Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

maanantaina, elokuuta 22, 2016

Atrion ja arvostustaso

Kerroin noin kuukausi sitten myyneeni lääkintälaitteita valmistavan Atrionin osakkeet. Lupasin, että palaan asiaan vielä myöhemmin. Kuten jo aiemmin kerroin, pyrin olemaan myymättä pitkäaikaiseksi suunnittelemiani omistuksia, ellei yhtiöiden arvostus kasva aivan järjettömäksi.

Mikä sitten on järjetön arvostustaso? Mitään yksiselitteitä P/E, P/S, p/b tai muutakaan lukua en osaa tähän antaa. Pari nyrkkisääntöä minulla kuitenkin on. Jos (todennäköisesti) suurinpiirtein inflaation kanssa samaa tahtia kasvavan firman p/b nousee yli pitkäaikaisen ROE:n keskiarvon, niin silloin minusta firma on todennäköisesti aavistuksen yliarvostettu, ellei sitten ole syytä odottaa pääoman tuottavan aiempaa paremmin jatkossa. Tähän nyrkkisääntööni perustin esimerkiksi Nordean myynnin huhtikuussa 2015 kun yhtiön osakkeesta maksettiin lähes 12 € ja p/b oli noin 1.5.

Toinen nyrkkisääntöni on, että P/E 30 alkaa olla paljon firmasta, jonka kasvutahti on alle 10% vuodessa ja jolla ei ole plakkarissaan mitään sellaista tuotetta, jonka myynnin kasvulle ei ole olemassa mitään selvää kattoa. Kaivetaanpa esimerkki tähän omasta salkusta: Revenion P/E on tällä hetkellä Nordenetin mukaan 36.6. Firma hakee kuitenkin FDA:n hyväksyntää silmänpaineen kotimittarille, jollaisia ei vielä markkinoilla juuri ole. Tämän vuoksi analyytikoiden, saati sitten minun, on hyvin vaikea ennustaa sitä, mikä firman tulevaisuudessa generoiman kassavirran nykyarvo tulee olemaan. Tämän vuoksi en aio osakkeita myydä, vaikka arvostus tällä hetkellä korkealta tuntuukin. Toisaalta harkitsisin ostojakin erityisen tarkkaan pyrkien punnitsemaan, mikä todennäköisyys on sille, että markkinoiden odotukset tullaan palkitsemaan.

Atrionin P/E myyntihetkellä oli yli 30. Nyt kurssi on kuitenkin tullut jo jonkin verran alas ja tämänhetkinen P/E on Morningstarin mukaan 29. 10 vuodessa firman liikevaihto on kasvanut 81 miljoonasta 146 miljoonaan eli noin 6,8% vuosivauhtia. Myös tulos ja osinko ovat nousseet varsin mukavasti. Mielestäni kasvuvauhti ei kuitenkaan ole ollut niin huikea, että selvästi yli 20:n P/E olisi perusteltu. On myös hyvä muistaa, että markkinoiden hyväksymä P/E-luku riippuu myös inflaatiosta. Matalan inflaation aikana myöhemmin kassaan tuleva raha on nykyhetkeen diskontattuna "arvokkaampaa" kuin korkean inflaation.

Miksi Herra Markkina on sitten päättänyt hinnoitella Atrionin niin korkealle? Syitä on varmaan lukuisia, mutta jo pidempään jatkunut matala korkotaso on nostanut erityisesti vakaiksi osingonmaksajiksi miellettyjen osakkeiden arvostusta (esimerkkinä tästä mm. Elisa P/E 21 ja Orion P/E 23). Mielestäni tuotto-riski-suhde ei Atrionissa enää ollut kovinkaan hyvä ja päädyin siksi myymään osakkeeni. Yhtiössä sinänsä ei minusta ole mitään vikaa ja saatan palata vielä omistajaksi jos ja todennäköisesti kun yliarvostus jossain vaiheessa purkautuu.

Ja loppuun vielä pieni mainos:
20 osaketta ilman välityspalkkiota
Coca Cola, Facebook, Alphabet (Google) ja Johnson & Johnson. Tarjous koskee 22.–26.8.2016 välisenä aikana toteutuneita toimeksiantoja (max. 100 kpl/tili) ja ainoastaan Nordnetin sivuilla mainittuja kampanjaosakkeita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti