Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

perjantaina, marraskuuta 21, 2014

Etuoikeutetut osakkeet osa 2: Wells Fargo Prefered L-serie sekä pari sanaa Restamaxista

Wells Fargo lienee suurimalle osalle sijoittajista tuttu ja siitä löytyy lyhyt esittely esimerksi Nordnet-blogista. Yhtiö normiosake noteerataan New Yorkin pörssissä tällä hetkellä 53,92 $ arvoiseksi.

Finanssikriisin aikaan Wells Fargo osti Wachovian, jonka liikkeelle laskemat etuoikeutetut osakkeet siirtyivät W&F:lle. L-sarjan osake maksaa neljännevuosittain kiinteää osinkoa 18,75 $ ja sen hinta liikkeellelaskettaessa oli 1000 $. Vuodessa osinkoa maksetaan 75 usd. Se tekisi vuosituoksi 7,5%, mikäli osaketta saisi edelleen hankittua samaan hintaan. Tällä hetkellä se on selvästi kalliimpi.

Wells Fargo Prefered L ei ole ns. kumuloituva eli osinko jää saamatta jos maksu jostain syystä jää välistä. Toisaalta W&F on maksanut osinkoa esim. finanssikriisinkin aikoihin. L-sarjan osakkeella ei ole maturiteettipäivää ja osake voidaan muuttaa normiosakkeeksi tietyin ehdoin, jotka vaikuttavat ainakin minusta hieman hankalasti ymmärrettäviltä. Tarkempaa tietoa löytyy täältä. Ymmärtääkseni osake muuttuu Wells Fargon normiosakkeiksi, mikäli W&F:n osakkeen arvo ylittää pidemmän aikaa 179 $ rajan. Siihen on matkaa. Lisäksi etuoikeutetun osakkeen voi ilmeisesti jo nyt halutessaan vaihtaa 6,3814 normiosakkeeseen, mikä ei tosin nykyisellä osakekurssilla ole erityisen kannattava diili (53,92 $ * 6,3814 = 344 $ eli vain noin kolmannes nimellisarvosta).
 
Hankin L-sarjan etuoikeutettua osaketta 1095 euron kappalehintaan. Kiinteäksi osinkotuotoksi muodostui noin 6,8% - verot (jotka ovat kohdallani ikävän suuret, koska kyseessä on ulkomainen osake, siitä enemmän täällä). Reaaliosinkotuotto jäikin verotuksellisista syistä noin 4,5%:iin. En ollut ottanut tätä huomioon alkuperäisessä suunnitelmassani, mutta korkojen edelleen laskiessa osakkeesta kurssi nousi ja päädyin myymään osakkeen 1213 $ hintaan. Laskeskelin saaneeni kulut huomioiden hieman yli 10% tuoton, mitä pidin riittävänä. Minun olisi kuitenkin kannattanut odottaa, sillä tällä hetkellä osakkeesta maksetaan jo 1231 $. Osinkotuotoksi muodostuisi tällä hetkellä noin 6,1%, mikä on korkotaso huomioden melko hyvä, mutta itse aion harkita osakkeen hankkimista uudelleen vasta, mikäli osinkotuotto nousee selvästi houkuttelevammalle tasolle.

Ja sitten loppuun vielä Restamax-päivitys. Yhtiö julkaisi eilen seuraavan tiedotteen:
"Restamax Oyj:n hallitus on päättänyt käyttää varsinaisen yhtiökokouksen 23.4.2014 antamaa valtuutusta yhtiön omien osakkeiden hankintaan. Osakkeita hankitaan enintään 200.000 kappaletta, joka vastaa noin 1,22 % yhtiön kaikista osakkeista ja äänistä. Yhtiön tytäryhtiö Huippu Henkilöstöpalvelut Oy:n hallussa on ennestään 43.500 Restamax Oyj:n osaketta." 

"Osakkeita voidaan hankkia käytettäväksi mahdollisten yrityskauppojen tai muiden järjestelyjen rahoittamiseen tai toteuttamiseen, yhtiön kannustinjärjestelmien toteuttamiseen tai muihin hallituksen päättämiin tarkoituksiin.  Osakkeet hankitaan hankintahetken markkinahintaan julkisessa kaupankäynnissä NASDAQ OMX Helsinki Oy:n sääntöjen mukaisesti. Omien osakkeiden hankinta alkaa aikaisintaan 21.11.2014." 

Yhtiö aloittikin ostot välittömästi tänään ja hankki omia osakkeitaan 3000 kappaletta. Vedin omat johtopäätökseni ja tuplasin Restamax-omistukseni. Pidän osaketta houkuttelevasti hinnoiteltuna, mutta näen lähitulevaisuudessa kaksikin kurssia mahdollisesti nostavaa tekijää, joista toinen on omien osakkeiden ostot ja toinen on Inderesin seurannan aloittaminen. Restamaxin osuus salkustani on tällä hetkellä hieman reilu 3%, enkä todennäköisesti ole sitä aivan heti kasvattamassa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti