Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

tiistaina, elokuuta 02, 2016

Svenska Handelsbanken -laatupankki Ruotsinmaalta

Kerroin tässä taannoin ostaneeni Svenska Handelsbankenia. Olen aiemmin valitellut, ettei minulle ole juurikaan ollut ylimääräistä sijoitettavaksi. Olen yrittänyt kerätä hieman käteistä ja varautua siten mahdollisesti jossain vaiheessa tulossa olevaan auton vaihtoon. Olin jo aiemmin aktivoinut salkkuuni Nordnetin superluoton, mutta en ole sitä viime aikoina juurikaan käyttänyt. Päädyin nyt kuitenkin hieman nostamaan salkkuni lainoitusastetta. Tarkoitukseni on olla varovainen, mutta ajattelin silti aavistuksen vivuttaa tuottoa nostamalla velan noin 10%:iin salkun arvosta (hieman alle 15% salkun lainoitusarvosta). En tiedä kuinka järkevää velan ottaminen tässä tilanteessa on, mutta kyseessä on kuitekin summa, jonka kanssa uskon nukkuvani yöni edelleen varsin hyvin. Korkokin on varsin inhimillinen: 0.49%.

Avaa tili Nordnetiin helposti verkkopankkitunnuksilla. Asiakkuuden avaaminen on maksutonta. Säilytys 0 €, pörssikaupat alk. vain 3 €.

Miksi sitten päädyin hankkimaan Svenska Handelsbankenia? Ensinnäkin pankkiosakkeet ovat viime aikoina olleet epäsuosiossa johtuen ymmärtääkseni mm. matalista koroista (joihin pankit näyttävät yllättävän hyvin kuitenkin sopeutuneen marginaaleja ja palvelumaksuja nostamalla) sekä EU:n pankkeihin liittyvästä epävarmuudesta johtuen.

Miksi sitten SHB eikä esim. Nordea? Tarkoitukseni oli ostaa osakkeita, joita voisin pitää salkussani buffetmaisesti eli ikuisesti. Nordeakin on hyvä pankki, mutta SHB on parempi. Perusteluita voitte etsiä vaikka Seeking Alphan artikkeleista Svenska Handelsbanken: Its Unique Banking Model Is Well-Positioned To Withstand Headwinds ja Svenska Handelsbanken's Risk Management Activities Have Stood The Test Of Time. Myös Phoebus-blogista ja osavuosikatsauksista löytyy perusteluita sille SHB:n paremmuudelle.

Vanhan sanonnan mukaan hyvää ei saa halvalla ja se pätee nytkin. SHB:n A-osake vaihtaa omistajaansa (Nordnetin mukaan) p/b-luvulla 1.53. P/E on noin 12. Osinkotuotto on 5.8% Esimerkiksi Nordean vastaavat luvut ovat p/b 1.1, P/E 9.5 ja 7.8% osinkotuotto. On ehkä hieman makuasia haluaako laadusta maksaa noin paljoa enemmän, mutta toisaalta on hyvä muistaa, että SHB ei tarvinnut lainkaan lisärahoitusta esimerkiksi 90-luvun lamassa.

Päädyin hankkimaan SHB:n osakkeita salkkuuni noin 4% painolla. Jos kurssi laskee alle 90 SEK:n niin saatan lisäillä hieman. Lisäksi päädyin stressitestien julkistamisen jälkeen ostamaan pikkusiivun lisää Sampoa ja lisäksi myös 1,6% siivun Nordeaa. Pankkien arvostus näyttää tällä hetkellä sen verran edulliselta, että uskoisin Nordeankin olevan vähintäänkin kohtalainen sijoitus ainakin keskipitkällä aikavälillä. Aika näyttää onko minusta ennustajaksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti