Blogi sisältää aloittelevan sijoittajan mietteitä sijoittamisesta ja arvonmäärityksen sietämättömästä keveydestä

sunnuntaina, marraskuuta 02, 2014

Atrion Corporation

Kyseessä on Texasissa toimiva (pääasiassa) lääkintälaitteita valmistava small cap firma. Yhtiö on velaton ja se on maksanut kymmisen vuotta nousevaa osinkoa. Kasvu on ollut hyvää ja liikevaihto on jakaantunut maantieteellisesti laajalle alueelle. Sisäpiiri omistaa huomattavan määrän yhtiön osakkeita. Suurin osa kasvusta on ollut orgaanista ja yritysostoksia on tehty harvakseltaan. Tosin tällä hetkellä yhtiö ilmeisesti etsiskelee ostettavaa, mutta Q2 osavuosikatsauksessa johto kertoi ettei sopivanhintaista ollut tullut vastaan ja korosti ettei yhtiö aio myöskään maksaa ylihintaa. Pidän tätä asennetta hyvänä.
Yhtiö keskittyy lääketieteellisiin niche-tuotteisiin, joista 39% muodostuu nesteensiirrosta, 30% sydän- ja verisuonisairauksien hoitoon käytettävistä tuotteista ja 16% silmätautien hoitoon käytettävistä tuotteista. 15% muodostuu muusta (mm. ilmailu- ja sukelluslaitteet). Yhtiöllä on lukuisia patentteja ja mm. ainoa FDA:n hyväksymä kyynelkanavan tukkeuman hoitoon tarkoitettu ballonki.
Viime vuosina bruttokate (gross margin) on ollut noin 45-50% ja käyttökate (operating margin) on vaihdellut 24 ja 32 prosentin välillä. Osinkoa firma on kasvattanut jopa noin 15% vuosivauhtia. Tulos on kasvanut korkeita yksinumeroisia lukuja ja liikevaihto keskimäärin 6,7% vuosivauhtia viimeisen 3 vuoden aikana. ROE on ollut 15-20%. Yhtiö on maksanut tuloksestaan osinkona alle 20% vuodessa, joten osingon nousua lienee lupa odottaa tulevaisuudessakin. Yhtiö on lisäksi ostellut omia osakkeitaan takaisin.
Kun keväällä hankin yhtiön osakkeita salkkuuni oli P/E-luku velalla (tai tässä tapauksessa kassalla) korjattuna noin 20. Tämän jälkeen osakkeen kurssi on noussut noin 25% ja vaikka liiketoiminta onkin kehittynyt suotuisasti, on arvostus siitä huolimatta noussut. Tällä hetkellä osinkotuotto on 0,8%, P/E kuluvan vuoden tulosennusteelle 21,4 ja p/b 4,3. Mistään alennusmyynnistä ei ainakaan voitane puhua. Atrionin P/E-luku on tällä hetkellä selvästi yli histroallisen keskiarvonsa (normaalitilanteessa liikkunut noin 14 ja 18 välillä).
Yhtiö julkaisi Q3-tuloksen perjantaina. Liikevaihto kasvoi 8%, Kasvu painottui kuitenkin matalampikatteisiin tuotteisiin. Tästä sekä kiristyneestä verotuksesta (ilmeisesti tutkimus- ja kehityskulujen verovähennyksiä on leikattu tänä vuonna) johtuen nettotulos jäi viimevuotiselle tasolle. Osakekohtainen tulos kasvoi noin 2,5% johtuen lähinnä ilmeisesti omien osakkeiden ostoista.
Atrionista kiinnostuin heti kun sain tietää sen olemassaolosta. Olin jo pidempään seuraillut paria isompaa terveysteknologiayritystä Jenkeistä, mutta pitänyt niitä hieman kalliina niiden kasvupotentiaaliin nähden. Atrionkin tuntuu tällä hetkellä hieman yliarvostetulta ja siksi olenkin toistaikseksi odottavalla kannalla lisäostojen kanssa. Atrionin osuus salkustani on 4,2% mihin olen melko lailla tyytyväinen, joten siinäkään mielessä lisäostojen kanssa ei ole kiire.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti