei kuitenkaan ole toiminut niin. Arvelisin tämän johtuvan matalista koroista.

Etuoikeutettu osake maksaa osinkoa, joka määritellään seuraavasti: ”The Series A pays the greater of 3.75% or 0.75% above LIBOR on the dividend determination date.” (Kyseessä 3 kk LIBOR) Korkotason ennustetaan pysyvän matalalla vielä jonkin aikaa, joten ainakin lähitulevaisuudessa sijoittajan tuotto tullee olemaan minimiosinko eli 3,75% liikkeellelaskuhinnasta. 25 $:sta 3.75 % osinko on 0,9375 $, jonka yhtiö maksaa osakkeenomistajille neljään vuosierään jaettuna. Ostohinnalleni osinkotuottoa syntyy 5.15%, mitä voitaneen nykyisessä korkoympäristössä pitää varsin kohtuullisena. Tästäkin joudun tosin maksamaan veroja ulkomaisen osinkoverotuksen mukaan.

Miksi sitten olen päätynyt GS-A:n sijoittamaan? Osake tarjonnee melko varman 5% tuoton (josta minulle verojen jälkeen jää tosin käteen vain 3,3%) sekä 33% lisätuoton (-verot eli todellista lisätuottoa syntyy laskujeni mukaannoin 23,5%) kun pankki päättää lopettaa kaupankäynnin osakesarjalla. Tämä tapahtunee kun (USA) korot alkavat nousta selvästi eli siihen menee todennäköisesti vähintään vuosi tai pari. Pitäisin epätodennäköisenä, että sijoittaja pääsee nauttimaan juurikaan minimiosinkoa suuremmasta osingosta.

Yleensä korkojen noustessa ja talouden tilanteen kohentuessa pankkien tulokset kai paranevat eli pitäisin toisaalta melko epätodennäköisenä, että GS jättää osinkomaksujaan suorittamatta, mutta kaikkea voi toki tapahtua ja sitä silmälläpitäen on hyvä huomioda, ettei GS-A ole kumuloituva.

Minulle GS-A:n tehtävä onkin tarjota hajautusta ja miellän sen lähinnä yrityslainaa vastaavaksi omaisuuseräksi. Sen osuus salkustani on 3,4%, enkä todennäköisesti tule sitä myymään tai lisää ostamaan ellei kurssi sitten selvästi laske (ilman, että GS:n osingonmaksukyvyssä tapahtuu selvää muutosta).

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti