Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

lauantaina, heinäkuuta 30, 2016

Aika muuttaa mielipidettä Detection Technologysta

Olen näköjään kirjoittanut muutaman sanan yhtiöstä nimeltä Detection Technology vähän reilu vuosi sitten blogiini. Silloin pidin yhtiötä jonkin verran mielenkiintoisena, mutta en jaksanut perehtyä siihen syvällisemmin, koska pidin sitä lähinnä alihankkija. Syystä tai toisesta päätin kuluneella viikolla kuitekin vilkaista, mitä yritykselle kuuluu.

Ensimmäisenä kurssikäppyrää vilkaistessa suu loksahtaa auki: toukokuussa 2015 yhtiön osake vaihtoi omistajaansa vähän päälle viidellä eurolla, mutta perjantain päätöskurssi oli jo yli 12 €! Olisi varmaan kannattanut ostaa... Päätin vilkaista yhtiötä uudemman kerran.

Yhtiön kotisivuilla kerrotaan toimialasta seuraavaa: "Detection Technology is a global provider of X-ray imaging products and services for medical, security and industrial applications". Viimeksi taisin lähinnä keskittyä tuohon lääketieteelliseen kuvantamiseen, mutta ei tarvitse olla kovinkaan kummoinen Matlock hoksataakseen sen, millainen potentiaali esim. viime aikaisten terroristi-iskujen vuoksi turvallisuusalan skannereihin liittyy. Ja toisaalta on myös huomattavaa, että skannereihin liittynee myös tiukka säätely, sillä ihmisiä tuskin halutaan turhaan altistaa yhtään suuremmalle annokselle ionisoivaa säteilyä, kuin on pakko.

Yhtiön taloudelliset tavoitteet ovat seuraavat: "DT targets annual growth of 15% and an EBIT margin of 15% in the medium term." Maantieteellisesti yhtiön on levittäytynyt useammalle eri mantereelle: "Yhtiö toimii Espoossa, Oulussa, Pekingissä, Hongkongissa ja Bostonissa." Jos nyt en väärin muista, niin kehitystyö tehdään Suomessa, tehdas on Kiinassa ja Bostonissa oli muutama henkilö hommissa. Suurin osa komponenteista ostetaan muistaakseni alihankkijoilta, joten bisnes ei aivan hirveästi pääomia tarvitse. Osinkopolitiikasta kerrotaan seuraavaa: "Yhtiön tavoitteena on jakaa osakkeenomistajille noin 30% - 60% konsernin vuosittaisesta tuloksesta (osakekohtainen tulos) ennen kertaluontoisia eriä joko osinkoina tai varojen palautuksena."

Sitten viimeisimpien osavuosikatsausten kimppuun: Q1 2015: "VAHVA ALKU VUODELLE: LIIKEVAIHTO KASVOI 29%" Q2: "HYVÄ KASVU JATKUI" Q3 oli sitten välistä heikompi ja liikevaihto kasvoi vain hiukan, Q4: "liikevaihto ja tulos kasvoivat vahvasti".

Sama meno on jatkunut tänäkin vuonna tai itse asiassa kasvu on jopa kiihtynyt: Q1: "Liikevaihto kasvoi merkittävästi, tulos tavoitetasolla". Tarkemmin sanottuna "Liikevaihto kasvoi 71,3 % (29,5 %) 15,4 miljoonaan euroon (9,0)". "Liikevoitto (EBIT) ilman kertaluontoisia eriä oli 2,3 miljoonaa euroa (1,1)".

Q2 ei jäänyt huonommaksi: "liikevaihto ja tulos jatkoivat vahvaa kasvua". Tarkemmat luvut kertovat seuraavaa: " Liikevaihto kasvoi 87,8 % 17,5 miljoonaan euroon (9,3)". "Liikevoitto oli 3,2 miljoonaa euroa (0,6)". Erityisesti kasvua nähtiin turvallisuus- ja teollisuustuotteissa. Lääketieteellisissä tuotteissa kasvu oli tällä kvartaalilla hitaampaa, mutta yhtiön mukaan siihen vaikuttivat kausiluonteiset vaihtelut.

Kaiken tämän jälkeen ei liene ihme, että kurssi on ollut hurjassa nousussa. Kasvuluvut ovat huikeita ja kasvu on heijastunut myös liikevoittoon. Vapaa kassavirta on tosin ollut miinuksella. Tästä kerrotaan osavuosikatsauksessa seuraavaa: "Toimitusten nopea kasvu sekä varautuminen tuleviin toimituksiin ovat nostaneet yhtiön käyttöpääoman määrää ensimmäisellä vuosipuoliskolla".

Sitten vielä muutamia lukuja: Morningstar ilmoittaa Detection Technologyn Gross Profit Marginiksi viime vuosille hieman yli 40%, mikä ilmeisesti saattaa kertoa kilpailuedusta. Tase näyttää myös nopealla vilkaisulla olevan kunnossa: "Yhtiöllä oli rahavaroja  5,0  miljoonaa euroa katsauskauden  lopussa."  "Korolliset  nettovelat olivat -2,3 miljoonaa euroa katsauskauden lopussa. Nettovelkaantumisaste oli –9,9 %".

Myös Inderes huomio DT:n hurjan kasvun perjantain Aamukatsauksessaan. Inderesin mukaan kasvu oli ennakoitua vahvempaa ja tavoitehintaa nostettiin useammalla eurolla 12 euroon. Kuluvan vuoden EPS-ennustetta nostettiin 55 senttiin. Tällöin P/E-luvuksi tulisi nykyisellä 12,20 euron kurssilla 22,2.

Huomioni kiinnittyi vielä Aamukatsauksen viimeiseen lauseeseen: "Ennusteemme sisältävät vuosien 2016-2018 kannustinpalkkioista syntyvän merkittävän diluution". Yhtiön kotisivuilta löytyy asiasta seuraavaa tietoa: "Yhtiön kannustinohjelmien ensimmäisten vaiheiden mukaisesti liikkeeseen laskettavien osakkeiden määrä on enintään 474 800 osaketta". Yhtiöllä on tällä hetkellä 12,95 miljoonaa osaketta, joten määrä vastaa noin 3,5% optioiden erääntymisen jälkeisestä osakemäärästä. P/E-luvuksi tulee tämä huomioiden 23.

Tilinpäätös vuodelta 2015 valottaa tätä kannustinjärjestelmää vielä tarkemmin: "Yhtiö on perustanut toimitusjohtajalle vuonna 2008 ja avainhenkilöille vuonna 2010 osakepohjaiset kannustinjärjestelmät. Niissä osakkeita voidaan tarjota edunsaajille merkittäviksi kolmessa vaiheessa, joista ensimmäinen alkaa joulukuussa 2016, toinen joulukuussa 2017 ja kolmas joulukuussa 2018 sillä edellytyksellä, että kukin edunsaaja on työsuhteessa yhtiöön ja täyttää muut ohjelman ehdot. Yhtiön hallitus hyväksyy osakeannit vuosittain viimeistään 9.12. sille yhtiökokouksen antaman valtuutuksen perusteella. Näiden osakepalkkio -ohjelmien mukaisesti tarjottavat ja allokoitaviksi tulevat osakkeet annetaan ilman korvausta ja niiden enimmäismäärä on 1 424 455 osaketta." Tuo onkin sitten jo melkoinen määrä. Tarkemmin sanottuna omistus tulee dilutoitumaan noin 10%.

Mitä tästä kaikeasta nyt sitten ajattelisi? Ainakin sen, että olisi kannattanut ostaa aiemmin. Toisaalta täysin rationaalisen sijoittajan ei pitäisi välittää menneestä, sillä vain tulevaisuus ratkaisee. Jos olisin jättänyt aiemman reilun kurssinousun vuoksi sijoittamatta Revenioon tammikuussa 2014, olisi salkkuni tuotto todennäköisesti nykyistä pienempi. Kasvuun ja nykyiseen inflaatioon suhteutettuna Detection Technologyn kuluvan vuoden tulosennusteelle laskettu P/E ei ole mikään mahdoton. Itse asiassa kurssinousu johtui uskoakseni lähinnä nousseesta tulosennusteesta eikä nousseista arvostuskertoimista.

Varsinaisesti en osaa DT:tä aliarvostettuna pitää, mutta mikäli kasvu jatkuu yhtiön tavoittelemaa tahtia, ei osake vaikuta myöskään ylihintaiselta. Päädyinkin sipaisemaan osaketta salkkuuni 2,4% siivun. Jos, ja todennäköisesti kun, kasvu ei aivan tasaisena tule jatkumaan niin saatan osuutta sopivasta dipistä jonkin verran vielä nostaakin.

1 kommentti:

 1. Hei,

  Tarvitsetko rahoitusta?
  Yritys- tai henkilökohtainen laina?
  Haluatko jälleenrahoittaa yritystäsi?

  Olemme hyvämaineinen finanssilaitos, joka voi auttaa sinua vähentämään kuukausierää, joten asiakkaillemme on edullisia takaisinmaksutapoja ja tilaa hengittää kuukauden loppupuolella. Ota yhteyttä sähköpostitse: Howardfinancialaid@yahoo.com

  Lainojamme ovat hyvin vakuutettuja, jotta maksimaalinen turvallisuus on ensisijainen asia. Menetätkö unta yöllä huolestuttaessa kuinka saada laillinen lainanantaja? voimme auttaa alhaisella 4%: n korolla. Olemme luotettavia ja yksityiskohdat ovat ehdottoman luottamuksellisia. Tarjoamme lainaa vain 4%: n korolla.

  Jos olet kiinnostunut, ota meihin yhteyttä tänään saadaksesi lisätietoja haluamasi lainasumman aloittamisesta.

  Ota yhteyttä sähköpostitse: Howardfinancialaid@yahoo.com
  Whatsapp: +1 (573) 279-4038
  Yrityksen osoite: West Ave, Hawthorne, CA.

  Toivottaen.

  VastaaPoista